SSD – Fremtidens harddisk

Hvad er en SSD?

SSD står for Solid-State Drive og anvendes som harddisk i computere, bærbare computere og tablets. På ydersiden er en SSD ikke så meget andet end en almindelig harddisk, foruden at være betydeligt tyndere. Monteringsskruens hul er af samme standard som ved en HDD-disk. Det gælder endda også SATA-tilslutningen, og den kan derfor anvendes som erstatning af din gamle harddisk. Den store forskel mellem en SSD og HDD er selve teknikken. En harddisk består af et antal plader, hvor et læse- og skrivehoved læser/beskriver data fra disken ved hurtigt at aflæse den. En SSD har på den anden side ingen diske, men er opbygget af f.eks. flash-hukommelse. Flash-hukommelse anvendes også i SD kort. Flashhukommelsen læser og skriver data ved at læse og skrive på flere steder. SSD er meget hurtigere end en HDD.

> Se vores udvalg af SSD


Fordelene ved SSD

Den største fordel med SSD er hastigheden. Takket være SSD’s teknik er det muligt at opnå en ankomsttid på 0,1 ms! Til sammenligning: En af de hurtigste SATA HDD’er er Western Digital Raptor. Den har en ankomsttid på 4,2 ms. Foruden ankomsttiden kan læse- og skrivehastigheder på mere end 500 MB/s opnås, og den forbruger ikke mere strøm, selvom SSD’en er flere gange hurtigere end den traditionelle harddisk. Faktum er, at en SSD er meget mere økonomisk end den normale harddisk. På en PC lægger man ikke så meget mærke til det, men med en bærbar computer kan man hurtigt mærke, at batteriet holder længere, fordi disken ikke behøver at holdes i gang. Eftersom der ikke findes nogen bevægelige dele i SSD-enheden, er enheden ekstrem støjsvag, hvilket naturligvis også er perfekt for en bærbar computer eller HTPC. Derudover er en SSD ret holdbar. Noget, som den traditionelle harddisk absolut ikke er. Dette gør den oplagt til eksternt brug.


Ekstern SSD - en stødsikker og ekstern HDD

Selvom en SSD ikke rigtig kan måle sig med HDD, når det gælder lagringskapacitet, kan den i hvert fald anvendes som et eksternt lagringsplads. VSpecielt i kombination med et USB 3.0 kabel kan hastigheden udnyttes ganske effektivt. En SSD er meget hurtigere end en harddisk, så kopiering af store filer går betydeligt hurtigere. Derudover er den stødresistent, så den er perfekt at have i rygsækken – noget, som kan medføre problemer med en traditionel harddisk.


Forskellige typer af SSD’er

De mest almindelige SSD-enheder er 2,5” SATA SSD enheder, og du kan endda også få nogle 2,5” IDE SSD enheder. Når det gælder størrelsen, er disse sammenlignelige med 2,5" HDD-enheder, som er standard i bærbare computere. Takket være samme specifikationer passer de også i en bærbar computer, men hvis du har en computer med kun en 3,5" HDD-kortlæser, er det heller ikke noget problem. Ofte leveres SSD-enheder med en adapter, så der er plads i 3,5” HDD-skuffen i din computer. Disse adaptere kan tilkøbes separat. Hvis du virkelig vil have den ultimative hastighedsoplevelse, tilbydes der PCI SSD-enheder. Det er SSD-enheder, som ligner lydkort, og de passer endda ind i din PCI-port. Med denne tilslutning er SATA ikke nødvendig, og læsehastighederne over 1000 MB/s og skrivehastighederne over 900 MB/s bliver mulige. Dette skulle indebære, at du kan kopiere en Blu-ray-film på cirka 5 til 6 sekunder.

> Se vores udvalg af SSD