Rådgiver

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

     

  Interessante fakta om fjernsyn og bærbare fjernsyn

  • Kort oversigt: TV - hvad er vigtigt?

  • FAQ: 10 almindelige spørgsmål om tv

  • Kort oversigt over bærbare tv'er

  • FAQ: 2 spørgsmål om bærbare tv'er

  Min bil, mit hus, mit tv: Tv-apparater er mere end bare dagligdagsgenstande. Et stort display og moderne funktioner gør tv til en oplevelse, der er som at gå på biografen.

  Mindre for en fantastisk biografoplevelse, men desto mere praktisk er bærbare fjernsyn, der ofte bruges i dag i lastbiler eller på campingpladsen.

  Men før du kan nyde dit nye tv, skal alle finde vej gennem labyrinten af nøglefigurer og funktioner. Placeringen i lejligheden er afgørende for at sikre optimal seerglede - især med store tv'er.

  I det følgende finder du en kort oversigt over vilkårene i forbindelse med fjernsyn og yderligere links til guider, der beskæftiger sig med dem i detaljer. Denne guide fokuserer på at besvare de hyppigst stillede spørgsmål om tv.

  Kort oversigt: TV - hvad er vigtigt?

  Du skal kende visse vilkår, før du køber et tv og tænker over, hvad der er vigtigt for dig. Dette gør beslutningen fra mange forskellige tilbud lettere.

  Du kan finde detaljerede råd og en beskrivelse af de vigtigste købskriterier her:

  TV Guide
  Oversigt: tekniske data for fjernsyn
  billedkvalitetLCD, LED, OLED, QLED
  Skærmstørrelse81,28 cm (32 tommer) til 223,52 cm (88 tommer)
  SkærmopløsningHD klar (1366 x 768 pixels)
  FullHD eller HD (1920 x 1080 pixels)
  Ultra HD eller UHD (3840 x 2160 pixels)
  Type modtagelseAnalog, DVB-T2, satellit, kabel
  Særlige kendetegn:3D-kompatibel, buet tv, smart tv
  Fælles funktionerTilslutninger såsom HDMI, USB, CI +, RCA, hovedtelefoner, digital lydudgang
  Twin tuner
  Optag og afspil funktion
  Integreret DVD-afspiller

  FAQ: 10 almindelige spørgsmål om tv

  Hvem opfandt fjernsynet?

  Dette spørgsmål er ikke let at besvare, fordi tv-teknologi er blevet udviklet af forskellige mennesker gennem flere årtier. Grundstenen blev lagt af Paul Nipkow i 1883. Han udviklede et elektrisk teleskop med Nipkos-disken og havde sine første ideer til tv-billed transmission. I 1897 udviklede Ferdinand Braun og Jonathan Zenneck katodestrålerøret (Braun-røret), som i lang tid var den mest almindelige metode til fremstilling af tv-billeder. Manfred von Ardenne satte endnu en milepæl i 1931 den 8. Radioudstilling i Berlin. Der præsenterede han offentlig elektronisk tv for første gang. Siden da har et stort antal tv-producenter fortsat udviklet teknologien, hvilket gør ultra-smalle tv med krystalklare billeder som standard i dag.

  Valg og placering af tv'et

  Hvor langt skal du sidde fra tv'et?

  Hvis afstanden mellem fjernsynet og seeren ikke stemmer overens, kan dette have en negativ indflydelse på seergleden. Hvis afstanden er for lille, vises billedet pixelformet og ude af fokus. Hvis afstanden er for stor, kan du muligvis ikke se alle detaljerne på skærmen. Følgende gælder dog også: jo højere opløsning, jo bedre er billedkvaliteten og desto mindre er afstanden. Så det er værd at investere i et tv med god billedkvalitet, hvis stuen er lille.

  Ud over opløsningen spiller skærmstørrelsen også en rolle. I et mindre rum er et mindre tv muligvis fornuftigt. For for at genkende billedet behøver afstanden mellem seeren og fjernsynet ikke at være så stor i en lille model med 96,52 cm (38 tommer) som i en større enhed med for eksempel 190,5 cm (75 tommer).

  Tabellen viser dig en oversigt over den omtrentlige afstand mellem TV og seer afhængig af billedkvalitet og skærmstørrelse.

  SkærmstørrelseSD (afstand i m)Full HD (afstand i m)4K (afstand i m)
  101,60 cm (40 inches)2,641,590,79
  106,68 cm (42 inches)2,771,660,83
  116,84 cm (46 inches)3,041,820,91
  119,38 cm (47 tommer)3.101,860,93
  127,00 cm (50 tommer)3.301,960 99
  139,70 cm (55 tommer)3,632,181,09
  152,40 cm (60 tommer)3,962,381,19
  165,10 cm (65 tommer)4,292,581,29

  Hvor højt skal tv'et være på væggen?

  Tendensen er at montere tv'et på væggen. Det ser klassisk ud, sparer plads og er sikrere, fordi ingen ved et uheld kan slå det over. Du kan undvære et lavkort til tv'et eller bruge den frie plads til opbevaring af bøger, til et luksuriøst lydsystem eller til dekorering.

  Du kan bruge en skabelon til at finde det perfekte sted til tv'et på væggen. Det er bedst at klippe et stykke pap ud, der passer til størrelsen på dit nye tv. Dette giver dig mulighed for at prøve forskellige positioner uden at bore huller i væggen eller holde det tunge tv i lang tid.

  Som regel skal tv'et hænge, så øjnene ser på midten af skærmen. Tv'et er normalt i en højde fra 1 til 1,50 m. Dette er dog vanskeligt at gennemføre, hvis mere end én person ser tv på samme tid. Derefter er det bedre at bruge midten af sofaen såvel som den gennemsnitlige øjenhøjde for de voksne som reference til vægmontering. Hvis publikum sidder langt nok væk, kan det være fornuftigt at montere tv'et lidt højere.

  Man skal også være opmærksom på lyskilder, der forstyrrer billedet. Disse lysreflektioner stammer for eksempel fra lamper eller vinduer, der er placeret overfor skærmen.  

  Hvordan hænger du tv'et på væggen?

  Vægbeslag uden drejelig arm.

  Tv'et er fastgjort på væggen som et spejl.

  Når du hænger TV'et, er størrelsen på tv-beslaget og væggenes natur vigtig. Aktuelle enheder har normalt en skruetråd på bagsiden, som du kan fastgøre et tv-vægbeslag. Når du vælger den rigtige holder, kan du med sikkerhed bruge universalholdere. Hvilken størrelse du har brug for kan findes i producentens beskrivelse af tv'et og beslaget.


  Der er to typer konsoller: Den ene holder tv'et fast på væggen som et spejl. De andre enheder har en drejelig arm, der gør det muligt at flytte fjernsynet fleksibelt. I dette tilfælde indsættes det ovenfra eller fra siden. Dette betyder, at du skal have tilstrækkelig plads øverst eller på siden for at indsætte enheden i den monterede holderenhed.


  Afhængigt af det materiale, hvor væggen er lavet, er en passende fastgørelse nødvendig. Mens en væg af beton eller træ danner en stabil base, kan dette blive problematisk med gipsplader eller gipspladevægge. Her skal du finde ud af en specialist, om væggen kan understøtte vægten af tv'et og vægbeslaget. Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt at vælge de rigtige dybler og skruer samt antallet af skruer. Der skal bruges mindst seks skruer, afhængigt af tv'ets størrelse og vægt. Dette er den eneste måde at holde beslaget og TV pålideligt og stabilt på væggen.  


  Hvis du ser udtrykket FDMI (Flat Display Mounting Interface) i de tekniske beskrivelser af et fjernsyn, er dette en standard til fastgørelse af enhederne til vægge eller lofter. Dette blev introduceret af organisationen VESA, hvor mere end 225 medlemsvirksomheder er organiseret. Det handler om tv-modellerne, som har en skruetråd på bagsiden, som de er fastgjort til væggen på. Afhængig af dimensioner og vægt er der mindst fire skruetråde, som findes i forskellige arrangementer og afstande. Dette resulterer i et væld af forskellige standarder.

  Eksempel: VESA MIS-D 100C
  VESA: Organisationens navn
  MIS: Monteringsgrænsefladestandard
  D: Del D af standarden→Skærmdiagonal: 30,5 cm til 58,3 cm; Maks. 14 kg; 4 skruer 4 mm; 0,7 hældning; 10 mm længde

  Til tv-vægbeslagene

  Tekniske spørgsmål

  Hvad er et CI + -modul i et fjernsyn?

  Et CI + -modul er et plug-in-kort på størrelse med et kreditkort. Med moderne tv-apparater kan disse indsættes i en dedikeret slot. Et smartkort, som du modtager fra din tv-udbyder, hører til i modulet. Hvis smartkortet og CI + -modulet indsættes i fjernsynet, kan krypterede tv- og radiostationer også modtages. Disse inkluderer for eksempel stationer, hvis HD-version er underlagt et gebyr. Sørg for, at du bruger et CI + -modul. CI-moduler kan bruges på samme måde, men digitale programmer kan muligvis ikke dekrypteres og vises derfor ikke.

  Hvordan tilsluttes tv'et til en pc eller notebook?

  Dette giver mening i mange tilfælde, f.eks. For at se feriebilleder komfortabelt med venner eller streame et bidrag fra et online mediebibliotek på et ikke-internetkompatibelt tv. Her har du følgende muligheder:

  • Forbindelse via HDMI-kabel (Microsoft): Indsæt kabelenderne i HDMI-forbindelserne på tv'et og pc'en. Tryk på knappen "Kilde" eller "Kilde" på din fjernbetjening, og vælg den tilsvarende HDMI-kanal. På din notebook finder du emnet "Duplicere dette display" i kontrolpanelet under "Display". Det samme kan ses på begge skærme. Hvis du kun vil se skærmen på tv-skærmen, skal du vælge "Vis skrivebord kun på 2".  
  • Forbindelse via HDMI-kabel (Apple): Afhængig af MacBook-alderen, har du muligvis brug for en Displayport-HDMI-adapter til HDMI-kablet. Nogle modeller har dog deres egen HDMI-slot. Når du har tilsluttet adapteren og HDMI til din Macbook og TV, skal du åbne Systemindstillinger på Macbook. Der vælger du "Lydindstillinger" og "Output". Nu vises tv'ets højttalersymbol, som du klikker på. Nu kan du se og høre indholdet af Macbook på fjernsynet.
  • Trådløs forbindelse via WHDI eller Wireless HD: Du har brug for en modtager og en sender til den respektive teknologi. Sæt derefter senderen i HDMI-porten på den bærbare computer og modtageren i HDMI-indgangen på tv'et. Trådløs HD fungerer efter samme princip. Fordelen her: Op til seks sendere kan tilsluttes hinanden.     
  Mere interessant information om stik

  Hvor meget Hertz (Hz) har et tv brug for?

  Antallet af billede gentagelser pr. Sekund er angivet i Hertz. Nogle fabrikanter navngiver en frekvens på 600 Hz for deres modeller. Og det til trods for, at tv her i landet udsendes ved 50 Hz. Årsagen til disse forskellige numre er en indbygget teknologi i fjernsynet, der skaber digitale mellembilleder. Dette får bevægelser på skærmen til at se endnu mere flydende ud. 100 til 200 hertz er imidlertid tilstrækkelige, så bevægelser kan ses glat.

  Hvor er tv'ets IP-adresse?

  På den ene side kan IP-adressen åbnes via oversigten over hjemmenetværket i routeren. Alle enheder er anført der, der er online i hjemmenetværket. For at gøre dette skal du logge på din routers indstillingsside, som du kan få adgang til via browseren. En anden mulighed er at slå IP-adressen op i tv'ets netværksindstillinger. Der finder du emnet "Netværksstatus", hvor IP-adressen er placeret.  

  Hvorfor kan du ikke lægge et plasma-tv ned?

  Når du transporterer et plasma-tv med et køretøj, er det vigtigt at transportere det lodret. Årsagen til dette er, hvordan det fungerer. Med plasma-tv oprettes det forskellige farvede lys, der udgør tv-billedet til seeren ved hjælp af plasma. Disse plasmaer udsender imidlertid ikke kun lys, de udsender også UV-stråler. Så at denne stråling, som er skadelig for mennesker på lang sigt, ikke slipper ud, rammer to tynde glasplader plasmaet. Hvis fjernsynet transporteres liggende, vibrerer disse glasplader og kan få små revner. Den samme fare gælder for pludselige stød. Disse fine revner kan udsende UV-stråler.

  Derfor tilrådes det at transportere den stående og godt sikret. For eksempel kan tv'et bæres i den kasse, som du købte det i. Hvis du allerede har bortskaffet det støbte skum, som normalt er inkluderet i emballagen, hjælper bobleindpakning eller tæpper. En anden mulighed i bilen er at binde enheden på og at padde den tilstrækkeligt med tæpper.

  Generelt er det bedre at transportere hvert tv opretstående for sikkerhed og at tilslutte og dæmpe det tilstrækkeligt. På denne måde overlever de værdifulde tv'er hvert drev.

  Pleje og bortskaffelse

  Hvordan rengør man tv?

  Fra tid til anden gør tv'et en god rengøring. Dusters eller en blød mikrofiberklud og vand er tilstrækkelige. Skuremælk, rengøringsmidler med citronsyre, eddike eller andre aggressive ingredienser kan beskadige tv'et.

  Når enheden er slukket og er afkølet, begynder den med støvning. Her bruger de bedst fjederstøv. Hvis der er meget støv i de små mellemrum mellem displayet og displayrammen, hjælper en blød børste eller en trykluftssprøjt. Højttalergitrene såvel som ventilationsspalterne og forbindelserne på ryggen kan rengøres med børsteindretningen til støvsugeren. Her kræves omhu, så huset ikke bliver ridset.

  Efter støvning kan enheden rengøres med en let fugtig mikrofiberklud og derefter tørres tør. Der er rengøringsgeler til rådighed for displayet. De fungerer som glasrensere, men har ingen skarpe ingredienser og klæber til skærmen som en gel i stedet for at løbe ned. Takket være nanopartikler fungerer en skærmforsegling som en beskyttelsesfilm, der ligger over skærmen og afviser støv eller snavs permanent.       

   

  Hvordan bortskaffes tv'et?

  I henhold til loven om elektrisk og elektronisk udstyr (ElektroG) er det forbudt at bare kaste tv'er og andre elektriske apparater i den almindelige skraldespand. Fordi der er værdifulde stoffer i mange, der er genanvendelige. De til tider farlige materialer i de elektriske enheder skal også håndteres korrekt. Der er nu mange muligheder for enkel og gratis bortskaffelse:
   

  • Tilbagetagelsesforpligtelse for alle, der sælger elektriske varer på mere end 400 kvadratmeter butiksareal (stationær handel) eller har mere end 400 kvadratmeter forsendelse og opbevaringsplads (online handel). Store elektriske apparater, såsom fjernsyn eller køleskabe, tager forhandlere tilbage mod at købe en ny enhed. Små elektriske apparater op til en kantlængde på 25 cm kan returneres når som helst, også uden et nyt køb.
  • Andre muligheder: lokale genvindingscentre, kommunale indsamlingssteder for affald af elektrisk udstyr, Electroreturn fra Deutsche Post (gratis service til enheder, der passer ind i en maksimal konvolut)
  Bortskaffelse af WEEE

  Kort oversigt: bærbare fjernsyn

  Bærbare fjernsyn er også efterspurgte i en alder af tablets og notebooks, som kan bruges til at se tv eller få adgang til en video-on-demand-udbyder. Og altid, når der ikke er nogen pålidelig WiFi-forbindelse. For eksempel leverer de behageligt tv i lastbiler eller på campingpladsen. Vi giver dig en kort oversigt over de vigtigste vilkår og kriterier for bærbare fjernsyn.

  Du kan finde detaljerede oplysninger om bærbare tv'er i denne vejledning:

  Vejledning til bærbare tv'er
  Oversigt: Specifikationer for bærbare tv'er
  Billedformat4: 3 eller 16: 9
  Skærmstørrelse17,78 cm (7 tommer) til 38,10 cm (15 tommer)
  StrømforsyningIntegreret batteri
  Lavspænding (12/24 volt)
  230 V strømforsyning med tilsvarende udgang
  Type modtagelseDVB-T2, satellit
  Fælles funktionerForbindelser som USB, hukommelseskort, hovedtelefoner
  HDMI-port, videooutput
  Drejelig eller vippbar skærm
  Tilbehør til nakkestøtter i bilen
  Indbygget højttaler fjernbetjening

  FAQ: bærbart tv

  Hvorfor bærbare fjernsyn?

  I dag er der mange måder at se tv på eller streame mediebiblioteker og film. Internetadgang er mulig via notebooks, tablets og smartphones. Problemet: Internet er ikke tilgængeligt overalt - uanset om det er WLAN eller via netværkskabel. Især i fjerntliggende områder, eller hvis du rejser i bil eller campingvogn, forhindrer internetfrie zoner tv-visning.

  Dette afhjælpes af bærbare fjernsyn, der modtager tv-programmer via DVB-T2 (digitalt antenne-tv). Dette findes næsten overalt i Tyskland. Uden for Tyskland modtages også tv-kanaler, men på det respektive nationale sprog. Modtagelse via satellit er f.eks. Muligvis via en parabolantenne og en modtager eller via et bærbart satellitsystem. Fordelen: tysksprogede kanaler kan også ses uden for Tyskland. 

   

  Hvor bruges bærbare tv'er?

  Lastbil: Et bærbart tv i førerkabinen byder velkommen på pausen i rasteområdet. Det skal bemærkes, at der er en elektrisk systemspænding ombord på 24 V i en lastbil, da to blybatterier, hver med 12 V, er forbundet i serie. På grund af den højere spænding sammenlignet med en bil reduceres strømforbruget, og køretøjets batterier er mindre belastede. Dette betyder, at du skal vælge en enhed med 24 V. Alternativt hjælper en spændingsomformer, der bringer forsyningsspændingen til det samme niveau. Dette fungerer fra 24 V til 12 V såvel som fra 12 V til 24 V   

  Bil: Se tv på ferie, mens du er på ferie? Bestemt en behagelig måde at tilbringe tid på, men der kan være interferens i radiohuller. Alternativt anbefales bærbare DVD-afspillere at se en film uanset radiomodtagelse. De bærbare DVD-afspillere er indbygget i nogle bærbare tv'er eller kan købes separat.  

   

  Bobil: Selvfølgelig kan et konventionelt tv bruges i en autocamper. På denne måde gør du dig dog afhængig af en campingplads med strømforsyning, da tv'erne kræver en netspænding på 230 V. Hvis du tilslutter tv'et til dit køretøjs elektriske system (12 V) med en inverter, er konverteringen fra 12 V til 230 V forbundet med tab. Et bærbart tv, der kører ved 12 V, er derfor bedre. Derudover optager bærbare tv'er, også kendt som camping-tv'er, ikke så meget af den begrænsede plads i campingvognen.   

  Båd: For at sødne aftenen på en sejletur i dårligt vejr er bærbare tv også en velkommen ændring. Ligesom i bobilen er 12 V ombord strømforsyningen fuldstændig tilstrækkelig til en kompakt enhed. 

  Hospital: Under lange hospitaler bliver dagene ofte lange. Hvis der kun er en tv-forbindelse i delte værelser, kan dette føre til diskussioner blandt sengens naboer om det bedste tv-program. Selv hvis der er flere forbindelser, må patienter kun bruge dem mod meget høje gebyrer. Dette kan være dyrt i det lange løb. Ud over bøger, spil eller besøg er et bærbart tv også tilgængeligt. Især når der ikke er nogen WLAN tilgængelig til at bruge tilbudene fra online mediebiblioteker eller video-on-demand-udbydere. Afklar dog på forhånd, om der er tilstrækkelig DVB-T-modtagelse.