bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Væg- og loftsventilatorer giver altid frisk luft

Loftsventilatorer

Væg- og loftsventilatorer bruges, hvor ventilation gennem et vindue ikke er mulig eller ikke er tilstrækkelig. Dette kan f.eks. Være tilfældet i omklædningsrum, badeværelser i kælderen eller interiør uden vinduer. I vores guide finder du ud af, hvilke typer væg- og loftsventilatorer der er, og hvad du skal se efter, når du køber.

  • Anvendelsesområder for vægventilatorer og loftsventilatorer

  • Hvordan adskiller aksiale ventilatorer sig fra centrifugalventilatorer?

  • Hvad skal jeg passe på, når jeg køber vægventilatorer og loftsventilatorer?

  • Vores praktiske tip: Brug en vægventilator med en indbygget fugtføler

  • Ofte stillede spørgsmål om vægventilatorer og loftsventilatorer

 
 

Anvendelsesområder for vægventilatorer og loftsventilatorer

Vægventilator

Ventilatorer er en type ventilator, der suger fugtig eller uaktuel luft gennem en åbning i væggen. De findes ofte i badeværelser, der ikke har vinduer. Årsag: Uden et ventilationssystem ville den fugtige luft hurtigt føre til dannelse af skimmelsvamp og dårlig lugt. Fans arbejder også pålideligt i køkkenet, vaskerummet eller kælderen. 

De aktiveres normalt, når lyset tændes, og fortsætter med at køre et stykke tid, efter at lampen er slukket. Huset på en ventilator behøver ikke nødvendigvis at være lavet af hvid plast, som det var almindeligt i tidligere tider. 

I butikkerne finder du en bred vifte af vægventilatorer i forskellige designs og lavet af forskellige materialer, for eksempel rustfrit stål.

 

Ventilatorer til vægge og lofter bruges ikke kun i den private sektor. Ventilatorerne ventilerer også store køkkener, opbevaringsrum og sanitetsfaciliteter i kontorbygninger. Hvis bygningen ligger på en travl gade, er passende luftudveksling mulig, selv med vinduerne lukket. Støj og forurenende stoffer forbliver uden for.

En enkelt, konventionel vægventilator er normalt ikke tilstrækkelig til ventilation af større rum. I et sådant tilfælde installeres et rørsystem under loftet. En eller flere kanalventilatorer er tilsluttet rørledningerne og afgiver udsugningsluften. 

En anden mulighed er en central kanalventilator, der er fastgjort til den ydre væg. Her udsuges også udsugningsluften via et rørledningssystem. Denne variant har den fordel, at der er betydeligt mindre støjforurening i det rum, der skal ventileres, da ventilatoren er på ydersiden af væggen og ikke i rummet.

Loftventilationssystem
 
 

Hvordan adskiller aksiale ventilatorer sig fra centrifugalventilatorer?

Aksial blæser

Aksial blæser

Væg- og loftsventilatorer fås i forskellige designs, herunder aksiale og centrifugale ventilatorer. 

I en aksial blæser er knivene placeret på en akse, der er indstillet til rotation af en motor. Luftstrømmen løber parallelt med motoraksen, dvs. aksialt. Fordelene ved aksiale ventilatorer er de lave omkostninger og det håndterbare pladsbehov.

 
 

radialblæsere;

I en radial blæser er knivene fastgjort i form af en tromle. Luften suges parallelt med drivakslen og afbøjes 90 grader. 

Radiale ventilatorer fås i særligt kompakte designs og genererer betydeligt højere tryk end aksiale ventilatorer. Dette gør dem særligt velegnede til industrielle anvendelser. Ventilatorerne bruges også for eksempel til emhætter i hjemmekøkkenet.

 
 
 

Hvad skal jeg passe på, når jeg køber vægventilatorer og loftsventilatorer?

Når du køber væg- og loftsventilatorer, er luftstrøm et af de vigtigste kriterier. Hvis kapaciteten er indstillet for lavt, er tilstrækkelig ventilation ikke mulig. Derudover er ventilatorens diameter og den krævede nominelle spænding vigtige.

Med rørventilatorer skal rørsystemets diameter også tages i betragtning. Bemærk også, at ikke alle rørblæsere kan installeres på hvert punkt langs røret. Afhængig af de omgivende forhold kan det være nødvendigt med en stænksikker model med en tilsvarende IP-certificering. Ved anvendelse under ekstreme forhold skal den maksimale transportmedietemperatur overholdes.

Indbygget ventilator
 
Indbygget ventilator

Ikke alle blæsere kan installeres i enhver position. Inden du køber, skal du sikre dig, at den ønskede model kan betjenes i den krævede installationsposition. 

Ventilatorens levetid bør heller ikke overses. Normalt kan modeller af højere kvalitet med robuste kuglelejer håndtere flere timers drift end en særlig billig ventilator. 

I tilfælde af en lille ventilator til badeværelset opstår spørgsmålet om det genererede lufttryk bestemt ikke, men det kan hurtigt blive et vigtigt punkt inden for det professionelle område. Dybest set tillader radiale blæsere et højere lufttryk end aksiale blæsere.

 
 

Vores praktiske tip: Brug en vægventilator med en indbygget fugtføler

Vægventilatorer med integreret fugtighedsføler erweisen sich als überaus praktisch. Wann immer ein forudbestemt tærskel erreicht wird, aktivieren sich solche Lüfter selvstændig, bis der Wert wieder in den tolerablen Bereich fällt. Das ist besonders vorteilhaft für Räume, die nicht häufig benutzt werden und bei denen eine vis grundlæggende fugt herrscht, beispielsweise im Keller.

 
 

Ofte stillede spørgsmål om vægventilatorer og loftsventilatorer

Hvad er den bedste placering for en kanalventilator, der skal installeres?

En rørventilator er ideelt installeret så højt som muligt under loftet. Det er her, den varme luft normalt samler sig. I brusere eller andre faciliteter, hvor der genereres damp, er det dog bedst at placere blæseren direkte over kilden.

Hvad skal du passe på, når du installerer en ventilator til badeværelset?

En badeværelsesventilator er normalt en aksial ventilator, der kun kan generere lavt lufttryk. Rørets længde i badeværelset må derfor ikke være mere end 3 meter. Hvis denne værdi overskrides, kan den fugtige luft ikke ledes til enden af rørledningen. Dette skaber kondensat, der samler sig inde i rørene. Dette fremmer dannelsen af skimmelsvamp og ubehagelig lugt. I tilfælde af at en rørlængde på mere end 3 meter er absolut nødvendig, anbefales det at bruge en radial blæser, som kan generere højere lufttryk.