bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til krokodillenæb

  • Was krokodillenæb?

  • Anvendelse af krokodillenæb

  • Was, was been was been was been was

  • Konklusion: Alsidighed

Was krokodillenæb?

Krokodillenæb har ligheder med den aflange snause af det næringsrige omdømme. Klemmen består af to oftest tandede dele, der står over for hinanden og trykker på stigen som en konstruktion. Begge dele kan bevæges i forhold til hinanden. En fjeder sørger for den nødvendige spænding, så der sikres et sikkert greb. Krokodillenæb er ligesom klemprøvespidser.

De kan anbringes på måleledninger og tjener til sikker forbindelse. På denne måde sikres der et stabilt greb mellem klemme og kontrolsted. De punkter, der skal kontrolleres, kan være ledninger eller komponenttilslutninger til modstande, kondensatorer og andre elektriske komponenter. Krokodillenæb anvendes ikke kun til måling af elektriske størrelser som spænding, strømstyrke eller modstand, men også til overførsel af strømme.

Herved anvendes for det meste store klemmer, som også er beregnet til betydeligt højere strømme. Til test anvendes derimod mindre krokodillenæb. Forskellen mellem Testende og krokodilleklemme, der ligger over sporet, er imidlertid ikke præcist defineret, i teorien kan både større og mindre klemmer opfylde begge funktioner.

Forbindelsen kan hurtigt løsnes igen uden rester. Krokodillenæb er kun designet til kortvarig forbindelse. For at give en vedvarende kontakt skal du lodde komponenterne, men en loddeforbindelse kan ikke fjernes uden at efterlade rester.

Anvendelse af krokodillenæb

For elektriske installationer, der måles under spænding, bør der anvendes isolerede klemmer. Således beskytter prøvning og målefejl, som opstår med uisolerede klemmer ved kontakt med omgivende komponenter eller forbindelser. Den spænding, der skal måles, må ikke overstige den klasse af svagstrøm, der skal måles. Grænseværdierne er 50 V vekselspænding og 120 V jævnspænding. Ved målinger under spænding, der overskrider den lave spænding, skal der anvendes en elektriker. Hvis man ikke gør det på en uforsigtig måde, risikerer man at miste livet.

Krokodilleklemme fuldstændigt isoleret

Uisolerede klemmer kan benyttes godt til spændingsfrie målinger, som for eksempel en gennemgangssprøjtning eller en modstandsmåling. Desuden anvendes de ved målinger eller overførsler, hvor strømmen først tilkobles, når ledningerne er tilsluttet. Her skal der sørges for en tilstrækkelig sikkerhedsafstand og berøringsbeskyttelse. Et kendt eksempel på anvendelse af uisolerede krokodillenæb er klemmer til startkabler.

Krokodillenæb forbinder ledninger, komponenttilslutninger eller metalkabinet med måleapparater eller andre kontaktpunkter. De egner sig dog ikke til målinger inden for mikroelektronik, da små loddesteder på printplader ikke kan fastgøres med dem. Den store fordel ved krokodillenæbbet er skabelsen af en hurtig forbindelse, som også kan fjernes lige så hurtigt igen.

Prøvespidserne skal derimod også etablere en hurtig forbindelse her, men prøvningsværktøjet skal muligvis holdes i hånden under hele målingen. Ved skrueforbindelser er der desuden altid brug for et egnet værktøj. Det er svært at løsne forbindelsen med én hånd.

Ved arbejde med krokodillenæb skal du være opmærksom på ikke at komme med hænderne på gribeområdet. Dette kan føre til indeklemninger eller forårsage hudskader ved klemmer med særligt kraftige fjedre.

Was been was been was been was be

Ved krokodillenæb uden fast monteret måleledning findes der forskellige muligheder for at forbinde dem med ledningen. For eksempel kan der fås klemmer med skrubar tilslutning, hvor ledningen nemt kan skiftes ud. Ved loddetilslutning bliver en senere eller hyppig udskiftning mere tidskrævende. Udtagningsklemmer, der allerede er udstyret med et kabel, kan ikke tilpasses senere. Men du behøver ikke at bekymre dig om tilslutningsmåden for disse forkonfektionerede kabler.

Det maksimale klemmeområde angives oftest i millimeter og beskriver den størst mulige afstand fra åbningen. Denne bør altid vælges større end målene på de målte forbindelsesdele for at sikre en sikker forbindelse uden at klemmen glider af. Ved en ledning med en diameter på to millimeter er et klemmeområde på 4 mm for eksempel tilstrækkeligt til at give et sikkert greb.

Batteriklemme, sølv

Den angivne nominelle strøm beskriver den strøm, som krokodillenæb er konstrueret til. Denne angivelse er især afgørende for høje strømme fra det etcifrede ampere-område for en sikker drift. Hvis der ved anvendelse løber længere strømme, kan isolering af klemmen ødelægges af den høje opvarmning af metaldelene. Således frigives ledende områder - en kilde til farer for brugerne.

Et krokodillenæb-sæt dækker mange anvendelsesmuligheder, hvortil der er afsat krokodillenæb. Hvis du vil få brug for et sæt, behøver du ikke at få en særlig krokodilleklemme i hvert enkelt tilfælde.

 

Konklusion: Alsidighed

Krokodillenæb er alsidige værktøjer til at forbinde ledninger og komponenttilslutninger til målinger. Også til overførsel af strømme kan den anvendes. Vær opmærksom på, at de er tilstrækkeligt beskyttede, fordi kontaktpunkterne er åbne, og de modtager strømme, som kan blive farlige for Dem.

Brug krokodillenæb til målinger, hvor komponenterne er strømførende, hvis du bruger isolerede klemmer. Således udelukker du målefejl og indstiller en berøringsbeskyttelse her. Vær opmærksom på klemmeområde og mærkestrøm ved køb, så krokodilleklemmen er egnet til dit formål.