Forklaring: loddestationer til forskellige målgrupper

Loddestationer til forskellige målgrupper

Vil du gerne lære dine elever eller studerende, hvordan de skal håndtere en loddestation? Vil du lede skadelige dampe væk fra komplekst, blødt loddearbejde? Ønsker du at arbejde med lodning inden for det industrielle område, går du efter at lodde dine projekter på effektiv og bæredygtig vis, eller vil du lige lodde et stik og en ledning på den nye modelbil? Fra underviser til håndværker og fra produktions- til hobbyarbejderen: alle finder noget på Conrad Sourcing Platform, der både er hurtig og omfattende! Og endda selvom anvendelsesområderne næsten ikke kan være mere forskellige. 

En, der kender sin målgruppe særligt godt, er Volker Kunz, Project Sales Manager Private Label hos Conrad Elektronik: „Når man som forbruger køber en loddestation, er det ekstremt vigtigt, at man overvejer helt nøjagtigt, hvad det er, man skal bruge den til. Man bør derfor tjekke, om hver enkelt model har de egenskaber, som der er brug for i arbejdet,” lyder rådet. For at gøre det lettere for kunden at træffe det rigtige valg og for at give kunden et overblik, har produkteksperten i det følgende defineret fire typiske målgrupper og præsenterer i detaljer en loddestation, der passer til den enkelte målgruppe. De kan alle købes på Conrad Sourcing Platform. 

  • Målgruppe 1: Hobbyarbejde, modelbyggeri, hobbyelektronik og kunst

  • Målgruppe 2: Skole og uddannelse

  • Målgruppe 3: Håndværk og værksted

  • Målgruppe 4: Industri og produktion


Målgruppe 1: Hobbyarbejde, modelbyggeri, hobbyelektronik og kunst

Let at betjene, høj ydelse og forskellige spidser til den pågældende opgave: Modellen ST-80A kan alt, hvad hobbybrugeren med en professionel tilgang ønsker sig. Til hobbyarbejdet, modelbyggeriet og hobbyelektrikeren er funktionalitet og et fleksibelt arbejde det vigtigste punkt – og netop her kan loddestationen fra Toolcraft score toppoint. Mens modelbyggeren har brug for en bred loddespids og en høj effekt, f.eks. ved skift af stik til et batteri, der får noget til at køre, er det for hobbyelektrikeren nødvendigt med en fin spids og en regulerbar temperatur, når denne skal bygge et elektroniksæt. Derfor kan man ved denne model hurtigt og nemt skifte de forskellige loddespidser, alt efter behov.

For at beskytte den følsomme elektronik har denne begyndermodel en strømtilslutning med 4 mm ESD-stik. Under det robuste pulverlakerede aluminiumskabinet på model ST-80A gemmer der sig et keramisk varmelegeme af høj kvalitet, hvilket gør det muligt at lodde med høj effekt (80W) mellem 150-450 °C. Det er let og nøjagtigt at indstille temperaturen med den analoge drejekontrol, og et LED-lys viser loddestationens driftsstatus. Loddekolben er derudover forsynet med et meget fleksibelt kabel i silikone, og det sidder sikkert i holderen, der leveres med en loddespidsrenser og integreret rengøringssvamp.


Målgruppe 2: Skole og uddannelse

Nem og sikker lodning: ST-100 HF-loddestationen fra Toolcraft er ideel til brug i naturfagsundervisningen eller i forbindelse med uddannelse. Takket være højfrekvensteknologien bliver det selv for nybegyndere nemmere at udføre de første loddeforsøg, hvilket fører til hurtigere succesoplevelser i læringsprocessen. Når loddestationen tændes, spreder den straks glæde hos brugeren: HF-induktionsvarmeelementet gør det nemlig muligt at varme loddestationen hurtigt op, og dermed kan man hurtigt komme i gang med undervisningen eller uddannelsesmodulet. Drejekontrollen giver en hurtig adgang til temperaturindstillingen, og de oftest anvendte temperaturer kan gemmes digitalt af underviseren og anvendes med blot et tryk på en knap. Vil man være på sikre side og undgå skader på modeldelene, kan man både beskytte indstillingen af temperaturen og forhindre adgang til dem ved at anvende en adgangskode. Underviseren får ligeledes nemt ved at kontrollere temperaturen ved hjælp af et kontrastrigt og derved letlæseligt LC-display, hvor den valgte indstilling viser den aktuelle værdi – og den værdi, den burde være på.

For at opnå mere sikkerhed og energieffektivitet i undervisningen sørger en sensor for at tjekke, om loddekolben anvendes eller ej, og hvis den ikke bliver brugt, går den efter 20 minutter i standby mode eller efter 40 minutter i energibesparelsesmode. ST-100 er også fleksibel og robust: Loddekolben ligger godt i hånden og har et kabel af silikone i høj kvalitet, hvilket letter håndteringen af loddekolben. Man kan alt efter anvendelse meget hurtigt og nemt montere forskellige loddespidser, uden brug af ekstra værktøj, og der er to praktiske områder i siderne, hvor de kan placeres. Det er ikke nødvendigt at anvende særlige plejemidler til loddespidserne. Det er nok, hvis man sørger for at gøre dem rene fra tid til anden med den integrerede tørre metalrensning og svampen. Det 100W stærke varmeelement på ST-100 modellen muliggør temperaturer fra 50-480 °C og sørger for, at der også ved høj afgivelse af varme gives en hurtig effekt af arbejdsprocessen. En LED-status for temperaturkontrollen viser, hvornår varmefunktionen er aktiv. Følsomme IC’s beskyttes ved arbejdspladsen af et 4 mm strømtilslutningsstik, og den digitale loddestation har selv et robust aluminiumshylster.


Målgruppe 3: Håndværk og værksted

Loddekolbe, røgsugning fra lodningen og belysning af arbejdspladsen: Den kompakte loddestation LSL-951 fra Toolcraft indeholder alle disse funktioner i ét apparat og er dermed velegnet til mobile anvendelser, men også på værkstedet hos den professionelle håndværker. Hvad enten man er elektriker, servicetekniker eller medarbejder i vedligeholdelse af anlæg, er det også muligt at anvende loddestationens 80W effekt ved større kabeltværsnit. Takket være dens kompakte størrelse er den ideel i forbindelse med et servicebesøg hos kunder, og det er nemt at finde plads til den i lommen eller i værktøjsskabet. Endda på trods af, at den har en integreret udsugning af den røg, der opstår under lodningen! Denne kan klappes helt bagud og kan lige så hurtigt sættes i drift på ny. Eftersom LSL-951 egner sig til samtlige former for loddearbejde – altså også til lodning med blyfri såvel som blyholdig loddetråd – kan det ofte ikke undgås, at der opstår giftige dampe. Det handler altid om at passe på sin egen sundhed under lodningen, uden at spilde tiden, og udsugningen sørger for, at de skadelige dampe her suges direkte væk fra brugeren og renses via et aktivt kulfilter. LED-lyset, der kan tændes ved loddepladsen, er ligeledes en meget brugervenlig funktion. 

Man spilder generelt ikke tiden med LSL-951: Efter blot 48 sekunder når PTC-stationens varmeelement en temperatur på 400 °C. Via det drejelige håndtag kan man indstille temperaturer mellem 160-480°C. Det ekstra plus: Den temperatur, der senest blev indstillet, gemmes, når den slukkes. Når den tændes igen, indstilles den igen hertil. LC-displayet viser bl.a. det indstillede såvel som den aktuelle temperatur i Celsius eller Fahrenheit og skifter fra gult til hvidt lys, når den har opnået den forprogrammerede temperatur. Ved forskellig brug kan man desuden montere forskellige loddespidser, der ganske praktisk også passer til andre loddestationer fra Toolcraft. 


Målgruppe 4: Industri og produktion

To loddekolber i én station med stor effekt: Med de særlige egenskaber egner den stærke ST-200 Pro loddestation fra Toolcraft på 230W sig specielt godt til brug inden for produktion, da den er pladsbesparende. Vil man sænke omkostningerne, kan man lave to arbejdspladser med blot én loddestation. Ekstra smart: Takket være det lille design optager ST-200 Pro kun ganske lidt plads på arbejdsbordet. Man kan også aktivere en adgangskode ved brug inden for produktion, således at temperaturindstillingerne kun kan foretages af det autoriserede personale. Hermed forhindres det, at en uønsket indstilling foretages, og byggedele i produktionsprocessen bliver hermed fuldt ud beskyttet. Inden for arbejdet med kabler er denne loddestation helt optimal: idet man kan forsyne den ene loddekolbe med en lille loddespids og den anden med en større loddespids, er det muligt at opnå et effektivt arbejde med kabler med forskellig størrelse tværsnit.

ST-200 Pro kan nemt betjenes via en menufunktion over en TFT-billedskærm. Den har udover den individuelle temperaturindstilling også integrerede funktioner, såsom aktuelle og gældende værdier pr. kanal, programmerbare min./max.-værdier, automatisk sænkning i standby mode, effekt pr. kanal, lynopvarmning og faste værdier for loddetemperaturer. Derudover kan man programmere tiden for automatisk temperatursænkning og slukning pr. kanal. Loddeværktøjet (kolber) genkendes automatisk af loddestationen. En sensor i kolben genkender den og styrer på denne måde den energibesparende standby mode. ST-200 Pro leveres med 2 loddekolber med forskellige loddespidser og 2 universelle loddekolbeholdere med svamp og renseuld samt en holder til reserveloddespidserne.

Fandt du ikke det, du søgte?
Her finder du flere loddestationer fra Toolcraft og det passende tilbehør