Bil: hvornår bruger man egentlig en nødhammer?

Dit værste mareridt som chauffør eller passager i et køretøj er, hvis der opstår en ulykke. Ender bilen i vand, eller kan du ikke komme ud af bilen efter ulykken, kan en nødhammer redde dit liv – og dine passagerers.

Dit værste mareridt som chauffør eller passager i et køretøj er, hvis der opstår en ulykke. Ender bilen i vand, eller kan du ikke komme ud af bilen efter ulykken, kan en nødhammer redde dit liv – og dine passagerers.

Efter en ulykke, hvor han ikke kunne forlade bilen, opfandt en tysker tilbage i 1983 en hammer, der kunne slå ruder i stykker. Resten er historie. Den velkendte nødhammer med stærke farver er forsynet med en hård kant, der benyttes til at knuse selve glasset. I de fleste tilfælde har den også en kniv, så man kan skære sikkerhedsselen over.

De forskellige slags nødhammere

Den klassiske nødhammer er den mest berømte. Den er ofte orange/rød, og du skal selv knuse glasset med den. Hvad mange mennesker ikke ved, er, at denne type nødhammere ofte ikke kan benyttes under vand.

Hvis du vil være sikker på, at du får en god hammer, som du også kan bruge under vand, skal du vælge en model med en fjeder. Den gør det vanskelige arbejde for dig ved at skubbe hammerens skarpe kant ind mod ruden. Du aktiverer den ved at trykke på en knap. På den måde behøver du ikke bruge så meget energi, hvilket er godt, især hvis du skal bruge hammeren under vand.

Der findes også hammere, som du kan bruge som en nøglering i dit nøglebundt.

Hvad skal man gøre, hvis man havner i vand?

Mange tror, at man skal vente, indtil køretøjet er sunket helt ned til bunden. Elektriske systemer i bilen – og dermed også de automatiske vinduer – afbrydes som regel på grund af en kortslutning, når man havner i vand. Derfor er det vigtigt, at du forlader køretøjet så hurtigt som muligt.

Sørg for at placere din hammer et godt sted eller vælg en hammer, som du kan have i dit nøglebundt. Det er ikke nemt at bevare roen, når man befinder sig i en nødsituation. Hvis man har en hammer i nøglebundtet, vil den som regel altid være inden for rækkevidde, og du kan på den måde få fat i den, så snart du har brug for den. Den klassiske nødhammer leveres ofte med en holder, som du kan montere i bilen. Den sidder fast i holderen ved hårde opbremsninger eller kollisioner.

> Se vores udvalg af nødhammere

"