bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ting at vide om metriske skruer

 • Metriske skruer til mange anvendelsesområder

 • Metriske tråde i henhold til ISO

 • Typer af skruehoved og skruehoveddrev

 • Skru materialer

 • Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om metriske skruer

Metriske skruer til mange anvendelsesområder

En af de mange måder at samle maskiner eller komponenter ved hjælp af en kraftpasning er, ud over fastspænding, fastklæbning, sømning eller hæftning, forbindelse med skruer. Stifter eller bolte, der er forsynet med en tråd, bruges til dette formål. De metriske skruer, der fås fra Conrad, er standardiserede i henhold til ISO og adskiller sig i deres dimensioner fra US- eller Whitworth-gevind, som har tomme-dimensioner. 

Skruer adskiller sig efter følgende kriterier:

 • Type tråd
 • Stiftets diameter, stiftens længde
 • Skruehovedets tilstand, skruehoveddrev
 • Materiale
 • Spidsens struktur: spids eller stump
Metrisk skrue

Metriske tråde i henhold til ISO

Brugen af metriske skruer er mest udbredt i Tyskland. ISO-standarden 1502 for metriske tråde har været i kraft siden 1996. Det er specificeret mere detaljeret i DIN-standard 13 og 14. Der er også de mindre almindelige kejserlige skruer, der er kendt som US- eller Whitworth-tråde. De metriske ISO-tråde er opdelt i regelmæssige tråde, fine tråde og spidse tråde, som hver især adskiller sig i trådsekvensens stigning.

Den udvendige diameter af metriske skruer fremgår af betegnelsen i millimeter, der begynder med "M". M 10 er en skrue med en udvendig diameter på 10 millimeter. Området strækker sig fra M 1 til M 64. Der skelnes kun mellem standardtråde og fine tråde, idet trådens stigning i millimeter er lavere for fine tråde.

I almindelighed kaldes skrue / møtrikpar med metriske ISO-gevind også metaltråde, selvom skruen eller møtrikken i forskellige tilfælde er lavet af forskellige materialer. Udtrykket bruges til at skelne mellem skruer, der skærer deres gevind ind i selve bærematerialet, såsom metalplader eller træskruer.

Typer af skruehoved og skruehoveddrev

arter

Ved første øjekast adskiller skruerne sig i form af skruehovedet.

 • Sekskantbolte har en sekskantet ydre form og skrues normalt ind og ud med skruenøgler eller tænger.
 • Flade hovedskruer har en flad hovedoverflade og skrues normalt sammen med bærematerialet. Som regel har de et skruedrev ved hjælp af et spidshoved eller stjerneskåret hoved og en passende skruetrækker.
 • Panerskruer bruges, når underlaget ikke skal presses ind, og samtidig skal risikoen for kvæstelse fra fremspringende kanter minimeres.
 • Forsænkede skruer er designet, så hovedet synker ned i emnet, indtil de flugter med overfladen. Der er flade eller runde forsænkede skruer.
 • I modsætning til andre skruer betjenes riflede skruer og vingeskruer manuelt og ikke med værktøj.
 • Dekorative skruer sidder på toppen til dekorative formål.

Ud over skruehovedets udvendige form skelnes der mellem det, der er kendt som skruehoveddrevet, dvs. typen af værktøj, som skruen betjenes med. Meget almindelige drevtyper er slot og cross slot. Der er også adskillige andre drev såsom intern sekskant (indvendig sekskant), indvendig firkant, indvendig multitand (XZN) og indvendig sekskant (Torx). Udenfor sekskant og udvendig firkant er der også drevformer og samtidig hovedvarianter. Der er også kombinationer af skrueformer, såsom en udvendig sekskant i kombination med en indvendig krydshul.

Skru materialer

Skruerne i Conrad-serien er lavet af forskellige materialer. Du finder metriske skruer lavet af stålvarianter fra konstruktionsstål til rustfast rustfrit stål, lavet af messing og andre legeringer, sorte eller galvaniserede samt plastskruer lavet af polyamid. 

Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om metriske skruer

Hvilke skruer skal bruges til hvad?

Anvendelsen af de rigtige skruer er især vigtig med hensyn til installationernes stabilitet og levetid. Dette går hånd i hånd med sikkerhedsaspektet. Af denne grund er det vigtigt på forhånd at præcisere, hvilket materiale de anvendte skruer skal være lavet af, og hvilken gevindstørrelse der kræves. Skruens længde er også relevant for at tilvejebringe stabilitet afhængigt af bærermaterialet af den komponent, der skal forbindes. Oplysningerne er i form af diameter x længde, en skrue M 5 x 120 har følgelig en ydre diameter på 5 millimeter og en længde på 120 millimeter.

Det anvendte materiale afhænger også af den tilsigtede anvendelse. Til udendørs brug er det vigtigt at sikre, at de anvendte skruer er vejrbestandige og rustfrie. I træ foretrækkes for eksempel stål- og rustfri stålskruer. 

Hvilke dyvler og nødder skal du bruge?

Skruer

Træskruer har ikke brug for en modstykke for at skabe en fast forbindelse ved friktionsforbindelse, da tråden graver ind i trædelen. Metal kræver en matchende trådmodstykke. Nogle bærermaterialer skal forbores i passende størrelse og forsynes med en dyvel for at give skruen fat. 

Træ- og metalskruer har en spids ende, metalskruer har en stump ende.

Hvis der er behov for møtrikker, skal du være opmærksom på specifikationen af de indvendige gevinddimensioner. Hvis en dyvel bruges som sammenføjningsdel, spiller specifikationen af kernediameteren en rolle, som generelt er mindre end skruegevindets ydre diameter.

For at måle den krævede skruestørrelse skal du bruge en skydekaliper og tage i betragtning, at skruehovedet er inkluderet i den angivne samlede længde.