bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 Værd at vide via vandføler

Vandsensoren giver mulighed for tidligt at registrere udstrømmende fugtighed og forebygger dermed vandskader. De anvendes i private husholdninger, men også i erhvervsmæssig og industriel anvendelse og fås i forskellige versioner. Hvilke typer af vandmeldere der findes, og hvad det gælder om at være opmærksom på, når du køber dem, hører du i vores vejledning.

  • Was vandføler

  • Hvilke typer vanddetektorer findes der?

  • Vores praxistipp: Kontroller regelmæssigt funktionalitet

  • Købekriterier for vanddetektor - hvad kommer det an på?

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om vandmeldere

Was vandføler?

Vandsensoren fungerer på samme måde som en røgalarm, den advarer ikke mod røgudvikling, men om det omgivende vand. De består hovedsagelig af en styreenhed, en alarmenhed og flere sensorer, der kontinuerligt aftaster omgivelserne. Mellem sensorerne er der en elektrisk modstand, der reduceres, så snart vandet slipper ind i mellemområdet. Ved registrering af modstandsændringen udløses en kontakt og dermed en alarm. Det kan være et akustisk signal (sirene), et optisk display (LED-lys), men også en alarmmeddelelse via SMS eller opkald, hvis der er tale om en vandføler, der er indlejret i Smart Home. Da vandsensoren rettidigt gør opmærksom på, at der løber vand ud, gør den det muligt at reagere øjeblikkeligt og dermed forebygge større skader.


Vandsystemer anvendes i husholdninger, virksomheder og offentlige institutioner, men også i industrien. Som udgangspunkt anbefales det at installere en alarm overalt, hvor der er apparater, maskiner eller genstande, som har en direkte vandtilslutning, er forbundet med en vandtank eller generelt forsynes med vand. Det omfatter for eksempel vaskemaskiner, opvaskemaskiner, brusekabiner, badekar, opvarmningsanlæg og akvarier. Netop på steder i husholdningen, der er svært tilgængelige, for eksempel under køkkenlinjen, i vaskekælderen eller i opvarmningsrummet, anbefales det at bruge en vanddetektor, da den i tide kan pege på en lækage eller et overløb. I forbindelse med fast ejendom som f.eks. ferieboliger, som ikke kan kontrolleres permanent, er det også værd at føre permanent tilsyn med en vanddetektor for f.eks. at kunne handle hurtigt i tilfælde af et rørbrud.

 

Hvilke typer vanddetektorer findes der?

Vandsensoren kan fås i mange versioner og kan anvendes i forskellige anvendelsesområder afhængigt af udstyr, funktioner og kompleksitet. På mange konventionelle vandmeldere er sensorerne direkte på kabinettet – oftest på undersiden. Sådanne alarmer anvendes som regel direkte på gulvet. Apparaterne skal installeres på en sådan måde, at de allerede slår alarm ved en lav vandudledningshøjde og ikke først reagerer, når rummet er fyldt op med vand i flere centimeter.

 

Vandsensor med eksterne sensorer

I modsætning hertil findes der vandføler med eksterne sensorer, der kan anbringes på væggen eller et øget sted. De består af en central styreenhed og et kabel, hvor vandsensorerne er monteret. Disse registrerer fugtigheden i deres omgivelser og sender information videre til sensoren. Vandsensor med eksterne vandsensorer er nyttig i industrielle og erhvervsmæssige områder, da det her oftest er nødvendigt at overvåge meget store arealer. Det drejer sig ofte om såkaldt vandovervågning. Begreberne vandovervågning og vandføler kan ikke skelnes helt fra hinanden og er ofte synonyme. Vandovervågningen udløser imidlertid som regel ikke kun en alarm, men er i stand til at udføre endnu en handling, f.eks. ved at afspærre vandtilløbet. Til dette formål er de udstyret med en magnetventil, som lukker, når vandsensorens føler registrerer fugt. Vandovervågning anvendes f.eks. til at vise ændringer i vandniveauer i tekniske anlæg og dermed forhindre vandskader. Når vand fungerer som medium i anlægget, må der nemlig ikke være over- eller underskreden i visse mængder. Derudover er vandovervågningen ofte monteret i vaske- og opvaskemaskiner og overvåger kontinuerligt vandstanden.

Til vandmeldere med eksterne sensorer

Batteri- og strømdrevet vandføler

Derudover kan vandsensoren skelnes i batteri- og netdrevne udførelser. Batteridrevne vandmeldere er særligt populære hos private forbrugere. De giver den fordel, at de kan placeres hvor som helst, uden at der skal stå en stikdåse i nærheden. Vandsensor med strømforsyning giver mindre fleksibilitet. De er dog et godt valg til permanente overvågninger, da de vedvarende forsynes med strøm og ikke kræver batteriskift. Mange netdrevne modeller er i stand til at styre et andet apparat, når de når en bestemt vandhøjde (f.eks. i en ikke synlig tank). På den måde kan vandsensoren registrere vandstanden og aktivere en pumpe, der pumper vand af og reducerer niveauet. Til de netdrevne vandmeldere hører også enkle stikdåseenheder. Du har kabelforbundne sensorer og kan derfor bruges direkte i stikdåsen.

Til batteri- og netdrevne vandmeldere
 

Vores praxistipp: Kontroller regelmæssigt funktionalitet

For at få at vide, om en vandføler stadig er funktionel efter længere tids brug, bør den testes med regelmæssige mellemrum. Nogle enheder er udstyret med en testknap til dette formål. Hvis det ikke er tilfældet, kan du bruge vand til at væde sensorkontakterne for at udløse en alarm. Som udgangspunkt skal man være opmærksom på at beskytte vandsensoren mod snavs, så den kan fungere uden begrænsninger og afgive en høj advarselstone

 

Købekriterier for vanddetektor - hvad kommer det an på?

Hvis du beslutter dig for at købe en batteridrevet vanddetektor, kan håndtaget betale sig til et langtidsbatteri. På den ene side sparer du dig således for flere batteriskift, og på den anden side renoverer batterierne i lang tid også i monetær henseende. Hvis du beslutter dig for en netdrevet vandføler, skal du være opmærksom på en tilstrækkelig kabellængde og helst vælge en enhed, som automatisk får strøm ved et strømsvigt. Før købet skal du afstemme alle funktioner efter hinanden og kontrollere, hvordan apparaterne integreres i det eksisterende kredsløb, og hvor de kan monteres. 

Både i erhvervsmæssig og privat brug skal man være opmærksom på, at alarmens alarmsignal på vandalarmen kan høres overalt.  sind. I en normal lejlighed rækker det ofte med en enkel enhed med en 90 til 85 dB høj alarm, da denne lydstyrke som regel også kan høres i naboværelser, medmindre der hører for høj musik. I et hus med flere etager kan vandsensoren være nyttig, når du vil styre bestemte modtagere trådløst eller WLAN og dele alarmen med andre. Trådløs vandsensor kan forbindes med hinanden og kan integreres i Smart Home-systemer. Du kan tilknytte alarmanlægget derhjemme og sende informationerne direkte til din smartphone, hvis det er nødvendigt. På denne måde kan du i nødstilfælde reagere øjeblikkeligt og tage forholdsregler til beskyttelse mod større vandskader. Vandsensor med trådløs- eller WLAN-teknologi er også anbefalelsesværdig til overvågning på afstand, eller når du ofte er på farten. 

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om vandmeldere

Was iriskt in forbindelse med installation af en vanddetektor?
Vandføler bør altid placeres så tæt som muligt på det mulige vandudtagssted, for eksempel direkte under skylle- eller vaskemaskinen. Hvis sensorerne er for langt væk fra enheden, er der fare for, at du ikke rettidigt registrerer fugtigheden, hvorved vandsensoren først på et senere tidspunkt kan advare mod mulige skader.

Min vandføler reagerer ikke. Hvad skal man gøre?
Først og fremmest skal strømforsyningen kontrolleres, og om nødvendigt skal der ises nye batterier. Derefter skal det kontrolleres, om sensorerne er fri for snavs. Hvis der er tale om en smart trådløs vandføler, kan den hjælpe med at slette enheden fra smart-home-systemet og installere den på ny og lære at bruge den. Advarsel: Mange smarte vanddetektor fungerer ikke som stand-alone-enheder, men kun i forbindelse med en central styreenhed.