bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

    

Vidensværdi til tilslutningskabel

  • Was tilslutningskabel?

  • Opbygning af tilslutningskabler

  • Yderligere valgmuligheder hos Conrad for tilslutningskabel

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om tilslutningskabler

 

Was tilslutningskabel?

Tilslutningskabler er beregnet til fremstilling af pålidelige elektriske forbindelser mellem lavspændingsnettet og elektriske og elektroniske apparater. De er beregnet til netspænding i Europa på 230/400 volt (1-faset/3-faset) eller 120 volt i Nordamerika og nogle få andre lande.

 

Opbygning af tilslutningskabler

  • Yderisoleringen beskytter mod mekaniske, kemiske og termiske belastninger.
  • Den indvendige isolering (lederisolering) sørger for en bedre isoleringsgrad og ekstra beskyttelse af lederen, så kablet for eksempel ved beskadigelse af den udvendige isolering ikke straks bliver ubrugeligt, og de tilsluttede elektriske apparater bliver beskadiget. De til dels standardiserede farver på de indvendige isolationer muliggør en entydig tildeling af ledere.
  • Lederen (sjælen) transporterer den elektriske energi og er ved tilslutningskabler som regel udført som en fintrådet tråd

Tilslutningskablet er beskrevet med elektriske parametre. Det omfatter den nominelle spænding, strømbelastningsevne, udstyr med eller uden beskyttelsesleder samt driftstemperaturområde. Prøvespændingen angiver, med hvilken spænding isolationsstyrken er blevet kontrolleret.

Tilslutningskabel består af mindst tolederledninger, hvis ender er angivet med tilslutning A og tilslutning B. 

Tilslutning A findes med mange stiktyper

USA-stik

De kaldes NEMA-stikket (til National Electrical Manufacturers Association), hovedsagelig i USA og Canada, og de er beregnet til spændinger på 125 til 600 volt ved 15 til 50 ampere. NEMA-1 er udført uden beskyttelseskontakt (også type A).

CEE-stik

Røde stikforbindelser til trefaset vekselstrøm med neutral- og beskyttelsesleder og en nominel spænding på 400 volt som en form for industri- og flerfasestik.

England-stik

Type G-stikforbindelser (også BS 1363, »British 3-pin« eller »Commonwealth-stik«) kommer fra det Forenede Kongerige og er også standard i Irland, Singapore og Malaysia.

Euro-stik

Eurostik (en 50075, også stiktype C) er udviklet til beskyttelsesisolerede apparater i klasse II med lav ydeevne, så de kan tilpasses lavspændingsnettet i hele Europa. Derfor er der ikke behov for en beskyttelsesleder. Euro-fladstik passer i mange stikdåser i hele Europa, der er konstrueret til 220 til 250 volt, med undtagelse af Storbritannien, Irland, Cypern og Malta. Den maksimalt tilladte længde på tilslutningskablet er 2 meter, den maksimalt tilladte strømbelastning 2,5 ampere. 
Kontaktstifterne er så isolerede, at den ledende del ikke længere kan nås med fingeren, når de spændingsførende kontakter føres i stikdåsen.

Italien-stik

Stiktype L med tre kontaktstifter. Der er ikke beregnet en beskyttelseskrave omkring stikdåsen. Placeringen af kontaktstifterne beskytter mod et-polet indføring af stik. Normalt med 220 til 230 V vekselspænding ved 50 Hz.

Kabel (åben ende)

Disse kabler er beregnet til anvendelse i stik med skrue- eller loddetilslutning.

Konturstik

Konturstik eller profilstik (typebetegnelse: CEE 7/17) er udviklet til - ligesom euro-stik - at kunne anvendes i de fleste lande i Europa, hvis en enhed ikke har brug for en beskyttelseskontakt, men har brug for en større strøm, end den er tilladt til euro-strømstik. Anvendelse ved beskyttelsesisolerede apparater med en effekt på op til 2000 watt.

Beskyttelseskontaktstik, også fladt eller vinklet

Schuko står for kontakt til beskyttelse og betegner stik (CEE 7/4) og stikdåser (CEE 7/3), også kaldet F-stik. Tilslutningen sker via en 3-leder-ledning som udvendig- og nulleder og jordede ledere. Betegnelsen "Schuko" er beskyttet.

Schweiz-stik

Systemet SEV 1011 er en schweizisk standard for stik (internationalt stik-type J). Ved udførelserne med tre kontaktstifter (type 12, 13 og 23) er den midterste, let forskudte pol for beskyttelseskontakter. Systemet har en såkaldt forudspringende beskyttelseskontakt og er polaritetsbeskyttet.

USA-stik med beskyttelseskontakt

NEMA-5-stik er opbygget som Amerika-stikket NEMA-1, men med forskudt placeret, ekstra rund kontaktstift som beskyttelseslederkontakt. Derved er stikket sikret mod omvendt polaritet.

Tilslutning B er tilgængelig med

  • CEE-kobling
  • Tilslutning til kolde apparater, udført som påsprøjtet 3-polet C13-koldapparatdåse
  • Åben kabelende
 

Yderligere valgmuligheder hos Conrad for tilslutningskabel

Kabellængde

Tilslutningskabel fås i længder fra 0,9 til 15 meter. For nogle stiktyper er den tilladte kabellængde bag stikket foreskrevet.

Kabeltype

Mærket »H« som første bogstav betyder, at disse tilslutningskabler er fremstillet i overensstemmelse med europæiske standarder. Kabler fra andre lande, som ikke har tilsluttet sig denne harmonisering, benævnes »S« som første bogstav. Her angives også tværsnittet af enkeltledere, der går fra 0,75 til 6 kvadratmeter fra tilslutningskabler.

Kategori

  • Strygejern-tilslutningskabel, for eksempel H03RT-F: Til brug i tørre rum. Til tilslutning af mobile strømforbrugere, ved lave mekaniske belastninger
  • Tilslutningskabel til komfur, som for eksempel som H05VV-F: Til tilslutning af mobile forbrugere ved mellemstore mekaniske belastninger i tørre rum (til vaskemaskiner, køleskabe, hjemmeapparater). Må ikke anvendes til udendørs brug eller til erhvervsmæssige eller landbrugsmæssige formål.
  • Strømkabel
     

Særlige kendetegn:

  • Tilslutningskabel med fasevinger i CEE-udførelser
  • Topolet tilslutningskabel til strømforsyning med mellemafbryder

Tilslutningskabler skal overholde EU-direktivets grænseværdier til begrænsning af sundhedsskadelige og miljøskadelige stoffer (RoHS).

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om tilslutningskabler

Hvilke regler eller standarder gælder for tilslutningskabel?

  • Overholder din VDE 0620-1, stik og stikdåser til privat brug og lignende anvendelser - del 1: Generelle krav, bilag E: "Installation kun af personer med relevant elektroteknisk viden og erfaring!"
  • Arbejde på kabler må kun udføres, når der ikke er spænding.
  • Der skal altid udskiftes kabler med samme ydelsesegenskaber. Det omfatter også farven på indvendig og udvendig isolering.
     

Hvor længe holder et tilslutningskabel?

Levetiden på kabler er 30 til 50 år. Der opnås op til 10.000 stikcyklusser.

Hvordan kan defekte kabler mærkes?

  • Synlige kabel- og/eller isoleringsbrud, specielt på enheds- og stikåbninger og på stærkt bøjningsbelastede steder
  • Korrosion af tilslutningsstifter, som mindsker strømstrømmen
  • Komplet udfald af den tilsluttede enhed
  • Strømudsving
  • Unnormal opvarmning af kablet