bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til SMD-LED'er

  • Hvordan fungerer SMD-LED'er?

  • Hvad was der skal tages hensyn til ved valg af SMD-LED'er?

  • Spørgsmål og svar

SMD-LED'er er lysdioder af konstruktionen Surface-mounted device (SMD). De loddes direkte på printpladen og er derfor tyndere og mindre i design end traditionelle LED-pærer . De kompakte SMD-lysdioder anvendes til mange formål inden for industri og elektronik til hverdagsbrug.

 

Hvordan fungerer SMD-LED'er?

SMD-LED'er er lysdioder, som fremstilles industrielt ved hjælp af en Surface-mounted device (SMD). På tysk taler man ved denne fremstilling af overfladesmonterede komponenter. Elektroniske komponenter, der er fremstillet med SMD, har i modsætning til trådede komponenter ikke nogen trådtilslutning til printerstikmontering. Lysdioderne fra SMD-LED'erne loddes direkte på printpladen, was plads og produktionsomkostninger sparer.

 

1 printkort

2 kølelegeme

3 phosphorlag

4 optik

5 LED-chip

6 Bond tråd

Printpladen (1) er den grundplade, på hvilken de komponenter i lysdioden (4/5) er loddet direkte. Led-chippen (5) fungerer som styring af lysforholdet. Optik (4), et krystal, danner lampens ydre lomme, hvori der er integreret brækjern for at forstørre lyskeglen og farvetone.

For at miniature-LED'en ikke bliver overophedet og dermed forårsager funktionelle skader, sørger et passivt kølelegeme (2) for afledning af Varme, der opstår i lysdrift. Derudover afgiver en bond-tråd (6) på LED-chippen den Varme, der forårsager gennemgående strøm, og som ellers ville ophobes i dioden.  

Praktisk tip: Fare for overophedning er den største fjende af alle elektroniske miniature-komponenter, herunder mini-dioder i SMD-format. De små lamper bør derfor aldrig placeres ved siden af varmeførende komponenter.

Fordelen ved SMD-lysdioder er tydeligt dens pladsbesparende og flade konstruktion. Ulempen er, at denne miniaturiserede opbygning med lave tværsnit hurtigt opvarmer ved normale strømstyrker og samtidig har mini-LED'er endnu færre køleflader end normale LED'er. Ved varmeskader kan der i stigende grad opstå funktionsudfald, hvilket betyder, at SMD-LED'er med tilstrækkelig luftcirkulation skal bruges udendørs og i kolde rum, så du kan udnytte hele deres levetid.

Da SMS-LED'er er fastloddet på deres printplade, kan defekte pærer ikke udskiftes separat. Hvis en lampe er brændt igennem eller på anden måde beskadiget, skal hele SMD-lysdioden udskiftes.

Installationen af SMD-lysdioder sker via præfabrikerede stiktilslutninger på siderne, nogle gange også ved lodning på forsyningsledningerne.

 

Hvad was der skal tages hensyn til ved valg af SMD-LED'er?

Søgetip til professionelle (konstruktion): Industrielt indkøbere finder SMD-LED'er via standardkonstruktion. RAM dit udvalg i filterdesignet. Derudover kan du i filteret Packart Tape cut, re-eling-funktionen vælges, for at få store mængder af SMD-lysdioder på en spole rullet op som bånd.

Farve

SMS-LED'er fås i mange forskellige lysfarver. Lysdioder anvendes gerne i varmhvide toner til normal rumbelysning eller kulørte lysfarver til kontrol-lamper og dekorationseffekter.

I filterkategori kan et udvalg " flerfarvede LED'er " for kun at få listet som søgedetektor. Den optiske krystal bestemmer dog farven på en LED. En enkelt lysdiode kan ganske vist frembringe forskellige lysstyrker, men aldrig flere lysfarver. Flerfarvet SMD-LED'er består altid af forskellige dioder, som hver kan lyse i deres farve.

Lysstyrke

I vores butik kan du få LED-SMDs med 460 mcd op til 36.3000 mcd. Angivelsen "mcd" står for millicandela eller 1/1000 candela. En candela svarer til lyset fra et stearinlys.

Praktisk tip

Lysstrømmen er ved lysdioder næsten proportional med driftsstrømmen. Desto mere strøm flyder, desto kraftigere heller lyser en LED. Men kun, hvis strømmen og omgivelsestemperaturen ikke er for høje, da den lille lampe ellers går gennem overophedning.

Udstrålingsvinkel

Solcellernes udstrålingsvinkel er efter konstruktion ikke så stor som ved glødelamper. Især ved SMD-LED'er kommer du til at tilføje, at den med en flad konstruktion kun har en lille åbningsvinkel for lyskeglen, da lysmediet eksponeres mindre for printpladen. I vores butik kan du finde SMD-lysdioder med strålevinkler fra 15° er 160°. Flere lysdioder skal kombineres for større vinkler.

Elektriske identifikatorer

SMD-dioder kan som alle dioder kun anvendes med jævnstrøm i flowretning. Modretningen er spærret ved dioder.  

  • IF angiver flowstrømmen i ampere.
  • UF angiver den træthørende spænding i flowretningen.

Vælg produkter, der passer til dine værdier via filteret IF og UF.

SED-LED'er er følsomme over for overstrøm. De bør derfor altid drives med seriemodstand eller konstant strømkilde. Vær ved tilslutning også opmærksom på den rigtige polvending af komponenten.

 

 

Spørgsmål og svar

Hvorfor leveres SMD-LED'er ofte som spoler med viklet lysbånd?

Det skyldes fremstillingen. Led'er som Surface mountain device fremstilles maskinelt som lange bånd. Også ved forarbejdning i f.eks. mobiltelefoner sætter de industrielle forbrugere af sådanne LED-bånd gerne på maskinel montering af deres produktionsmaskiner. Derved anvendes LED'erne ikke enkeltvis, men som bånd. Opsplitning sker normalt ved hjælp af den automatiserede proces, men kan også foretages manuelt. Emballagetype Tape cut, re-reeling indstilling kan du foruddefinere ved hjælp af filteret for dit udvalg.

Hvad gør jeg med ødelagte LED'er (bortskaffelse)? Was a Ich?

SMD-LED'er har den ulempe, at de er loddet fast på deres printplade. På denne måde kan lyskilderne ikke udskiftes separat. Hvis LED-pære er defekt, skal hele LED-komponenten udskiftes med en ny. Led-lamper må ikke bortskaffes sammen med husholdningsaffald. Få den til genbrugsgården eller andre indsamlingssteder.