bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

   

Værd at vide til støjdæmpningskondensatorer

 • Indledning

 • Hvad er en støjdæmpningskondensator?

 • Hvilke typer og typer af støjbegrænsningskondensatorer findes der?

 • Købekriterier for støjskondensatorer - hvad kommer det an på?

 • Eksempel på anvendelse: Reparer elektriske husholdningsapparater

 • Eksempel på anvendelse: Afbrød uønskede blink fra en LED-lampe

 • MLCC - fremtiden for støjdæmpningskondensatorer

 • FAQ - ofte stillede spørgsmål om støjdæmpningskondensatorer

 

Indledning

Sortiment af forskellige støjdæmpningskondensatorer af mærket Kemo

Støjdæmpningskondensatorer er indbygget i mange elektriske apparater, det skyldes deres alsidige opgaver. På den måde er de ansvarlige for at reducere forstyrrelsen af radioføleset. Desuden beskytter de enheden mod overspændinger i nettet og udelukker følgevirkninger på forsyningsnettet.

Alle kondensatorer har en til fælles: Deres grundlæggende opbygning. De består af et isoleret dielektrium og to overfor hinanden sammenstående, ledende metalfolie. Kondensatorer kan udføre forskellige funktioner. For eksempel kan du fungere som energiakkumulatorer eller frekvensafhængige modstande.

En særligt vigtig type kondensatorer er kondensatorer med støjdæmpningskondensatorer, fordi de reducerer forstyrrende signaler. Endnu vigtigere er dog: De beskytter både din enhed og dig som operator mod overspænding. I det følgende bliver støjdæmpningskondensatorer endnu tættere på dig.

 

Hvad er en støjdæmpningskondensator?

Undertrykkelseskondensator af producent Wima med en kapacitet på 3300 pF og mærkespænding på maks. 250 V.

Med effekt over 375 kW, men ikke over 375 kW , die beim Betrieb elektrischer oder elektronischer Geräte entstehen, auf ein zulässiges Maß. De fungerer som apparatbeskyttelse ved at dæmpe korte overspændinger i nettet (transienter). Derudover forhindrer de uønskede virkninger af apparatet på forsyningsnettet. Disse typer elektriske kondensatorer er normalt anvendt som netfilter, og de er underlagt særlige krav til konstruktion og pålidelighed. Dette skal forhindre svigt og deraf følgende farlige tilstande.

 

Hvilke typer og typer af støjbegrænsningskondensatorer findes der?

Man skelner mellem type X, Y og XY, som igen er opdelt i underkategorier. Denne inddeling sker i henhold til det nominelle spændingsområde, isoleringsudførelse og impulsstyrke. Nærmere oplysninger herom er specificeret i IEC 60384-14-standarden. De vigtigste underklasser er X1 og X2 , og klasserne Y1 og Y2, da de har et nominelt spændingsområde på mindst 250 V og dermed er de mest almindelige.
 

 • X : anvendes mellem fase og nulleder eller mellem to udvendige ledere. De beskytter enheden mod overspænding.
 • Y: Bestemt til drift mellem fase og beskyttelsesleder, eller nulleder og beskyttelsesleder. Denne type er ansvarlig for beskyttelsen af operatøren.
 • XY : kombinationsudførelse, som indeholder type X og Y i et kabinet beinhaltet

Inddeling af type X i underklasser:

UnderklasseImpulsspidsspænding i driftKrævet impulsstyrke
X12.5 til 4 kV4 kV til C = 1 µF
X2= 2.5 kV2.5 kV til C = 1 µF

Inddeling af type Y i underklasser:

UnderklasseNominelt spændingsområdeKrævet impulsstyrke
Y1= 500 V AC8 kV
Y2=150 – = 300 V AC5 kV

Betegnelserne MP, MKP, MKT og MLCC står for kondensatorens udførelse.

 • MP :
  elektroderne består af en aluminiumstrimmel, der er belagt med aluminium, og som er rullet sammen med et lag isoleringspapir til en rulle og gennemvædet med isolerende harpiks. Som oftest indbygget i et metalkabinet giver denne konstruktion indtil i dag den største sikkerhed og pålidelighed. For MP-kondensatorer har en såkaldt selvnr.-effekt.
 • MKP :
  en polypropylenfolie i aluminium i plasthus, der danner elektroder og dielektrikum. Også her findes der for det meste selvreparerende egenskaber, desuden også en høj fugtigheds- og langtidsstabilitet.
 • MKT :
  elektroder og dielektrikum dannes her ved hjælp af en polyesterfolie belagt med aluminium. MKT-kondensatorer har plastkabinet samt god fugtstabilitet i et relativt kompakt design.
 • MLCC:
  De keramiske medier i flere lag danner elektroder og dielektrikum ved flerlags-keramikkondensatorer. Der kan fås både trådede udformninger og SMT-chipkonstruktionstyper. Huset består af en monolitisk keramikblok.
 

Vores praktisk tip: Selvheling ved MP- /MKP-kondensatorer

Ved større spændingsstød kan det føre til et gennemslag af dielektrikum, så der opstår en kortslutning. Hvis dielektrikum gennemfordamper, fordamper den genererede lysbue aluminiumslaget rundt om det beskadigede punkt. Denne effekt fører til gendannelse af isoleringsegenskaberne og dermed ikke til totalsvigt.

 

Købekriterier for støjskondensatorer – hvad kommer det an på?

Ved udskiftning af defekte støjdæmpningskondensatorer skal man altid være opmærksom på, at der ud over samme kapacitet (C) og nominel spænding (U) også igen mindst indsættes den fra fabrikkens side monterede underklasse. På den måde må for eksempel en Y1-støjdæmpningskondensator under ingen omstændigheder udskiftes mod en version af underklasse Y2! IEC 60384-14 leverer i den forbindelse yderligere oplysninger og skal overholdes obligatorisk for at undgå driftsforstyrrelser og farer som følge af elektrisk stød. Det gælder naturligvis også for udviklere af nye apparater og eftermonteringsløsninger.

Man skal også være opmærksom på konstruktionen (aksial, radial, SMD): Passer rastermålet (RM)? Er længden på tilslutningstråde i radialt trådede typer tilstrækkelig og passer udskiftningsdelen i forhold til målene? Ved anvendelse i krævende omgivelser skal der desuden også tages hensyn til det tilladte temperaturområde (T min - T MAX).
Af sikkerhedsgrunde skal det sikres, at komponenterne er forsynet med de nødvendige mærker og opfylder de gældende standarder. Opfylder en af de monterede interferenskondensatorer ikke disse krav, er det ikke muligt at godkende hele apparatet. Støjbegrænsningskondensatorer, som vi tilbyder i butikken, opfylder høje kvalitetskrav og udmærker sig ved pålidelighed og lang levetid.

Tjekliste

Tjekliste

 • Kapacitet
 • Nominel spænding
 • Underklasse
 • Type
 • Rastermål
 • Mål
 • Temperaturområde
 • Mærkning og standarder

 

 

Anvendelseseksempel 1: Reparation af elektriske apparater

På forhånd: Vær i hvert fald opmærksom på eventuelle tilbageværende garantikrav. Ved indgreb i apparatet slukker produktgarantien som regel også. De kendte sikkerhedsregler inden for elektroteknik skal overholdes.

Defekte støjdæmpningskondensatorer i husholdnings- og kontormaskiner samt elværktøjer henleder i de fleste tilfælde opmærksomheden på sig selv på grund af et af følgende problemer:

 • Sikringsautomat (automatsikring) udløser ved tilslutning eller tilslutning af enheden.
 • Fejlstrøms-sikkerhedsafbryder udløser altid eller kun sporadisk.
 • Enhedens drift forårsager irriterende forstyrrelser - for eksempel ved radiomodtagelse - eller tilstødende enheder forstyrres i deres funktion.
 • Ved elektrisk apparattest iht. din VDE 0701-0702 måles en for lav isolationsmodstand mellem udvendig leder(e) og beskyttelsesleder, eller berøringsstrømmen er for høj.

Dette skyldes isolationsdefekter (kortslutning eller øget lækstrøm) eller - ved radiointerferens - en stærkt reduceret kapacitet som følge af en komponentholder eller beskadigelse.

 

 
 

Eksempel på anvendelse 2: Afbrød uønskede blink fra en LED-lampe

Netop ved meget billige energisparepærer i LED-teknologi opstår der sjældent en irriterende blafren eller periodisk flash af lampen, som egentlig er slukket.

En kapacitiv kobling mellem rørene i husinstallationsmellemrørene tætsiddende enkeltledere fører ofte til dette, særligt uønskede fænomen om natten. Også ældre installationer og belyste kontakter, hvor en lille glimlampe er ansvarlig for dette.

Der kan slukkes for dette ved parallelkobling af en støjdæmper af type X2 i tilførslen til lampen mellem fase og neutralleder. For det meste er en kapacitet på 0,1 til 0,22 µF nok. Denne støjdæmpningskondensator er monteret bedst i kontaktdåsen, da der for det meste stadig er masser af plads til stede. Kondensatorens parallelkapacitet udgør en minimal kapacitiv belastning i 50-Hz-nettet og sletter den uønskede blindspænding. Man kan i øvrigt ikke frygte yderligere strømudgifter her.

 

MLCC - fremtiden for støjdæmpningskondensatorer

MLCC bliver stadig mere populært takket være mange tekniske udviklinger. MLCC står for multilayer Ceramic Capacitor , til tysk: Flerlags keramisk kondensator.

Den store fordel er, at de har et højere kapacitets- til volumenforhold end foliekondensatorer. Det skyldes konstruktionen: En monolitisk keramikblok med sintret indvendig elektrode. Keramik er et taknemmelig materiale for dielektririum, da det er meget slagfast. Det kræver en høj ledeevne, lav impedans og små ESR-værdier (effektiv seriemodstand).

De spørger nu sig selv, hvad forskellen mellem traditionelle keramikkondensatorer er. Svaret ligger i kapacitetsområdet: MLCCs har en kapacitet i nanoområdet og mikrofarad på op til flere hundrede mikrofarad.

I forbindelse med miniaturisering vinder Chip-byggenormerne til fastgørelse ved hjælp af SMT stadig større betydning.

Støjdæmpningskondensator

Fordele:

 • Miniaturestørrelser er mulige
 • Lavt dielektrisk tab
 • Ikke-fugtighedsfølsom
 • Ingen polaritet
 • Mere pålideligt dielektrium
 • Meget lav impedans
 • Billig i anskaffelse

Ulemper:

 • brudfølsom
 • Kapaciteten påvirkes af temperatur og forspænding
 • Der opstår forstyrrende støj, da der findes piezoelektriske egenskaber
 
 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om støjdæmpningskondensatorer

 • Kan der alternativt også anvendes en normal kondensator?
  Nej, aldrig må en almindelig kondensator, uanset dens konstruktion, anvendes som erstatning for en radiostøjdæmpningskondensator. Det er en alvorlig sikkerhedsrisiko, for i værste fald kan der endog opstå brande.
 • Må en defekt støjdæmpningskondensator nemt afmonteres?
  Denne fremgangsmåde er ikke tilladt. På den ene side bortfalder EMC/CE-godkendelsen af apparatet, på den anden side bortfalder filtervirkningen mod nettransienter; apparatet er dermed ikke længere driftssikkert og desuden sårbart over for skader.
 • Hvad adskiller de specielle støjfjernelseskondensatorer fra de traditionelle kondensatorer?
  Støjdæmpningskondensatorer opfylder særlige krav til impulsstyrke, impulsspidsspænding og isoleringen driftssikkerhed. Endvidere må disse kondensatorer i tilfælde af fejl ikke frigive en åben flamme, og de må heller ikke slippe ledende materiale ud, som på anden måde kan føre til kortslutninger. Det er ikke tilladt at foretage en korrekt sprængning, og i tilfælde af en eventuel ødelæggelse af huset må dele kun sprænges med lav energi.