bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Touchscreen-skærme: Nyttigt udstyr i virksomheder

Mens der i den private sektor, ud over klassiske pc'er og skærme, hovedsagelig anvendes tablet-pc'er og smartphones, er mange virksomheder og offentlige områder afhængige af stærke computere og berøringsfølsomme skærme. Skærme er f.eks. Integreret i kassasystemsystemer eller bruges af kunder til at interagere med pengeautomater. I sundhedssektoren bruger læger og sygeplejepersonale specielle monitorer til både patientovervågning og diagnostik. I mange industrisektorer bruges de dog til at kontrollere CNC-maskiner og til at overvåge processer i realtid såvel som til kvalitetssikring. I offentlige bygninger og i uddannelsessektoren bruges monitorerne af voksne og skolebørn til at formidle information til og til videreuddannelse.

  • Hvordan fungerer en touchscreen-skærm?

  • Hvilken panelteknologi er i brug?

  •  Hvad er de vigtigste funktioner i en god berøringsskærm? 

  • Hvilke forbindelser er forskellige i praksis?

  • I en nøddeskal: FAQ

Tastaturer og computermus som inputenheder viser sig i stigende grad at være fejlkilder i mange professionelle anvendelsesområder og er ikke længere opdaterede. Touchscreen-skærme erstatter derfor musen med bevægelser og eksterne tastaturer med digitale tastaturindgange. Denne guide viser dig de vigtigste fakta om berøringsskærmsteknologi og går ind på aspekter såsom paneleteknologi og forbindelser. Dette gør det muligt for virksomheder at træffe faktabaserede købsbeslutninger.

 

Hvordan fungerer en touchscreen-skærm?


I modsætning til gamle skærme viser en berøringsskærm ikke kun information, men tillader også indtastning af data ved hjælp af fingerkommandoer. Et berøringspanel er indbygget for at få dette til at fungere. Rørskærme var allerede bekendt med denne driftsform. En integreret sensor arbejdede med infrarødt lys og var i stand til at bestemme placeringen af en finger. Skærmen blev internt opdelt i små kasser, der lignede et skakbræt. Den nøjagtige position kunne ikke bestemmes, hvilket vanskeliggjorde berøring i praksis.

Men gennem årene udviklede teknologien sig til, hvad den er i dag. To former for bevægelsesdetektering dominerer teknologiverden i det 21. århundrede.

Overfladekapacitive berøringsskærme

De fleste skærme med et berøringssystem bruger denne formular. Panelerne består af to lag, mellem hvilke der er et elektrodekoordinatnetværk. Til dette formål dannes kolonner og rækker, der berører deres mange krydsningssteder. Et integreret kredsløb måler kontinuerligt, om der sker en spændingsændring ved krydspunkterne.

Følgelig reagerer netværket ikke på ændringer i tryk, når det berøres, men på den skiftende spænding. Følgelig fungerer betjening kun med en ledende pen eller din finger. Den overfladekapacitive berøringsskærm er udbredt i den private sektor. Smartphones og tablets fungerer efter dette princip. Skærmene kan også bruges i erhvervssektoren, f.eks. I hverdagen på kontoret, i myndigheder og i uddannelsesinstitutioner.

 

Modstandsdygtige berøringsskærme

Hvis dette system anvendes, er meget lidt tryk tilstrækkeligt til at registrere bevægelsen. Til dette består skærmen af to ledende lag. Det øverste lag, du rører ved, er normalt lavet af en tynd polyesterfilm, mens det nederste lag er lavet af glas og er under jævnstrømsspænding. Trykket på filmen kan måles ved hjælp af spændingen og gør det muligt at overføre trykpunktets position.

Det resistive system har den klare fordel, at der ikke kræves ledende kontakt. Det handler om pres. Derfor betyder det ikke noget, om en handske er over fingeren eller en stylus eller andre genstande, der bruges.

I praksis bruges resistive berøringsskærme for eksempel i navigationssystemer og håndholdte konsoller til privat brug, men også i industrien, hvor handsker ofte er en del af medarbejdernes standardtøj. Resistive berøringsskærme er også standarden inden for sundhedsvæsenet, så læger og sygeplejepersonale kan opretholde hygiejnestandarder.

 

Hvilken panelteknologi er i brug?
 

Først og fremmest det vigtigste: Standardvisningen på en moderne skærm er en LCD-skærm. LCD-teknologi er baseret på flydende krystaller, der er i stand til at påvirke retningen af lysets polarisering. De flydende krystaller er arrangeret enten lodret eller vandret. I denne sammenhæng skelnes der mellem TN-panelet (snoet nematisk panel), VA-panelet (lodret justeringspanel) og IPS-panelet (omskiftning i plan).

Hver berøringsskærm har en af de tre paneltyper. De adskiller sig meget i detaljer, hvorfor det er vigtigt at være opmærksom på underformularerne og deres egenskaber, før de køber. Denne guide gør det lettere for dig at finde information ved at sammenligne dem.

TN-panel

Denne panelteknologi er den billigste og bruger flydende krystaller, der placerer sig mere og mere lodret, når spændingen stiger. Jo mere lodrette krystallerne er, jo sværere er det for LED-baggrundsbelysningen at skinne igennem. Pixelens lysstyrke ændres som et resultat, hvilket gør det muligt at vise det i det samlede billede. TN-panelernes responstid er meget god, men synsvinklens stabilitet lader meget tilbage at ønske. Set forfra er skærmen på skærmen upræcis. For private brugere er teknologien velegnet til daglig brug og er derfor udbredt.

 

VA-panel

Disse paneler bruger også spændingen til at flytte de flydende krystaller til en anden position. I dette tilfælde er krystallerne imidlertid oprindeligt i lodret form og hælder mod vandret, når spændingen stiger. Da de slipper lyset helt igennem lodret og fuldstændigt blokerer lysinformationen vandret, er kontrastværdien meget høj. På grund af de klare kontraster bruger industrier i medicinsk sektor og virksomheder, der arbejder med CAD-teknologi, disse paneler. Deres synsvinkelstabilitet er også betydeligt bedre, men dette nedsætter responstiden.

 

IPS-panel

Krystallerne er i et vandret plan og er placeret parallelt med hinanden. Hvis spændingen ændrer sig, drejer de sig. Arrangementet giver en høj synsvinkelstabilitet og også en meget god kontrast. Farvefideliteten er også meget god. Disse paneler scorer også point, når den omgivende temperatur stiger. I praksis danner et VA-panel sorte pletter fra omkring 57 grader Celsius, indtil temperaturen falder igen. Dette kan ikke forventes med IPS-panelet. Et IPS-panel er derfor førstevalget, især i erhvervssektoren. Imidlertid er anskaffelsesomkostningerne lidt dyrere.

 

Hvad er de vigtigste funktioner i en god berøringsskærm?
 

Andre faktorer spiller også en rolle i købsbeslutningen. Følgende tabel navngiver og beskriver de vigtigste egenskaber:

 

Displaystørrelsefra pladsbesparende modeller til diagonaler på stor skærm
Højdejusterbarfor mere mobilitet på arbejdspladsen
Opløsningideelt set i Full HD svarer til 1920 x 1080 pixels
Kontraster angivet i forhold, f.eks. 8.000.000: 1
Enkelt trykenkel kommandoindgang med en finger
Multitouchmere kompleks brugervenlighed med op til ti fingre
 

Hvilke forbindelser er forskellige i praksis?

Et andet vigtigt aspekt er forbindelserne til skærmene. Guiden opsummerer seks muligheder for dig:

  • HDMI - standarden og velegnet til HD-klar opløsning

  • VGA - forældet interface til alle analoge signaler

  • DVI - tillader transmission af digitale og analoge data

  • USB-interface til eksterne harddiske, tablets og smartphones

  • Micro-USB / MHL - ny standard for enheder med et micro-USB-stik

  • DisplayPort - den seneste forbindelsesstandard, der også tillader 7K opløsning

 

I en nøddeskal: FAQ
 

Hvordan rengøres skærmen?

Da moderne computere og skærme er dyre at købe, er vedligeholdelse vigtig. Det er dog meget let at rengøre en berøringsskærm. Det er tilstrækkeligt at bruge en tør mikrofiberklud. For mere stædige pletter kan kluden bruges let fugtig. Der må under ingen omstændigheder anvendes et aggressivt rengøringsmiddel. Ellers kan overfladen blive beskadiget, og berøringsskærmens skærm fungerer ikke længere korrekt.

 

Er der en berøringsskærm til Windows XP?

På tidspunktet for Win XP tænkte folk allerede på brugervenligheden via berøringsskærme. For eksempel kørte billetmaskiner med dette operativsystem. Da Windows XP ikke er relevant hverken i den private eller i erhvervssektoren i dag, finder du ingen tilsvarende modeller.

 

Kan du betjene en berøringsskærm på en computer med Windows 7?

For Win 7 var der forskellige muligheder med en berøringsskærm. Men da sikkerhedsstøtte blev afbrudt i januar 2020, burde intet firma længere stole på Windows 7.