bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Vekselrettere med videnværdi

  • Hvad er en vekselretter?

  • Hvordan fungerer en vekselretter?

  • Hvilke vekselrettere findes der?

  • Vores praktiske tip: Sikkerhedsteknik

  • Vær opmærksom på ved køb, installation og anvendelse

Hvad er en vekselretter?

Vekselrettere anvendes til at konvertere jævnstrøm til vekselstrøm. Dette er altid nødvendigt, hvis kun en jævnstrømskilde til strømforsyningen er til rådighed, men vekselspændingsforbrugere. Fra et elektroteknisk synspunkt drejer det sig om spændingsomformer - der foretages samtidig en tilpasning af spændingshøjden til de brugte elektriske apparater.

Ved udgangen af en vekselretator er der en 230-volt vekselspænding til rådighed, så enheder, som det normale lavspændingsnet, kan bruges. Omformerne fra jævnstrøm til vekselstrøm kaldes også inverter.

Vekselstrømmen fra spændingsomformeren har forskellige kvaliteter, som skyldes den måde, hvorpå den produceres. Alt fra firkant- til sinus-vekselspænding er i tilbuddet. En almindelig glødepære eller en vandkoger klarer sig for eksempel uden problemer med firkantspænding ved udgangen af vekselretteren. Anderledes ser det ud ved radioer, bærbare computere eller apparater med switch-mode-strømforsyninger. Der kræves en sinusformet vekselspænding, hvis kvalitet svarer til vekselspænding i stikkontakten derhjemme. Det kræver en større teknisk indsats i vekselretteren og kan i sidste ende mærkes tilsvarende på prisen.

Spændingsomformer 1200 W.

Vekselretter med modificeret sinusbølge til drift af elektriske enheder

 

Hvordan fungerer en vekselretter?

Vekselspænding er ud fra en fysisk synsvinkel en spænding, der periodisk ændrer størrelse og retning. Den sinusformede vekselspænding svinger mellem den positive og negative maks.-værdi. Denne variation sker altid med samme hyppighed pr. tidsenhed - det er vores netfrekvens på 50 Hz.

Hvis jævnspænding er til rådighed som kilde, skal denne beskrevne variation oprettes ved teknisk vej i en spændingsomformer. Desuden skiftes jævnstrøms polaritet, kan man forestille sig som en rytmisk bevægelig skiftekontakt. Koblingsprocessen gennemføres ved hjælp af elektroniske komponenter, f.eks. bipolartransistorer eller MOSFETs. Det giver vekselspænding, men den er så at sige »rå«, det vil sige i rektangulær form. Med efterkoblede filtre opnås en mere eller mindre stærk tilnærmelse til vekselspænding-formen.

For at en konstant spænding i ønsket kvalitet er til rådighed ved udgangen af en sinus-vekselretter, overvåges denne udgang elektronisk, og omformningen påvirkes af en måle- og reguleringskæde.

Switch-mode-strømforsyninger bruger også disse transformationsprocesser: Vekselspænding - ensretning - højfrekvent jævnspænding - omformning i en (meget lille) transformator - ensretning og afgivelse af den ønskede spænding. Man opnår dermed meget små udformninger og samtidig den galvaniske adskillelse fra lavspændingsnettet.

 

Hvilke vekselrettere findes der?

Vekselrettere anvendes overalt, hvor der kun er jævnspændingskilder til rådighed, men hvor der skal anvendes vekselspændingsapparater. Det gælder også for tilførsel fra fotovoltaiske anlæg til den hjemlige strømforsyning.

Øvekselretter 3200 W

Øvekselretter til trefaset fødning med et godt kølekoncept

Til de forskellige krav er der diverse vekselrettere til rådighed. Avancerede modeller har sin egen temperaturkontrol , er sikret mod polaritetsfejl og kortslutningssikker. Som udgangsspændinger er der 230-volt vekselspænding og ved mange mindre vekselrettere samtidig 5-volt jævnspænding til rådighed i en USB-udgang. Alle vekselrettere fås i ISO-certificeret.

Som vekselretter med høje ydelser og beskyttelsestyper anvendes øvekselrettere og netomformere på solcelleanlæg. Med intern elektronik sørger de for en komplet energistyring i samspil med fotovoltaik. Datalogger og grafiske displays sørger for en stor betjeningssikkerhed og anvendelseskomfort. LAN-tilslutninger giver mulighed for styring og overvågning via internettet. Nogle vekselrettere til drift med solcelleanlæg har den nødvendige laderegulator også om bord. Den såkaldte Droop-tilstand muliggør en meget præcis styring af energistyringen afhængigt af den last, der skal afhentes.

Den delvist tilgængelige funktion "MPP-tracking" (Maximum Power Point Tracking - Deutsch: Søgning efter det maksimale effektpunkt) sørger for, at de enkelte solcellemoduler fra et anlæg bruges til forsyning afhængigt af strålingsstyrke og egen temperatur.

Den mekaniske udførelse af indgangene til jævnspænding retter sig efter anvendelse og effekt. De er delvist beregnet med åbne kabeltilslutninger til tilførsel fra solcelleanlæg eller til fast montering i campingbiler. Sådanne vekselrettere til campingvogne eller både har til dels en såkaldt forrangsforbindelse med ekstra (IEC-)nettilslutning. Det fungerer således: Hvis der er tilsluttet eksterne 230 volt, for eksempel ved kaj, bliver denne spænding først og fremmest tilført ledningsnettet. Uden ekstern lavspænding bruges bordbatteriet med vekselretteren. På denne måde kan der også sikres en uafbrudt strømforsyning i andre driftsomgivelser.

Mange apparater kan programmeres til de konkrete behov på stedet. De er udstyret med grænseflader til dette formål. Med LED'er eller LCD'er vises driftstilstande, og relevante elektriske størrelser.

Med skrue- eller DC-klemmer fremstilles tilslutningen til bilbatterier, oftest til midlertidig drift. Vekselretter i det lavere effektområde kan tilsluttes via cigarettænderstik til ledningsnettet for jævnstrøm. Apparater med et bredt indgangsspændingsområde egner sig til moderne køretøjer med intelligente generatorer. Som udgang tilbyder vekselretterne, euro- eller Frankrig-stikdåser, bøsninger til koldapparater, åbne kabelender og USB-opladertilslutninger, der fås i vores online-shop.

Der findes blandt andet varianter med specielle udformninger (passer for eksempel til en kopholder), forrangskredsløb, med drift til en uafbrudt strømforsyning eller produkter med ventilatorløs drift. Fjernbetjeninger giver mulighed for skjult opstilling eller skjult montering af en vekselretter. I sidste ende kan antallet af stikdåser vælges.

Vekselretter USB 300 W

Vekselretter med DC-klemmer og stik til cigarettænderen

 

Vores praktiske tip: Sikkerhedsteknik

Ved brug af spændingsomformere skal der altid anvendes en sikring og en fejlstrømssikkerhedsafbryder på 230-volt-siden. I nogle vekselrettere er disse elementer allerede integreret.

 

Hvad skal man være opmærksom på ved køb, installation og brug af vekselrettere?

Ved installation af et fotovoltaik-anlæg skal vekselretteren passe ind i anlæggets koncept. Det drejer sig først og fremmest om den ydelse, der skal leveres og leveres, men også om udstyret med tekniske funktioner.

Vekselretter til kopholder 150 W

Omformer i dåseform med overophednings-, overbelastnings- og kortslutningsbeskyttelse

Anlæg på svært tilgængelige steder bør kunne fjernstyres og bør være let at vedligeholde. Ved komplette solcelleanlæg til både eller camping er hardwaren for det meste forkonfigureret.

Hvis du vil bruge et elektrisk apparat på en vekselretter, skal effektforbruget kontrolleres på forhånd for ikke at overbelaste inverteren. Addering af effektoplysninger fra alle anvendte apparater for at købe en vekselretter med tilstrækkelig effektreserve.

De fleste vekselrettere slukker ved overbelastning og dermed en tilsvarende høj temperatur. Undgå kontinuerlig drift ved den øverste effektgrænse.

Indstiks-, skrue- og klemkontakter skal være rene for at undgå forhøjede overgangsmodstande. Det gælder især ikke-permanente forbindelser, som for eksempel et cigarettænder-tilslutning og de tilhørende stik i bilen