bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ting at vide om luftkølere

Den ene rekord sommer jagter den næste, og vi vil efter al sandsynlighed tilpasse os temperaturer omkring 40°C-brand skal vænne sig til. Så hvad skal jeg gøre, hvis en ventilator ikke giver tilstrækkelig lindring på varme sommerdage, og aircondition ikke er tilgængeligt? Luftkølere kan hjælpe i sådanne tilfælde. Du kan finde ud af, hvordan enhederne fungerer, og hvad du skal overveje, når du køber i vores guide.

  • Overblik over luftkølere

  • Hvordan fungerer luftkølere?

  • Du bør overveje dette, når du køber luftkølere

  • Vores praktiske tip: Køligt vand med is

  • FAQ - Ofte stillede spørgsmål om luftkølere

Overblik over luftkølere

Luftkølere fås i mange forskellige designs og størrelser, fra den lille terningformede enhed, der let kan placeres på sengebordet eller kan fungere som en mobil luftkøler til store gulvstående enheder. Arbejdsprincippet er identisk for alle luftkølere: vand fra en tank forstøves af en luftstrøm genereret af en integreret ventilator. De tilgængelige modeller varierer i størrelsen på den indbyggede tank. Jo større det er, jo længere kan køligere gøre sit job.

Der er også forskelle i det andet udstyr: Mange luftkølere kan styres med en fjernbetjening. Enheden kan bekvemt styres fra sofaen eller sengen. En timerfunktion giver ekstra bekvemmelighed, som f.eks. Sikrer, at køler i soveværelset slukker efter at være faldet i søvn. Dette sikrer, at du ikke udsættes for kølig luft for længe natten over. Derudover kan en timer hjælpe med at holde energiforbruget inden for grænser. En særlig nattilstand er derimod nyttig til at reducere driftsstøj og dermed sikre en uforstyrret søvn. Nogle luftkølere kan også bruges som luftfugtere og bidrager således til et behageligt rumklima, fx i fyringssæsonen. Nogle gange kan du bruge luftkølere som konventionelle blæsere, der producerer kølig luft. Afhængigt af modellen er forskellige rotationshastigheder tilgængelige.

Hvordan fungerer luftkølere?

Princippet om fordampningskøling er blevet brugt i nogen tid for eksempel for at gøre køling af moderne datacentre mere effektiv. Anvendelsesområderne er nu endnu mere forskellige. Luftkølere fungerer stort set alle efter samme skema og er konstrueret på en lignende måde. Inde er der en vandtank, der holder kølemediet. En måtte lavet af tekstilstof sprøjtes enten med denne væske, eller vandet løber ned ad den. En kraftig ventilator suger den varme omgivende luft ind og blæser den gennem den fugtige måtten. Den fysiske proces, der finder sted, kaldes fordampningskøling eller adiabatisk køling.

Når man taler om adiabatisk afkøling, menes faktisk en adiabatisk ændring af tilstand. Det er en termodynamisk proces, hvor vand fordamper udefra varm luft. Her finder en såkaldt faseovergang sted, hvor varme ekstraheres fra luften. Jo højere udetemperaturen er, desto hurtigere og bedre fordamper vandet. Udetemperaturen spiller derfor en vigtig rolle i fordampningskøling, fordi det er en faktor, der bestemmer, hvor effektivt den adiabatiske proces kører. Fugtigheden er også relevant, da den omgivende luft kun kan binde en bestemt mængde vand, indtil maksimal mætning er nået. Når 100 procent mætning er nået, kan rumluften ikke længere absorbere mere fugt. For at sikre optimal drift af en køleopløsning baseret på fordampningskøling er den lavest mulige fugtighed vigtig.

Du bør overveje dette, når du køber luftkølere

Når du overvejer at købe en luftkøler, er der et par ting at huske på. Vælg en enhed, der passer til det rum, du vil køle ned. En lille bærbar enhed vil kun have en relativt lille effekt i en stor stue. Sådanne kølere er egnede til sengen eller skrivebordet og skal placeres tæt på brugeren. For at afkøle større rum skal du bruge en fritstående enhed. Sørg også for, at luftgennemstrømningen er så høj som muligt. En luftkøler med en svag blæser har mindre kølekapacitet end en model med mere ventilation.

En fjernbetjening er især nyttig til gulvstående enheder, så du ikke altid behøver at stå op for at ændre intensiteten af luftstrømmen. En tilstrækkelig stor vandtank er også vigtig. I tilfælde af en stor gulvstående enhed kan kapaciteten meget vel være 6 liter. Beholderen skal være helt aftagelig til rengøringsformål. Sørg desuden for, at driftsstøj er lav. Dette er lige så vigtigt på kontorer som det er i soveværelset for eksempel, så enheden ikke viser sig at være en akustisk forstyrrende faktor. Er du allergisk? I så fald anbefaler vi en model med et integreret filter, der filtrerer allergener fra den cirkulerende luft. Kølerens strømforbrug skal også tages i betragtning ved køb. Hvis luftkøleren skal give forfriskning flere timer i træk om sommeren, har en enhed med relativt lavt strømforbrug et betydeligt energibesparende potentiale.

Vores praktiske tip: Køligt vand med is

Du kan øge dit klimaanlægs køleeffekt, hvis du også fylder den indbyggede vandtank med isterninger eller ispakninger. På denne måde kan vandtemperaturen reduceres, hvilket øger køleeffekten betydeligt.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om luftkølere

Hvad skal jeg overveje, når jeg bruger en luftkøler? 

Når du bruger luftkøling, beriges luften, der strømmer gennem befugtningsmåtterne, med vand. Hvis du bruger en sådan enhed i lang tid, vil fugtigheden i dine lokaler stige betydeligt. Du skal derfor sikre dig, at der er god og regelmæssig ventilation for at forhindre dannelse af skimmelsvamp. Derudover skal befugtningsmåtterne rengøres og udskiftes regelmæssigt.

Har min luftkøler brug for en udstødningsslange som den, der bruges i et klimaanlæg?

Nej, du har ikke brug for en udstødningsslange. Et klimaanlæg (monoblok) trækker den varme omgivende luft ind, leder den gennem en køleenhed og frigiver den til sidst tilbage i rummet. Under afkølingsprocessen er der en ikke-undervurderet spildvarme, der skal føres ud gennem en slange. En luftkøler fungerer derimod på princippet om fordampningskøling. Denne fysiske proces genererer ikke spildvarme, der skal spredes, og derfor kræves ingen udsugningsluftslange.

Hvad er forskellen mellem en luftkøler og en luftfugter?

En luftfugter forstøver vand, for eksempel ved hjælp af ultralyd, og blæser fugt ind i rumluften. I bedste fald finder køling sted, når du er i skyen af fine vanddråber direkte foran enheden. En luftkøler fugter en måtte med vand og blæser derefter varm rumluft igennem den. Dette fører til en faseovergang på den fugtige måtte, hvor luften, der strømmer gennem den, afkøles.