LED'er, ensrettere, sensorer og Peltier-elementer er blot nogle få eksempler på de aktive komponenter, du finder i vores produktsortiment. Nedenfor giver vi dig et kort overblik over, hvilke aktive komponenter der er tilgængelige, og til hvilke anvendelsesområder de er egnede.

✓ Altid originale produkter ✓ Gratis returnering ✓ 30 dages fortrydelsesret

Købes oftest

købes oftest

Bedst bedømte produkter

bedst bedømte produkter

Højdepunkter

Populære mærker

Rådgiver

LED'er, ensrettere, sensorer og Peltier-elementer er blot nogle få eksempler på de aktive komponenter, du finder i vores produktsortiment. Nedenfor giver vi dig en kort oversigt over, hvilke aktive komponenter der er tilgængelige, og til hvilke anvendelsesområder de er egnede.
✓ Fås direkte fra lager ✓ Gratis returnering ✓ Altid originale produkter

Hvad er forskellen mellem aktive og passive komponenter?

I elektronik kaldes den mindste komponent i et kredsløb for en komponent, der ikke kan skilles ad uden at miste sin funktion. Det kan være en lysdiode, en kondensator eller noget lignende. Der skelnes grundlæggende mellem aktive og passive komponenter: En aktiv komponent muliggør styring eller forstærkning af et signal. Passive komponenter opfører sig derimod passivt i overensstemmelse med deres navn og kan ikke forstærke eller styre et signal. Gruppen af passive elektriske komponenter omfatter f.eks. modstande, kondensatorer, spoler og drosler. Ud over en række aktive og passive komponenter omfatter vores sortiment også det relevante tilbehør.

Oversigt over aktive komponenter

Elektronik omfatter et stort antal aktive komponenter, hvoraf en stor gruppe er sensorer. En sensor er en komponent, der kan omdanne en fysisk størrelse eller en kemisk effekt til et elektrisk signal. Disse praktiske detektorer har længe været en del af vores dagligdag. De kan findes i bilen, hvor de modtager en ultralydsadvarsel, når afstanden til et andet køretøj eller en anden forhindring er mindre end ved parkering. Radarsensorer er nu også installeret i mange moderne biler og er en vigtig komponent på vejen mod autonom mobilitet. Din smartphone er også rigeligt udstyret med sensorer: En nærhedssensor slukker f.eks. for skærmen, når du er i telefonen, når du holder enheden mod øret. En temperatursensor overvåger temperaturen i dit køleskab, mens en bevægelsessensor automatisk tænder lyset udenfor, når du kommer hjem om aftenen. Sensorer er også meget vigtige i den industrielle sektor. De måler temperaturer, overvåger niveauer og registrerer gas eller kemikalier i luften.

Halvlederkomponenter består af et materiale, der kun leder elektricitet under meget specifikke fysiske og elektriske forhold. De mest kendte komponenter fra dette område er mikrocontrollere og processorer, som styrer varme- og klimaanlæg og udfører beregninger i computere og regnemaskiner. Uden mikrocontrollere og processorer ville hverken fjernsyn, telefon, computer, bil eller supermarkedskasse fungere i vores teknologiske verden. I elektronikken er der imidlertid andre halvlederkomponenter, som yder værdifulde tjenester, herunder for strømforsyningen: Moderne halvlederensrettere fungerer f.eks. som omformere til at konvertere vekselspænding til jævnspænding, hvor ensretning normalt udføres af halvlederdioder. Spændingsregulatorer kompenserer for udsving i indgangsspændingen og stabiliserer også spændingen. Transistorer bør ikke gå ubemærket hen. Kort sagt er en transistor en elektrisk kontakt, der kan skifte og forstærke signaler. Uden disse små halvlederkomponenter ville elektroniske kredsløb inden for mikroelektronik slet ikke være mulige uden disse små halvlederkomponenter.

Ordet optoelektronik eller optronica er sammensat af begreberne optik og halvlederelektronik. Det er alle elektroniske komponenter, der omdanner elektrisk energi til lys (eller omvendt). Opto-elektroniske komponenter opdeles i sendere (aktuatorer) og modtagere (detektorer). Optronik er nu en uundværlig del af industrien og den private sektor og omfatter en bred vifte af aktive komponenter, lige fra LED-kontrol til laserteknologi og fiberoptiske kabler. Især skærmteknologi spiller en vigtig rolle i vores avancerede videns- og informationssamfund. Næsten ingen enhed kan undvære et LCD-display, et matrixdisplay eller i det mindste et 7-segment-display. I et stykke tid har tendensen inden for forbrugerelektronik nu været at gå i retning af OLED-skærme med særlig høj kontrast og farveintensivitet. Men laser- og infrarød teknologi kan heller ikke undvære aktive komponenter.

Tip: Spar ikke på værktøjet

Især når du arbejder med elektronik, skal du være opmærksom på brugen af passende værktøj. En pipette kan f.eks. spare dig tid og nerver, når du samler PCB'er med SMD-komponenter.

FAQ - ofte stillede spørgsmål om aktive komponenter

Hvad er det særlige ved OLED-teknologien?

Forkortelsen OLED står for Organic Light Emitting Diode (organisk lysdiode). Den største forskel mellem en OLED-skærm og en konventionel LED-skærm er den manglende baggrundsbelysning. En OLED-skærm lyser automatisk op, når der er strøm på. Tilsvarende skærme er særligt energibesparende og anvendes derfor ofte i mobiltelefoner af høj kvalitet. Andre fordele er korte responstider og god stabilitet i betragtningsvinklen. OLED-skærme har også ekstremt høj kontrast og kan gøres så tynde, at selv buede overflader er let mulige.

Hvad er fordelene og ulemperne ved fiberoptiske kabler i forhold til kobberbaserede kabler?

Det er ikke uden grund, at optiske fibre anses for at være fremtidens transmissionsmedie. Den betydeligt højere ydeevne taler til fordel for den optiske fiber (LWL), især en betydeligt højere båndbredde og rækkevidde sammenlignet med et kobberkabel. Lavere dæmpningsværdier og modstandsdygtighed over for elektromagnetisk interferens er også fordele ved det optiske fiberkabel. Der er dog også nogle ulemper: For det første er der de højere omkostninger i forhold til et kobberkabel. LWL-fibre er også meget mere følsomme over for mekanisk stress og tåler kun mindre bøjningsradier. Desuden kræver en korrekt lægning af fiberoptiske kabler meget mere omhu og præcision af installatøren.

Hvad er SMD?

SMD står for Surface Mounted Devices (overflademonterede enheder). I tilfælde af almindelige elektroniske komponenter føres kontakterne gennem monteringshuller i printpladen og loddes derefter. SMD-komponenter er imidlertid så små, at du limer dem på printpladen og derefter lodder dem, så der er ingen monteringshuller. Fordelen ved et kredsløb, der anvender SMD-teknologi, er den betydeligt øgede komponenttæthed. Der er også en omkostningsbesparelse, da pladerne er mindre, og monteringshullerne behøver ikke at blive fastgjort. Og i sidste ende kan enheder generelt gøres mindre ved at bruge SMD. Forestil dig en smartphone, hvis printkort ikke ville være udstyret med SMD-komponenter; det ville sandsynligvis være på størrelse med en mursten.