Købes oftest

  Meest gekocht

  Bedst bedømte produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgiver

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  Belysning: det rigtige lys til indendørs og udendørs

  Lyset regulerer, hvordan vi ser og opfatter vores omgivelser. Hvor naturligt lys ikke er nok, skal du bruge den rigtige belysning til at lægge grundlaget for effektiv brug af dine værelser. Belysningen bestemmer, hvordan værelser ser visuelt ud, om vi føler os komfortable og hvor koncentrerede vi kan arbejde. Et vellykket belysningskoncept skaber optimale opfattelsesbetingelser for produktivt arbejde i kontorer, butikker, servicebygninger og produktionsområder. Den positive effekt af lys på menneskers sundhed og motivation såvel som den æstetiske effekt forbedrer kvaliteten af det udførte arbejde og er til langsigtet fordel for virksomheden.

  Da der ikke altid er tilstrækkelig dagslys til rådighed, er belysning, der er skræddersyet til driftskrav, vigtig, når man møbler interiør og udvendige rum. Moderne lys og illuminanter, for eksempel baseret på LED'er (Light Emitting Diode), er kendetegnet ved høj belysningskvalitet og energieffektivitet.

  Teknologien bag LED-lysemitterende diode forklares simpelthen

  Med køb af lys og lamper har du en betydelig indflydelse på arbejdsmiljøet i dine værelser og driftsomkostningerne for de kommende år. Det anbefales derfor at bruge belysningsprodukter med en lang række designmuligheder, høj effektivitet og en lang levetid ved køb.

  • Hvilke typer belysning er der?

  • Hvad adskiller direkte fra indirekte lys?

  • Hvad adskiller et moderne belysningskoncept?

  • Hvilken type belysning sparer mest energi?

  • Hvordan kan belysningen styres fleksibelt?

  • Hvordan kan belysningen styres intelligent?

  • Hvad er vigtigt med belysning?

  Hvilke typer belysning er der?

  Din belysning skal tilpasses de omgivende forhold. Det er ikke en let opgave at finde det rigtige lys til et rum og at iscenesætte interiøret på en atmosfærisk måde. Af denne grund er et par termer etableret inden for lysdesign, der er nyttige, når du planlægger din belysning. Det starter med den grundlæggende belysning eller den primære belysning.

  Grundlæggende belysning eller primær belysning

  Det primære lys giver den grundlæggende lysstyrke eller arbejdslysstyrken og bør belyse rummet så skyggefri som muligt. Den primære belysning er den vigtigste lyskilde i rummet og realiseres normalt ved hjælp af loftslamper, skjulte belysningselementer eller arbejdslamper. Formålet med den primære belysning er at optimere hele rummet. Antallet, formen og styrken af lyskilderne er baseret på rumets geometri, det naturligt indfaldende lys, møblering og den individuelle anvendelse af rummet.

  Moderne grundbelysning er normalt uden blænding ved indirekte lys. Det kraftige lys i høj kvalitet gør det lettere at arbejde uden at blive træt hurtigt. Det primære rumlys øger motivation og koncentration. Arbejdsfejl på grund af begrænset synlighed undgås således.

  Accentbelysning eller sekundær belysning

  Accentbelysningen gør værelser smukkere. Deres lys sætter accenter på vægge, siddende øer, møbler, billeder eller skulpturer og bidrager til en vellykket atmosfære. Den sekundære belysning giver den ønskede effekt og stemning, for eksempel i form af lyslinjer på vægge, lofter og gulve, øer med lys på skranker, hylder og siddepladser eller pletter for at rette synslinien.

  Spot lyskilder, spotlights, væglamper, gulvlamper, spotlights eller bordlamper bruges ofte til sekundær belysning. Skjulte sekundære lys, der ikke umiddelbart kan genkendes som lyskilder, er effektive. Lysstrimler og LED-strimler er med til at forme værelser og til at guide dig.

  Funktionelt lys

  Funktionelt lys udfører en bestemt opgave, for eksempel ved et skrivebord, i et lagerrum, på en maskine eller i et produktionsanlæg. Det bedst kendte funktionelle lys er belysning på arbejdspladsen i form af en skrivebordslampe. En gulvlampe til kontoret eller en arbejdslamper er også funktionelle lamper, der indirekte udsender en del af lyset til loftet og resten direkte ned på skrivebordet.

  Funktionelt lys tændes normalt kun, når det er nødvendigt, for eksempel når medarbejderen sidder ved sit skrivebord eller sin arbejdsplads.

  Det funktionelle lys inkluderer også orienteringslyset ved indgangspartier, trin, korridorer og flugtveje. Det understøtter medarbejdere, gæster, lejere og beboere i den tilsigtede brug af værelser og i farlige situationer.

  Lys

  Hvad adskiller direkte fra indirekte lys?

  Med næsten alle typer belysning kan du vælge mellem direkte eller indirekte lys.

  Direkte lys oprettes, når en lyskilde oplyser et anvendeligt område direkte. Eksempler er skrivebordslampen med den rette lysstråle på bordpladen eller pæren i den hængende loftslampe til direkte områdebelysning af spisebordet. Direkte lys er normalt så lyst som muligt, så du nemt kan læse på arbejdspladsen eller genkende bogstaverne på tastaturet. Direkte lys opfattes som hårde og skaber for det meste skygger - begge kan være subjektivt ufordelagtige.

  Indirekte lys skabes ved at reflektere lofter og vægge. Lyskilden lyser ikke det ønskede område direkte, men lyser på en overflade, der reflekterer lyset og distribuerer det i rummet. Indirekte lys sikrer behagelig jævn belysning. Det blænder ikke, støder næppe skygger og opfattes som blødt.

  Hvad adskiller et moderne belysningskoncept?

  Udviklingen af lamper og armaturer skrider meget hurtigt, især med LED-baserede produkter. LED'er er en økonomisk, bæredygtig og økologisk løsning til de fleste anvendelsesområder. I operationel og kommerciel brug kan LED-teknologi ofte udnytte dens fordele.

  Fordelene ved LED'er inkluderer emission af retningsbestemt lys med høj lysstyrke og konstant lysfarve, muligheden for farvemodulation inden for en lang række farver. Også positive effekter: der er ingen overophedning og ingen varmeemission i lysstrømmen. Moderne LED-elementer fungerer næsten uden tændingsforsinkelse og kan afhængigt af modellen dæmpes ved hjælp af en afbryder.

  LED'er er kraftfulde, holdbare og scorer med lavt strømforbrug - og dermed lave energiomkostninger. De har bedre effektivitetsværdier end lysstofrør, og ud over at beskytte miljøet er de også gode for sundheden, da skadelige stoffer som kviksølv ikke bruges i fremstillingen.

  Find ud af mere om energibesparelser

  Hvilken type belysning sparer mest energi?

  Selv de mest økonomiske lyskilder bruger elektricitet. Effektivitet er et vigtigt punkt i konstruktion eller modernisering af kontorbelysning, industriel belysning, butikbelysning, lys i catering- og hotelbranchen eller kommerciel udendørs belysning. Ud over engangskøbsomkostningerne er energieffektivitet den vigtigste faktor.

  Moderne belysningsteknologi, såsom dem, der er baseret på LED'er, konverterer mere elektricitet til lys. Lyseffektiviteten er meget højere, så der kræves meget mindre energi til en sammenlignelig lysstrøm. Nye lyskilder forekommer mindst lige så lyse som de foregående, eller endda skinner lysere, men bruger mindre elektricitet. Hovedpunkterne er, at der kræves meget mindre energi til den samme lyseffekt.

  Fremskridtene inden for belysningsteknologi spiller ind på kortene for omkostningsbevidste ejere, arkitekter, lysplanlæggere, bygningsingeniører og bygningsledere, der er ansvarlige for lys, fordi moderne lys holder vedligeholdelsesomkostningerne lave i det lange løb. Den meget lange holdbarhed kompenserer for de højere erhvervelsesomkostninger og bør overvejes i den økonomiske analyse. Tilbagebetalingsperioden forkortes, når antallet af driftstimer stiger.

  Det er ikke kun de nye LED'er, der hjælper med at reducere energiomkostningerne. Fluorescerende lamper, højtryksafladelamper og energibesparende lamper af den nyeste generation har også en optimeret lyseffekt. Dermed overskrider de ældre modeller energieffektivitet og belysningskvalitet. Derfor giver en udveksling altid mening fra et økonomisk perspektiv.

  Lys

  Hvordan kan belysningen styres fleksibelt?

  Et lyssystem til professionel brug inkluderer moderne lysstyring. Den fleksible lysstyring sikrer, at lyset fra armaturerne og belysningsstofferne er tilgængeligt på det rigtige tidspunkt og i den krævede lysstyrke og derefter slukkes igen senere.

  Du styrer lyset på den klassiske måde ved hjælp af afbrydere og dæmpere. Udgangseffekten fra mange aktuelle LED'er, energibesparende lamper og lysstofrør kan dæmpes individuelt eller i grupper til en brøkdel af deres lysstrøm.

  Bevægelsesdetektorer og timere automatiserer lysstyringen. De giver bekvemmelighed og sikkerhed og er en vigtig tilføjelse til manuel tænding og slukning af lyskilder. Mens bevægelsesdetektorer registrerer mennesker i handling ved hjælp af en infrarød sensor eller radar, registrerer tilstedeværelsesdetektorer tilstedeværelsen af mennesker, selv når de sidder ned. Belysningen kan forblive tændt via tilstedeværelsesdetektorer, så længe folk er i et rum.

  Timere slukker automatisk for lyset, når tiden er udløbet. Det er praktisk at trappe, korridorer, parkeringshus og sti belysning slukke for lamperne efter en bestemt periode.

  Hvordan kan belysningen styres intelligent?

  Systemer til intelligent lysstyring regulerer belysningen centralt. De eksisterende lyskilder kan kontrolleres ensartet i henhold til rum, zoner og anvendelsesområder i en bygning, på tværs af flere bygninger og også på flere steder. Kontrolkommandoer og statusinformation transmitteres via WLAN, Ethernet, strømforsyning, standardiserede buslinjer eller proprietære bussystemer.

  Fordelene ved digital lysstyring er den størst mulige fleksibilitet i bygningsbrug og en høj grad af komfort. Afhængigt af systemet udføres switching, dæmpning og programmering af lyset via en app på smartphones, tablets eller computere. Derudover kan eksisterende switches fortsat bruges, erstattet af netværksmodeller og udvidet med fjernbetjeninger.

  Individuelt definerede lysscener giver optimalt lys i konference- og mødelokaler med et tryk på en knap. Ved at interagere med smarte sensorer reagerer lyset efter dine ønsker.

  Som en del af en bygningsledelse på højere niveau reguleres lyset sammen med rulleskodder, solafskærmning, varmesystemet eller alarmsystemet. Tilstedeværelsessimuleringen får ubrugte værelser og dele af bygningen til at se beboet ud og hindrer indbrudstyver. I det smarte netværk er energiforbruget for hver enkelt lyskilde også gennemsigtigt.

  Lys

  Hvad er vigtigt med belysning?

  Lysstyrke, farver og kontrast - du kan designe dem alle i henhold til dine personlige behov. De vigtigste enheder i valget af lamper og belysningsmidler inkluderer lysstrøm, lys farve, lyseffektivitet, farvegengivelse, lysvinkel, levetid og energieffektivitet. De tekniske funktioner, der er specificeret i produktbeskrivelsen, hjælper dig med at vælge passende belysningsprodukter til dine applikationer.

  Lysstrøm (medium)

  Den lysende strøm af en lampe i lumenenheden fortæller dig, hvor lys lampen skinner. Jo højere lumenspecifikation, desto lysere fungerer produktet. Lysstrømmen fungerer som en vigtig sammenligningsmulighed, når du sætter sammen din belysning uanset den anvendte teknologi.

  Farvetemperatur / Kelvin

  Lysfarven målt i Kelvin bestemmer, hvilken lysstemning en lampe opnår fra varm til kulde. Vi opfatter lamper med en farvetemperatur under 3.300 K som varm hvid, fra 3.300 til 5.300 K lys er neutral hvid til kølig hvid. Dagslys hvid har ca. 5.300 K.

  Udstrålingsvinkel

  Strålevinklen er især vigtig for pletter. Vinklen angiver det område, hvor en lampe skinner med mindst halvdelen af sin maksimale lysintensitet. En lille strålevinkel giver selektivt lys, en større vinkel skaber en bredere stråle.

  Farvegengivelse / Ra-indeks

  Farvegengivelsen eller Ra-indekset står for lysets kvalitet i forhold til ægtheden af de oplyste farver. Værdien giver dig en indikation af, hvor naturligt farver på møbler, vægge, tekstiler eller gulvbelægning reflekteres i lyset på illuminanten. Jo højere værdi, jo mere ægte vises de naturlige farver.

  Lyseffektivitet / energieffektivitet

  Jo højere den lysende effekt af en lampe er, jo mere effektiv er den. Lyseffekten er angivet som Lm / W-værdien i lumen pr. Watt, energieffektiviteten i energieffektivitetsklasser som A + og A ++.

  Levetid

  Den gennemsnitlige eller gennemsnitlige levetid i timer eller år er et kvalitetsaspekt af lamper og er relevant for at estimere vedligeholdelsesindsatsen og tilbagebetalingsperioden.

   

     Dit netværk med Conrad Connect

   

     Via Conrad Connect-projektplatformen
  Dine lyssystemer med mange flere
  smarte enheder fra forskellige producenter
  integreres i hjemmet og haven, der ikke er almindelige
  Eget interface. Conrad Connect tilbyder en
  Platform til smarte enheder af forskellige mærker,
  der kan kommunikere med hinanden på denne måde. 

  Lær mere om Conrad Connect

  De mest spændende projekter med Conrad Connect:

    Find ud af nu om projekter, der allerede er oprettet
  af vores kunder, som du nemt kan stole på dine smartes
  Kan overtage belysningssystemet. 

     - Atmosfærisk havebelysning
  - Julestemning ved ansigtsgenkendelse
  - Let vækkeur