Værktøj til elektrikere

Hver faggruppe har sine egne specifikke standardværktøjer som arbejds- og produktionsværktøjer. Det gælder også for elektrikere, som ikke kan gøre meget med sine bare hænder, f.eks. inden for byggeteknik.

Elektrikerens værktøj fungerer som basisudstyr til det respektive arbejdsområde og dermed til den virksomhed, der har elektrikeren ansat, og er dermed afgørende for, at den kan fungere.

Elektrikererhvervet findes i mange moderne varianter inden for håndværk og industri. Hovedområderne er elektriske installationer, vedligeholdelse af maskiner, vedligeholdelse af fabrikker eller endda elektricitet i hjemmet. Alle disse håndværkere har brug for det samme basisudstyr på den ene side og visse specialværktøjer på den anden side.

Vi vil med glæde vise dig, hvad du har brug for.

Elværktøj: dette er inkluderet i basisudstyret

Skruetrækkeresideklipperekombinations-tænger eller måske kabelskærere findes i mange værktøjskasser. Disse værktøjer tilbydes ofte billigt i isenkræmmerforretninger som værktøjssæt. På grund af deres kvalitet er de dog primært beregnet til gør-det-selv-folk, der kun arbejder med dem nogle gange. Professionelle brugere, som bruger mange timer om dagen med deres håndværktøj, har derimod absolut brug for den bedst mulige kvalitet. Det er vigtigt, selv under uddannelsen, når du skal lære at håndtere tænger, isolerede skruetrækkere og andet håndværktøj korrekt. En kvalitetsskruetrækker med skridsikker spids indebærer desuden en langt lavere risiko for skader end f.eks. en billig skruetrækker.

Derfor bør det grundlæggende udstyr til praktikanterne kun bestå af værktøj af høj kvalitet. Vi har samlet de vigtigste værktøjer, som en elektriker bør have i sin værktøjskasse.


Skruetrækkere

Isolerede skruetrækkere er det mest almindelige værktøj i elektrikeres daglige arbejde. Phillips-skruetrækkere med Philips-spidser, slidsskruetrækkere og modeller med Torx-skruetrækkere i forskellige størrelser er de mest brugte. En ru spids eller en laserspids giver mere greb i skruehovedet. Modeller med magnetiske hoveder gør det lettere at holde magnetisk reagerende skruer. Skruetrækkere med udskiftelige bladesekskantskruetrækkere og bitskruetrækkere er meget fleksible i brug takket være de udskiftelige spidser. Torsionsmodeller sikrer kontrolleret tilspænding.

Fuldt isolerede VDE-apparater til beskyttet arbejde op til 1 000 V er visuelt genkendelige på deres plasthus. Modeller med bløde, elastiske håndtag er kendetegnet ved høj drejningsmomentoverførsel og glidemodstand. Skruetrækkere med hårdt håndtag er designet til høje arbejdshastigheder. Den særlige sekskantede form på håndtaget forhindrer, at det ruller væk, når det lægges ned. Kig efter en tydelig håndtagsmærkning eller farvemærkninger på håndtaget for at nemt finde og sortere skruetrækkere.
VDE-skruetrækkere tilbydes ofte som et sæt med forskellige drev og/eller størrelser. I praksis har det vist sig nyttigt at holde flere eksemplarer af de mest almindelige størrelser og hovedformer til de forskellige applikationer i hver virksomhed til rådighed for hver enkelt medarbejder. En af hver type opbevares i værktøjskassen, en bæres på kroppen i særligt arbejdstøj eller i et værktøjsbælte, og reservedelene opbevares på værkstedet eller lageret.


Tænger og sideklippere

Ledningsstænger eller elinstallationsstænger giver dine hænder større præcision og beskytter din krop mod de belastninger, som isolering forårsager. Tangen er isoleret i henhold til VDE-specifikationerne og fungerer som gribe-, holde- og skæreværktøj. Tangen fås i forskellige størrelser med forskellige hovedformer og håndtagsvarianter og drejelige håndtag, så den opfylder kravene til dit arbejdsområde.

Trådskærere er standardværktøjer til hurtigt at fjerne isolering fra kabler. Automatiske strippere tilpasser sig automatisk til forskellige ledertværsnit. Dette forhindrer skader på lederne. Manuelle skær justeres af brugeren til den ønskede diameter af ledertypen ved hjælp af en justerbar mekanisme. Tangen er med sine grove og spidse kæber velegnet til at holde og forme små, vinklede emner og til montering i maskiner. Telefontænger har en lang buet spids og er ideel til at gribe eller montere arbejde i koblingsskabe. Fladtænger har brede kæber med større grebskraft.

 

Isolerede sideskærere hjælper elektrikere med at skære og fjerne kabler, ledninger, stifter, flettede ledninger og elektriske ledninger. De plastbelagte håndtag er skridsikre og designet til at gøre det lettere at arbejde med én hånd. En klemsikring forhindrer klemskader. Hærdede skærekanter med præcisionsslibning og rustbeskyttede kæber er fordelagtige. For at opnå en høj skæreydelse skal tangen have den rigtige størrelse til arbejdsemnet. Den kraftige diagonalskærer til højstyrkegarn eller fjederstål giver en højere skæreevne takket være optimeret løftestangseffekt. Til skæring af enkelt- og flertrådet kobber- og aluminiumskabler anbefales kabelskærere i forskellige versioner.

ESD-tang forhindrer skader på komponenter på grund af elektrostatisk udladning. Crimptænger er nødvendigt specialværktøj, når stik, muffer eller netværkskabler skal forbindes med det pågældende kabel på en berøringssikker måde. Meget vigtigt: Når du køber en crimptang, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse til din anvendelse.


Spændingstestere

Er der elektrisk spænding eller ej? Et pålideligt svar på dette undertiden afgørende spørgsmål er en spændingsprøver, som enhver elektriker bør have ved hånden. Den enkleste og mest almindelige variant er en VDE-certificeret fastmonteret tester med et galvaniseret skruetrækkerblad.

Bedre udstyrede topolede spændingstestere giver mulighed for mere omfattende kontrol af elektriske forbindelser end den hurtige faste tester. Afhængigt af modellen omfatter testfunktionerne test af roterende felt, frekvensmåling, spændingsvisning, modstandsmåling, diodetest, test af fremadrettet spænding og kontaktløs kabelbruddetektion.

Multimetre

Med et multimeter måler du forskellige elektriske størrelser. Den indeholder målefunktioner til jævn- og vekselstrøm, modstandsmålinger, kontinuitetstest og meget mere. Sammenlignet med spændingsmålere arbejder multimetre med højere opløsning og målepræcision.
Komplekse multimetre måler frekvenser, puls- og arbejdscyklusser, effekter, hastigheder, lydniveauer, temperaturer, belysningsstyrke og andre værdier. Håndholdte multimetre og strømtænger er praktiske til mobil brug, mens bordmultimetre anvendes på serviceværksteder.


Kabelsakse og demonteringsværktøj

Kabelsakse og universalafisoleringsværktøjer er nyttige til hurtig, præcis og skadesfri afisolering af runde kabler.

Den specielle form gør det lettere at fjerne elektriske kabler i smalle eller svært tilgængelige arbejdsområde

Fordelene er bl.a. en justerbar skæredybde, udskiftelige knive og mulighed for at lave langsgående snit ud over runde snit.


Hammer

Det specielle design gør det muligt at indstille f.eks. sømklemmer selv i snævre rum.
De flade kløer gør det nemmere at fjerne søm og sømklemmer, og den isolerede ende af håndtaget gør det nemt at forsænke eller sætte dybler og kabler.


Universelle nøgler til koblingsskabe

En universel nøgle er uundværlig til hurtig adgang til koblingsskabe, koblingsudstyr, låsesystemer til elforsyning, elektriske installationer til bygningsinstallationer eller vedligeholdelsesluger. Universelle nøgler fungerer til næsten alle låsesystem


Vaterpas

Når det drejer sig om at bore huller vandret eller om at justere og opstille udstyr perfekt, er vaterpas et vigtigt og nyttigt værktøj. Vaterpas fås i forskellige størrelser, både med et klassisk vaterpas og et elektronisk display.


Tumstock

Ligesom en tang og en skruetrækker er den praktiske lineal en integreret del af elektrikerens basisudstyr.
Opfindsomme håndværkere kan nemt kontrollere rette vinkler med en lineal og 3, 4, 5-reglen (Pythagoras' trekant). Der skal derfor laves et mærke i en afstand på 3 m og 4 m fra den vinkel, der skal kontrolleres, som vist på skitsen. Hvis de to mærker er præcis 5 m fra hinanden, er vinklen 90°. Til små rum kan der også anvendes 1,5 m, 2 m og 2,5 m.


Praktiske tips: arbejdstøj

Overvej også personlig arbejdstøj og beskyttelsesudstyr til elektrikere. Personer, der arbejder med elektriske erhverv, er udsat for særlig risiko på grund af spændingsførende dele og højspænding. Isolerede handsker til elektrikere, beskyttelseshjelme til elektrikere, eventuelt med isoleret ansigtsbeskyttelse, og isolerende gummimåtter sikrer sikkerheden på arbejdspladsen. Hvad angår arbejdssikkerhed for elektrikere, bør du også konsultere specifikationerne fra de sammenslutninger og faglige organisationer, der er ansvarlige for dig.


Andre vigtige værktøjer til elektrikere

Selvfølgelig har elektrikere brug for alle mulige andre værktøjer afhængigt af jobbet, men de er ikke nødvendigvis en del af basisudstyret. Dette værktøj og resten af udstyret transporteres i køretøjerne, så de altid er lige ved hånden. Vi har listet nogle vigtige eksempler til dig:


Boremaskiner og skruetrækkere

Til det daglige elinstallationsarbejde hører en boremaskine og en skruetrækker til elektrikerens basisudstyr. Du kan bruge dem til at lægge kabler, installere maskiner, installere indbygningskasser eller bore monteringshuller. En slagboremaskine er velegnet som et all-round elværktøj. Til større installationsopgaver i beton og murværk anbefales en slagboremaskine.

Moderne batteridrevne værktøjer er i dag ofte lige så gode som netdrevne værktøjer. Til langtidsarbejde er maskiner med 230V-nettilslutning helt klart det bedre valg. Til kortvarig brug er batteridrevet værktøj mere velegnet til kortvarig brug. Især hvis der ikke er nogen nettilslutning, eller hvis det skal udføres med et forlængerkabel.


Hulsave og boremaskiner

Har du brug for at installere stikkontakter, placere afbrydere eller installere væg- og loftsforbindelser? Hulsave og boremaskiner er uundværlige til hurtigt at skære åbninger i træ, gipsplader, plastik og byggeplader. Hærdede skæretænder og en centreringsbit sikrer præcise, tidsbesparende snit til den ønskede diameter.


Fræsemaskine til vægge

For at lægge kabler under gips under elektriske installationer bruges en vægskærer som et håndværktøj. Den eldrevne maskine skærer præcise grøfter til kabler og rør i mursten, natursten, beton og andet murværk. Til dette formål er den udstyret med to justerbare skæreskiver, som gør det muligt at indstille skæredybden og grøftebredden. Med et integreret udsugningssystem eller en tilslutningsmulighed for et eksternt udsugningssystem kan du arbejde næsten støvfrit. Den midterstrimmel mellem slidserne, der er tilbage efter fræsningen, fjernes ganske enkelt med hammer og mejsel.


Kabelindføring

At føre kabler i tomme rør er ofte en anstrengende opgave i en elektrikers hverdag. En kabeltrækmaskine, et trækbånd, en trækspiral eller et hjælpesystem til kabeltrækning hjælper dig med at lægge kabler i installationsrør. Formstabile plastkonstruktioner, glasfiber eller belægninger sikrer optimale glideegenskaber, mindre friktion og mindre anstrengelse ved længere kabelløb eller med små bøjningsradier.

Mange af Conrads produkter er VDE-testet. Hvis VDE-mærket er nævnt i produktbeskrivelsen, betyder det, at værktøjet er højt isoleret, hvilket gør det muligt at arbejde sikkert i nærheden af spændingsførende dele på op til 1000 volt vekselstrøm (AC).

Sådan finder du det rigtige værktøj til elektrikere

Godt værktøj fungerer pålideligt i lang tid. Det forenkler elektrikerens arbejde, fremskynder reparationer og forkorter vedligeholdelsesarbejdet.

Når du køber, skal du være opmærksom på kvalitet og en materialesammensætning, der opfylder de præcisionsspecifikationer, der kræves i din branche, og som kan modstå de spændinger, der er typiske for anvendelsen.

Værktøj og elektrisk udstyr, der er blevet testet, kan genkendes ved hjælp af certifikaterne i produktbeskrivelsen. På grundlag af prøvningsforseglingerne kan du være sikker på, at de kvalitets- og sikkerhedsstandarder, der var gældende på fremstillingstidspunktet, er blevet overholdt eller endda overgået.

Sikkerhed: udskift elværktøj i tide

Som alt andet værktøj udsættes udstyr, der anvendes af elektrikere, for slitage under brug. Graden af slitage afhænger individuelt af typen og hyppigheden af brugen og de kræfter, der virker på værktøjet. Mekaniske, kemiske og termiske årsager til slitage påvirker værktøjet og forringer dets egenskaber og præcision over tid. Progressivt værktøjsslid fører til værktøjsbrud. Hvis du udskifter værktøjet i tide, sikrer du, at det opfylder sit formål. Hav også reservedele til rådighed til elværktøj og batteridrevne apparater, der bruges i din virksomhed. En MRO-strategi, der er skræddersyet til din virksomhed, er nøglen til optimal forsyningssikkerhed for værktøj og små dele.


Kalibrering af måleinstrumenter for din sikkerhed

I Conrad udføres kalibreringen af en måleanordning uafhængigt af fabrikanten i henhold til ISO- eller DAkkS-specifikationer. Den korte leveringstid på kun 7 (ISO) eller 12 (DAkkS) arbejdsdage garanterer en relativt kort nedetid for enheden. Et certifikat dokumenterer resultatet af kalibreringen og tjener som bevis for, at der anvendes kalibreret værktøj i din virksomhed og til din sikkerhed.


Hvordan kan du reducere dine indkøbsomkostninger for MRO-produkter?

El-værktøj, små elektriske dele og forbrugsvarer som f.eks. kabler, klemmer, kabelbånd eller skruer er ikke en del af hovedkomponenterne i et produktionsanlæg eller en maskine i en virksomhed. Bestilling og opbevaring af disse C-dele er imidlertid forbundet med en stor organisatorisk indsats. Hvis disse varer mangler, kan det nødvendige vedligeholdelses- og installationsarbejde ikke længere udføres, og hele produktionsprocessen kan gå i stå. Som eksperter i vedligeholdelse, reparation og eftersyn har vi de ting, du har brug for, og det rigtige værktøj til rådighed. Men det er ikke det hele. Med vores effektive eProcurement-løsninger støtter vi dig og sikrer dig en tidsbesparende bestillingsproces.

Ved at administrere dine MRO-indkøb med Conrad forenkles materialestyring og logistik for de varer, du har brug for til at drive din virksomhed. Med Conrads brede sortiment af mange gennemprøvede mærkevareproducenter kan du drage fordel af mulighederne for omkostningsbesparelser. Især når der er behov for besparelser, kan det betale sig at skifte fra din nuværende leverandør til Conrad. Vores indkøbsløsninger reducerer din arbejdsbyrde, strømliner bestillingsprocesserne og sikrer gennemsigtige procesomkostninger.