bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Vippeafbrydere fra Conrad Components, Siemens og Panasonic finder du på Conradelektronik.dk. Vi har også 12V-kontakter. Leveres hurtigt ✓ Fra 1 styk ✓

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

Værd at vide til vippekontakt

  • Hvad er vippekontakt?

  • Hvilke egenskaber har vippekontakt?

  • Med hvilke tilslutninger kan vippekontakt forbindes?

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om at skifte til en skranker

 

Hvad er vippekontakt?

Vippekontakten anvendes i elektriske anlæg for at oprette forbindelser eller adskille eksisterende forbindelser. På den måde tændes eller slukkes forbrugeren bag ved kontakten. Betjeningselementet er ved denne kontaktvariant en arm, der er udført fra kontakthuset. Den er monteret således, at den for brugeren er berøringssikker og adskilt fra de spændingsførende koblingskontakter i kontakthuset. Med håndtaget kan de elektriske kontakter i kontakten forbindes og adskilles. Gearstangen fikseres med fjederkraft i en opnået koblingsposition eller føres tilbage til udgangspositionen. Vippekontakt skelner man altså efter rastende og tastende konstruktioner. 

Vippeafbryder
 

Hvilke egenskaber har vippekontakt?

  • Elektriske størrelser: Den vippekontakt, der fås i Conrads tilbud, arbejder pålideligt til koblingsstrømme fra 0,02 til 30 ampere ved et spændingsområde på 12 til 400 volt.

  • Beskyttelsesklasse: De fleste kontaktmodeller har på grund af deres konstruktion ingen beskyttelsesklasse. Vippekontakt, der har en beskyttelsesklasse, fås fra IP20 (beskyttet mod adgang med en finger) til maksimalt IP68, hvilket garanterer komplet støvtæthed og fuld berøringsbeskyttelse samt beskyttelse mod konstant neddykning.

    Få mere at vide om IP beskyttelsestyper >>

  • Funktionalitet: Ved funktionaliteten skelnes der ud fra de foreliggende vippesteder på kontakthåndtaget. Der findes nemme tænd/sluk-kontakter og vippekontakt med fastsat midterstilling samt kombinationer med flere gange til/fra/til-positioner. Med disse kombi-vippekontakter kan mange forskellige koblingsprocesser klares. De tilgængelige tastende koblingspositioner er vist i menupunktet »funktioner« i parentes og kan således anvendes som udvælgelseskriterium.

  • Flerpolighed: Nogle modeller af vippekontakter fås i flerpolede udførelser.

  • Materiale: Gearstangen består af plast eller metal, rund, kantet eller flad. Nogle metalhåndtag er isoleret eller med beskyttelse som isolering. Nogle vippekontakten er sikret mod utilsigtet aktivering og skal f.eks. løftes for at udløse den, eller de er skjult under beskyttelseshylstre. En del af den tilbudte vippekontakt er udført som subminiatur-vippekontakt. Disse bruges til at anbringe mange komponenter på begrænset plads, for eksempel i fjernbetjeninger eller smartphones.

Nogle vippekontakter har desuden også en godkendelse til anvendelse med MIL-mærkning. Det er en amerikansk standard, som fastsætter miljøtestbetingelser for militært udstyr i form af teststandarder. Fabrikanten skal på anmodning give oplysninger om de dermed forbundne egenskaber.

 

Med hvilke tilslutninger kan vippekontakt forbindes?

Vippeafbryder
  • Standard-fladstik til kabelsko i standardbredder 2,8 mm, 4,8 mm og 6,3 mm
  • Åbne kabelender, der er fremstillet af et kabinet til aflodning eller fastskruet
  • Lodderinge, også som loddetilslutninger, til permanent forbindelse med kabelender
  • Loddeben, delvist vinklet, til lodning på ledere eller montageplader. Denne vippekontakt har til dels en låsende montering og kan delvist samtidigt bære stige- eller monteringspladen.
  • Lyntilslutninger til Snap-in-holder-kontakter i passende modstykker til brug uden værktøj eller til udskiftning, for eksempel for at beskytte elektriske anlæg mod uautoriserede personers betjening.
  • Skruetilslutninger til fremstilling af forbindelse med afisolerede eller fortinnede kabelender samt til kraftig fastskruning af etleder ledninger i skruøjer.

For elektriske apparaters vedkommende er der fastsat standardmål, som passer til åbningerne på udstyret, eller som tager hensyn til elinstallationers standardinstallationsstandarder. I den forbindelse spiller materialets tykkelse en rolle, som vippekontakten tilføres, for at låse og fjedre kan fungere pålideligt. Den maksimale mulige indbygningsdybde angives ved produktbeskrivelsen i butikken og i produktdatabladet for det pågældende produkt. Runde vippekontakten har ofte mekaniske elementer som fladning eller rille i gevind eller metalnæse til sikring mod vridning ved montering og afmontering. På denne måde beskyttes de tilsluttede kabler mod beskadigelse.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om at skifte til en skranker

Hvilke sikkerhedshenvisninger skal overholdes ved omgang med vippekontakter?

Tryk ikke på vippekontakten med hjælpemidler som for eksempel tænger, hamre eller skruetrækkere. Montering og skift af vippekontakter kræver specialviden. Dette arbejde er forbeholdt kvalificerede fagfolk.

Afbryd under alle omstændigheder strømforsyningen før arbejdsstart. I driftstilstanden skal der være en effektiv beskyttelse mod utilsigtet berøring.

Ved fejl i funktionen eller ved beskadigelser skal vippekontakten straks kobles spændingsfrit og sikres pålideligt mod yderligere brug.

Hvordan kan jeg se defekter ved vippekontakter?

På grund af slitage eller overbelastning kan der opstå en lysbue ved åbning af omskifterkontakter. Den derved forårsagede kontaktudbrænding kan i givet fald mærkes på grund af lugt og fører til stigende kontaktmodstande op til disse kontaktmodstande helt ude af funktion.

Slitagen på vippe- eller låsemekanikken opstår ved upålidelig fastholdelse af koblingspositionerne, indtil positionerne slet ikke længere kan holdes.

I stærkt vibrerende tekniske omgivelser kan fastgørelser af kabler og stik løsne sig, hvilket medfører svigt af det elektriske anlæg bag ved koblingsenheden.

Plastichåndtag på vippekontakter udsættes for risiko for, at de brækker af ved for kraftig mekanisk belastning.

Hvor længe holder en vippekontakt?

Levetiden beskrives med antallet af maksimalt mulige tænd-/slukcyklusser. Den begynder med værdierne omkring 2.000 og strækker sig til det midterste sekscifrede område. De nøjagtige oplysninger finder du i producentens datablade.