Multimedier: 3D TV: Se TV i en ny dimension

Fra 2D til 3D

Teknologi-industrien har talt om 3D-teknologi i årtier. Nu ser det ud til, at teknologien faktisk står over for et gennembrud, når det kommer til TV, Blu-ray-afspillere og spillekonsoller. Samme 3D-oplevelse som du har haft i biografen, har du nu mulighed for at få hjemme i din stue. Under hurtige actionscener vil du se dig selv sprænge til siden, når noget pludselig kommer i mod dig; denne teknologi er så spektakulær, at du tror, du er med i filmen.

De fleste mennesker har stadig 2D-TV. Det vil sige, at billedet kun vises fladt i to dimensioner - længde og bredde. Med en 3D-skærm tilføjes dybden igen, og det gør, at oplevelsen bliver meget realistisk.

Sådan fungerer et 3D-TV

De nyeste 3D-TV'er arbejder med den såkaldte lukketid (engelsk ”shutter” = lukke eller blænde). I hurtige skift vises et billede for det venstre øje og et billede for det højre øje. Først virker billedet sløret, så for at skabe et rent billede i hjernen har man brug for 3D briller, også kaldet aktive briller (ofte med integreret batteri). Disse briller ligner solbriller, men har små LCD-skærme i stedet for glas. Billedet vises hele tiden skiftende fra øje til øje – på den måde genereres et tredimensionelt billede i hjernen. Lukkeren fungerer i de fleste tilfælde med 120 Hz, 60 Hz pr. øje. Det er så hurtigt, at de fleste mennesker ikke opfatter nogen flimmer. I en 3D-film i biografen, vises 24 billeder pr. sekund, på TV’et vises 48 billeder pr. sekund.

> Se vores udvalg af 3D TV


Tv-shows i 3D og tilgængelige muligheder for Blu-ray 3D

Ledende udbydere af betalings-TV tilbyder allerede tredimensionale tv-udsendelser, og de første testudsendelser har fundet sted. Pay-TV-udbyderen Sky viste allerede i marts 2010 det første 3D-fodboldprogram for et udvalgt publikum i Tyskland og England. Fra i år ønsker den britiske privatkanal at inkludere en 3D-betalingskanal.

Et endnu hurtigere indtog gør 3D-filmene der kommer ind i stuen på Blu-ray. Til dette anvendes specielle 3D-Blu-ray-afspillere eller et 3D-hjemmebiografsystem som består af Blu-ray-afspiller, multikanalsmodtager og surroundhøjtalere.

Også spillekonsoller er 3D-kompatible og giver dig mulighed for at afspille Blu-ray film. Du kan også nyde 3D på lærredet derhjemme med en 3D-kompatibel projektor. Til dette har du brug for en computer med mindst et 3D grafikkort og 3D-shutter.

> Se vores udvalg af Blu-ray afspillereEn ny standard for 3D-apparater

For kompatibilitet mellem 3D-enheder og 3D-TV er producenterne nået til enighed om en fælles HDMI-standard med et nyt navn - HDMI High Speed. Kablet understøtter opløsninger på 1080p og højere. Dette omfatter også teknologier som 3D, 4K (firedobbelt opløsning på 1080p) eller Deep Color. Netop dette kabel anbefales til 3D Blu-ray-afspiller og andre enheder der overfører høje opløsninger til TV-indgangsporten. 3D stiller også store krav til læsning, overførsel og billedteknologi. I princippet skal 2 film overføres i stedet for en, altså teoretisk set dobbelt så meget data.

> Se vores udvalg af HDMI kabler


En fremtid uden 3D-briller?

Eftersom mange 3D-fans synes, at 3D-briller er irriterende, f.eks. fordi batteriet skal oplades efter nogle timers brug, arbejder ingeniører med såkaldt autostereoskopisk display-teknologi. Det vil sige skærme med en speciel overflade af miniprisma-linser der binder hver pixel sammen på TV'et, så det kun er synligt fra bestemte synsvinkler. Pixels kan rettes så effektivt til højre eller venstre øje, at der ikke er brug for briller. Ulemper: Brugerne er bundet til en begrænset synsvinkel. Hvis hovedet drejes lidt, sløres billedet med det samme, og du ser dobbelte konturer. For en hel familie der sidder foran TV'et er denne teknik derfor ikke egnet. Derudover er der tale om en stor investering, da teknologien kun er mulig med specielle skærme med mindst dobbelt HD-opløsning. I øjeblikket kan du bedre nyde fantastiske 3D-billeder med aktive 3D-briller.

Afslutningsvis

En 3D-bølge fejer ind i stuen. 3D-TV-apparater kommer til at udvikle sig hurtigere end HDTV, selvom TV-udsendelserne stadig vil blive sendt i 2D i lang tid endnu. Prognoser for salget af 3D-TV er også meget positive. Prisniveauet for de nye TV-apparater med 3D-teknologi vil ikke være meget højere end de sædvanlige LCD-, LED- eller Plasma-TV. Nogle enheder har allerede en software der konverterer 2D-billeder til 3D.

> Se vores udvalg af TV & Video