bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om varistorer

Varistorer bruges ofte i elektronik til at beskytte følsomme kredsløb mod overspænding. De absorberer farligt høyspændingsimpulser, undertrykker skifte gnister ved elektriske kontakter, fungerer som spændingsbegrænsere og kan også bruges til spændingsstabilisering og signaldeformation. Du kan finde ud af mere om i vores guide.

  • Hvad er en varistor?

  • Hvilke typer og design er der?

  • Købskriterier for varistorer - hvad er vigtigt?

  • Vores praktiske tip: driftsspænding

  • FAQ - Ofte stillede spørgsmål om varistorer

  • Konklusion: Hvordan man køber den rigtige varistor

 

Hvad er en varistor?

Varistorer er passive elektriske komponenter, hvis modstand afhænger af den anvendte spænding. De er også kendt som VDR (Voltage Dependent Resistor) og MOV (Metal Oxide Varistor).

En varistor består hovedsageligt af zinkoxider med blandinger af andre metaloxider. Presset til den ønskede form og sintret, påføres derefter et metallag på dette emne på begge flader, og om nødvendigt loddes forbindelsesledningerne på. I tilfælde af skivevaristorer beskytter en lak- eller epoxyharpiksbelægning huset mod miljøpåvirkninger.

De spændingsafhængige modstande har en udtalt ikke-lineær karakteristik. Fra en defineret tærskelspænding skifter de hurtigt fra høj modstand til lav modstand tilstand. Denne fysiske proces finder sted ekstremt hurtigt i nanosekundområdet, så en varistor som en spændingsafhængig modstand er glimrende egnet til effektivt at absorbere og begrænse bølgetop med meget kort stigningstid (transienter).

Den spændingsafhængige ændring i modstandsværdien stammer fra det faktum, at de eksisterende barrierelag i varistans halvlederzoner i stigende grad nedbrydes af en påført spænding og dets elektriske felt. I området med den respektive tærskelspænding forøges denne proces eksponentielt, modstanden falder hurtigt, og en yderligere stigning i spænding forhindres.

 

Hvilke typer og design er der?

Varistorer fås både til konventionel push-through-montering (THT) og i SMD-design. SMD-typer har et rektangulært design, der ligner chipkondensatorer, varistorer til konventionel samling har en diskdesign med radial ledninger.

Der produceres versioner for forskellige driftsspændinger, der spænder fra det encifrede voltområde til over 1000 volt. Varistordiskens tykkelse er i en vis udstrækning baseret på varistorspændingen, da der ved højere spændinger kræves flere forbindelseszoner. Specielle bilvaristorer er tilgængelige til brug i bilindustrien, der er skræddersyet til det 12-volt elektriske system. Afhængig af den krævede belastningskapacitet med hensyn til spredning eller energiabsorptionskapacitet, varierer størrelsen også.

 

Købskriterier for varistorer - hvad er vigtigt?

Valget foretages efter forudgående bestemmelse af driftsparametre for elektroniske kredsløb. Den maksimale tolerable overspænding bestemmer typen af varistor, der skal bruges. Der skal tages hensyn til almindelige spændingstolerancer for strømforsyningen opad, varistoren må endnu ikke reagere her. En ellers permanent flydende strøm fører til skadelig opvarmning.

Alle nødvendige sikkerhedsstandarder skal tages med i betragtning, og varistoren må muligvis også opfylde de relevante standarder. For at sikre langsigtet pålidelig kredsløbsfunktion og beskyttelse mod overspændingsbegivenheder, bør den ikke dimensioneres for sparsomt med hensyn til dens maksimale spidsstrøm og energidissipacitet. Varistorer er relativt billige masseprodukter, så hvis du er i tvivl tilrådes det at vælge en mere robust version.  

 

Vores praktiske tip: driftsspænding

Vælg aldrig en lavere maksimal tilladt driftsspænding end den, der er specificeret i databladet. Varistorer ældes meget hurtigt, hvis de allerede opereres delvist i det ledende område. Efter en relativt kort periode udfører de ikke længere deres funktion som effektiv overspændingsbeskyttelse eller gør de kun utilstrækkeligt. Det samme gælder designet til den nominelle lækage strøm. Det er bedre at planlægge en reserve her end at dimensionere den for tæt.

 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om varistorer

Hvordan er en varistor tilsluttet?

Varistorer er forbundet parallelt med spændingskilden eller til forbrugeren. I tilfælde af særligt følsomme elektroniske samlinger skal varistoren sidde så tæt som muligt på kredsløbet, der skal beskyttes, for at holde linjemodstandene lave og således optimere beskyttelsesfunktionen. I specielle applikationer, såsom bevidst deformation af spænding og strømkurver, kan seriemodstande også bruges.

Har varistorer polaritet?

Varistorer er stort set upolerede komponenter, så der er ingen polaritetsmærkning på huset. Ud over drift med jævnspænding er de derfor også velegnede til vekselstrømspænding.

Hvordan beregner jeg hvilken varistorspænding jeg har brug for?

I princip skal varistorspændingen være ca. 20% højere end forsyningsspændingen for jævnspændinger. Ved en enheds driftsspænding på 12 V DC ville dette være 14,4 V. Da der ikke fremstilles nogen varistor med denne spænding, skal den næste højere spændingsværdi vælges; i dette tilfælde 18 volt. Varistorspændingerne, når man betjener vekselstrømsspændinger, afviger herfra, da spændingspindens værdi ved sinusformede spændinger altid er højere end effektiv værdien. Du finder detaljerede oplysninger om dette i de respektive datablade.

Kan jeg teste eller måle funktionen af en varistor?

Det er næppe muligt at bestemme, om varistoren stadig er i orden med et multimeter. Varistorer til relativt lave driftsspændinger kan kontrolleres for overholdelse af varistorspændingen ved hjælp af en kontrollerbar laboratoriekraftforsyning ved at indstille strømgrænsen til et par mA og langsomt øge spændingen. Kun i området med varistorspændingen skal der pludselig finde en reduktion i modstand sted, det vil sige den nuværende stigning, ellers er varistoren defekt.

 

Konklusion: Hvordan man køber den rigtige varistor

Tilpas varistorens elektriske værdier til den eksisterende nominelle driftsspænding og til intensiteten og antallet af forventede overspændingsbegivenheder. Det skal huskes, at varistorer har en begrænset energiabsorptionskapacitet og kun kan modstå en bestemt strøm. Her må det muligvis tages højde for, at flere overspændingsimpulser kan forekomme i rækkefølge - for eksempel i tilfælde af flere omskifter - uden at varistoren er i stand til at køle tilstrækkeligt imellem.

En type, der er så identisk som muligt, skal fungere som erstatning for en defekt varistor. Varistorer fås i forskudte serier, så dette er muligt uden problemer i praksis.