Købes oftest

    Meest gekocht

    Bedst bedømte produkter

    Best beoordeelde producten

    Rådgiver

    Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

        

    Interessante fakta om radio

    • Fra telegrafi til radiotelefoni

    • Amatørradioer

    • CB-radio: radiolicensfri

    • Freenet, PMR og DECT: alternativer til CB-radio

    • Vores praktiske tip: radiohovedtelefoner til cyklister

    • Radioscanner: Passive radioenheder

                  

    Fra telegrafi til radiotelefoni

    Da det blev muligt at modulere radiobølger med tale (eller musik) i begyndelsen af det 20. århundrede, blev stemmradio født. Pludselig var det muligt, som på en almindelig telefon, at tale med nogen, der var udstyret med lignende udstyr et sted i verden. Det foretrukne frekvensbånd var og er stadig kortbølgen. Det reflekteres af ionosfæren og kan omgå jorden i et zigzagmønster.
    Håndtering af kortbølgefrekvenser kræver specialviden, som først skal erhverves og til sidst bekræftes af en licens. Forudsætning: Brugen er ikke kommerciel, og derfor udtrykket "amatørradio".

     

    Amatørradioer

    Trådløs enhed

    Klassikerne blandt radioenhederne er stationære amatørradioenheder med en mikrofon og antenne på taget. Ud over de originale, amplitudemodulerede bånd (AM = lang, kort og mellemlang bølge) tilbyder de ofte frekvensmodulerede bånd (FM = FM / VHF / UHF), ofte med mere end 30 kanaler pr. Bånd. Hvis du vil radio med den højest mulige ydelse, skal du sørge for, at en SSB-tilstand er tilgængelig. SSB står for "single-sideband modulation", hvilket betyder, at hele transmissionsenergien udelukkende bruges til informationsindholdet i signalet - dvs. sproget. Båndbreddebehovet i kortbølgeradio er halveret sammenlignet med AM, stråleeffekten er fordoblet. Dette øger rækkevidden mange gange.

    Små håndholdte enheder er meget populære til mobil kommunikation. Den eksterne antenne er udeladt her, fordi den er permanent installeret. Med hensyn til anvendelsesområderne er håndholdte radioer sammenlignelige med stationære radioer. Imidlertid når de ikke deres transmissionskraft langt, men ofte kun en tiendedel af den. Ud over enheder til amatørradio er der specielle versioner til marinradio. Følgende gælder for alle: Betjening er kun tilladt med en tilsvarende licens.
     

     

    CB-radio: radiolicensfri

    Afhængigheden af en amatørradiolicens og den dertil knyttede træning førte i sidste ende til CB-radio. CB står for "Citizen Band", et licensfrit frekvensområde (ca. 27 MHz) for borgere, kaldet "Jedermannfunk" i Tyskland. CB-radioer blev vidt brugt indtil 1990'erne, men i de senere år er de i stigende grad blevet erstattet af mobiltelefoner og smartphones. Ikke desto mindre har CB-radioen overlevet i nogle områder, for eksempel med lastbilchauffører, der bruger den til at advare om trafikpropper på motorveje.

    Den største ulempe ved CB-radio, hvilket er en fordel frem for alt i dag: den kan bruges af enhver når som helst. Da frekvensbåndet er meget smalt, plejede det at være vanskeligt at oprette en forbindelse bare for dig selv og din samtalepartner. I dag takket være den forbedrede teknologi fra CB-radioer er dette ikke et problem, men rækkevidden er ret begrænset. Afhængigt af placeringen og typen og størrelsen på radioantennen kan en CB-radio ikke brudes i mere end 10 til 100 kilometer.

    Som med amatørradioenheder er der stationære og håndholdte enheder, der kan installeres i biler. CB-radioer ligner dem fra det licenserede segment: AM er tilgængelig såvel som FM og SSB. Transmission er imidlertid betydeligt lavere på grund af begrænsningen til 27 MHz frekvensområdet og er sjældent mere end 12 watt. Til sammenligning: amatørradioenheder genererer ofte mere end 60 watt på antennen i SSB-tilstand.
    Rene CB-håndholdte radioer transmitterer normalt kun i AM- og FM-kanaler med strøm i det encifrede wattområde, men de er praktisk, mobile og lette at bruge.

     

    Freenet, PMR og DECT: alternativer til CB-radio

    Trådløs enhed

    Mens CB-radiooperatører udelukkende kommunikerer i deres 27 MHz-frekvensområde, kan digitale signaler også transmitteres i Freenet, som også er licensfri. Dette blev gjort muligt ved frigivelsen af det forrige cellulære B-netværk, som nu har seks kanaler i det mindre interferensutsatte interval på 149 MHz. Afhængigt af terrænet er rækkevidden op til fem kilometer. Den vigtigste forskel til amatør- og CB-radio: kun håndholdte enheder er tilladt, strømmen er begrænset til 500 mW og - meget vigtig! - Brug er kun tilladt i Tyskland.

    Da kun håndholdte radioer med begrænset strøm er tilladt til Freenet-brug, er valgkriterierne begrænset til robusthed og brugervenlighed. Freenet-enheder er normalt markant mindre end deres kolleger fra amatørradio- og CB-sektoren, de er normalt vejrbestandige og tilbydes ofte i et sæt med en ladestation.

    Som et alternativ til Freenet kan du bruge enheder til frekvensområdet PMR / LPD eller DECT. Visuelt ligner PMR / LPD-håndholdte radioer Freenet-modellerne, men de er endnu mindre og har en endnu kortere antenne, fordi de gnister i området 433 eller 446 MHz. Oprindeligt blev PMR-enheder kun godkendt til firmradio og mod et gebyr, men indtil 31. december 2022 kan de bruges frit til analog stemmetransmission. En af grundene hertil er, at nogle enheder har en maksimal transmissionseffekt på 10 mW og kun FM (teknisk benævnt LPD). Området er tilsvarende kort. Rene PMR-enheder uden LPD-begrænsninger kan dog bruges over afstande på op til 10 kilometer.

    DECT-radio bruges til trådløse telefoner. Denne transmissionsmetode fungerer rent digitalt i 2,4 GHz-båndet, men har kun et interval på op til 50 meter indendørs og 300 meter udendørs - på grund af den maksimalt tilladte effekt på 250 mW. DECT-headset, dvs. hovedtelefoner med mikrofonarme, er populære. De tillader håndfri radiokommunikation. I vores online shop finder du Freenet, LPD og DECT radioenheder, alle komponenter til PMR radio og radioenhed batterier.

    Et andet anvendelsesområde for DECT-radioenheder er såkaldte tour guide systems. De består af små, stænksikre enheder, der kan bæres med en klips eller nakkestrop. Standardhovedtelefoner kan tilsluttes det. Sådanne systemer kan for eksempel ses under by-, museums- eller fabriksture.

     

    Vores praktiske tip: radiohovedtelefoner til cyklister

    En samtale mellem motorcyklisten og hans passager eller en anden cyklist er næsten umulig under turen. Et ideelt anvendelsesområde til radioenheder. Enheder til motorcykelradio fås i tre forskellige versioner: som en intercom med betjeningselementer, der skal fastgøres til den respektive hjelm, som et supplement, for eksempel til PMR-håndholdte radioer og som et modificeret håndfrit system med kobling til en smartphone og fjernbetjening via rattet. I alle tilfælde er et headset bestående af flade højttalere, der skal fastgøres til hjelmen og en mikrofon, standardudstyr.
    Hvis der ikke er forbindelse til en radio eller smartphone, fungerer de fleste motorcykelintercoms med Bluetooth, dvs. kortdistanceret radio.

     

    Radioscanner: Passive radioenheder

    Ud over to-vejs radioer, der kan sendes og modtages, er der rene modtagere, der har lidt at gøre med typiske radioer. Disse radioscannere er designet til modtagelse af radiotjenester og tilbyder undertiden et enormt frekvensspektrum. Med meget gode enheder er det muligt at scanne fra 50 kHz (langbølge) til 1300 MHz (UHF), så der kan findes tidssignalsendere såvel som mikrobølgeovne, WLAN, Bluetooth-sendere og "bugs".