bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til termosikringer

  • Hvordan fungerer termosikringer, og hvordan er de opbygget?

  • Hvad anvendes termosikringer, og was skal overholdes ved monteringen?

  • Hvordan er termosikringer specificeret?

  • Was was was was was was was was was was was was was was w

I alle elektriske eller elektroniske apparater kan der omsættes energi. Hvor 

Opstår der Varme, som i et vist omfang kan ledes bort, således at de tekniske komponenter og omgivelserne ikke skades. I tilfælde af fejl, altså i unormal drift, f.eks. kortslutning eller overbelastning, men også ved ydre påvirkninger, der hindrer en bortledning af varmen, kan temperaturen inde i apparatet stige til ikke-tilladte høje værdier. Der er ikke kun fare for, at apparatet bliver beskadiget eller ødelagt. Desuden frembyder en overophedet enhed brandfare for omgivelserne. For at undgå disse risici bør der i apparater og udstyr, der normalt anvendes indendørs, ud over sikringer, der beskytter mod overstrøm, også monteres sikringer mod for høj temperatur, dvs. termosikringer eller temperatursikringer.

 

Hvordan fungerer termosikringer, og hvordan er de opbygget?

En termosikring består af to kontakter, som er fast lukket sammen med en metallisk smeltesikring, for eksempel af Woodmetall. Dette metal, der anvendes til forbindelse, har et defineret smeltepunkt . Når dette er nået, smelter metal, og kontakten samt den dermed lukkede strømkreds afbrydes. Kontaktens åbning understøttes af en fjeder, som også sørger for, at kontakten slukker inden for kort tid, og at kontakten ikke kan falde tilbage. Det betyder, at denne type temperatursikring er en anordning, der ikke kan nulstilles, og som efter at være blevet udløst ikke længere kan genanvendes, og som skal udskiftes med en ny. Kontakterne er placeret i et lille hus, fortrinsvis rør af ildfast isoleringsmateriale med aksialt, ved mange udførelser også radiale tilslutninger. Denne konstruktion sikrer, at der i det øjeblik, hvor termosikringen udløses, ikke kan trænge en flamme eller et lysbue ud, som kan forårsage brand. Det smeltede kontaktmetal, som ville beskadige apparatet eller omgivelserne, må heller ikke komme udad.

Derudover er der temperatursikringer, der kan nulstilles, og som kan tændes manuelt igen efter afkøling af overophedningen. I denne befinder der sig et bimetal, der bøjer sig så langt, at en fjedermekanisme åbner kontakten, når responstemperaturen nås. Med en trykknap kan fjederen efter afkøling bringes tilbage til driftstilstanden.

 

Hvad anvendes termosikringer, og was skal overholdes ved monteringen?

Typiske anvendelser

Af termosikringer er beskyttelse mod overophedning af transformator- og motorviklinger, netapparater, forkoblingsapparater, magnetventiler, elektriske varmeapparater, gennemløbsvarmere, elektroniske kredsløb, især effektniveauer og meget mere. Anvendelsesområdet omfatter både apparater til konsum såsom kaffemaskiner, grillapparater, Strygejern og fritureapparater samt professionelle tekniske systemer som aktuatorer, aktuatorer og koblingsanlæg.

Effektiv beskyttelse mod overophedning afhænger ikke kun af temperatursikringerne, men også af deres montering og placering. Da temperaturen på punktuelt og hurtigt kan nå en ikke-tilladt høj værdi, monteres termosikringer så tæt som muligt på de komponenter, der skal beskyttes. Ved motorer eller transformatorer integreres temperatursikringerne sågar direkte i viklingerne for at opnå den mest effektive beskyttelse mod kritisk overophedning.

Hvordan er termosikringer specificeret?

De vigtigste tekniske parametre for termosikringer er:

  • TF – nominel temperatur eller nominel responstemperatur: Temperatur, hvor sikringen definitivt er slukket eller afbrudt.

  • TH – holdetemperatur: Maksimal temperatur, som endnu ikke fører til udløsning af sikringen, men som ved længerevarende afbrydelse kan sænke koblingstemperaturen.

  • IR – driftsstrøm: Konstant strøm, som temperatursikringen kan lede og slukke sikkert.

  • IP - maksimal impulsstrøm, som temperatursikringen kortvarigt kan lede.

  • Ur - maksimal nominel spænding, det er den spænding, som temperatursikringen er konstrueret til.

De tekniske egenskaber for temperatursikringer er fastlagt i standarden din en 60691.

Den mekaniske konstruktion kan være forskellig: Der findes versioner med Axial forbundne tilslutningstråde, men også med tilslutninger på siden, altså radial og parallelt hermed. Derudover fremstilles også udførelser, som har kontakter i siden til fladstik. Sidstnævnte version har den fordel, at termosikringen kan udskiftes uden lodning.

De fleste termosikringer har en åbnekontakt , men også udførelser med lukkekontakt til særlige anvendelser.

Was was was was was was was was was was was was was was w

Det vigtigste kriterium er, ved siden af den nominelle spænding og den nominelle strøm, den nominelle konstruktivt bestemte temperatur . Det er den temperatur, som under ingen omstændigheder må overskrides inden for apparatet. Værdien fremkommer ved temperaturgrænserne for de komponenter, der skal beskyttes, som for eksempel motorviklinger eller elektroniske komponenter. Ved valg af termosikring bør der altid tages højde for en afstand mellem den maksimalt tilladte temperatur i apparatet og den nominelle temperatur for at undgå, at der opstår øjeblikkelige, punktuelle overophedninger på grund af termisk inerti i den samlede konstruktion. En anden mulighed er valget efter holdetemperaturen, som svarer til den maksimale driftstemperatur, der kan forekomme i apparatet. Også her skal der være en sikkerhedsafstand til den angivne værdi.

Hvis termosikringer, der ikke kan nulstilles, er blevet udløst, skal de udskiftes med nye. Men før udskiftningen skal årsagen til overophedning af apparatet findes og fjernes. Som erstatning må der kun anvendes termosikringer med samme tekniske data, ellers er beskyttelsesfunktionen ikke sikret.