bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide om strømtransformere

Strømtransformer anvendes, når høje strømme skal måles. Disse transformeres til mindre strømme og kan anvendes til måleformål eller til udløsning af beskyttelsesanordninger. Strømtransformere findes i strømmålere, effektmålere samt beskyttelsessystemer i strømfordelinger, koblingsapparater og betjeningspanelet. Her finder du ud af, hvordan strømtransformere fungerer og was der skal overholdes ved brug.

  • Was en strømtransformer?

  • Hvilke konstruktioner findes der?

  • Installation og valg af en strømomformer

  • Facit: Sådan finder du den passende strømtransformer

 

Was en strømtransformer?

En strømtransformer er en transformator, der omdanner høje strømme til mindre. Dermed fungerer den efter samme princip som en spændingsomformer.

Den består af en Kern med magnetiserbart materiale som jern. Ved Kern lægges lederen med den høje strøm, eller også vikles den om Kern. Denne vikling betegnes som primærvikling. På udgangssiden er der sekundære viklinger. Disse har meget flere viklinger end indgangssiden.

Efter transformatorprincippet afgiver strømtransformeren som udgangssignal en sekundær strøm indenfor milliampere op til få ampere. Den lave strøm kan nu bruges til at udføre målinger eller spise beskyttelsesanordninger. Sådan kan strømtransformere til strømmålere eller strømmålere bruges.

Ligeledes kan den nedsatte strøm ledes til et beskyttelsesrelæ eller styreenhed, som deaktiverer et anlæg ved for høj strømstyrke. Da transformere kun kan skifte vekselstrøm eller vekselstrøm, må de ikke anvendes i jævnstrømsnettet. Det samme gælder for spændingsomformere.

Strømtransformere kaldes også lavspændings-transformere, da den tilladte spænding ligger under 720 volt, og disse ligger inden for lavspændingsområdet.

 

Hvilke konstruktioner findes der?

Stikmonteret strømtransformer

Disse apparater har en vinduesåbning, som leder den leder, der skal måles. Da det er nødvendigt at afbryde den primære leder ved indbygning, anvendes denne konstruktion overvejende ved geninstallation af elektriske anlæg. Montering er mulig til ledere og strømskinner.

 


Kabelombygnings-strømtransformer

Kabelombygnings-strømtransformer har delbare kernehalvdele og anvendes for det meste, når en afbrydelse af strømsporet ikke er mulig uden større besvær. Strømtransformeren lægges rundt om ledningen. Dermed er en ukompliceret eftermontering mulig, og omformeren kan også nemt fjernes igen.

 

Flerpolede strømtransformere

Flerpolede strømtransformere (også kaldet flerfaset) har ekstra eller udvidede åbninger. På den måde kan flere ledere stikkes ind gennem et ringkerneinderhul (ledergennemføring). Disse omformere opsummerer lederstrømmen was fordel ved differencestrømsmålinger og sikkerhedsudstyr.

 

Spole-strømtransformer

Spole-strømtransformere har tilslutninger på begge sider og anvendes ved små strømstyrker (mindre end 20 A).

 

Installation og valg af en strømomformer

Før installation skal anlægget kobles spændingsfrit og sikres mod genindkobling. Da der ved anvendelse af strømtransformere flyder meget høje og dermed livsfarlige strømme, er det nødvendigt, at kun elektrikere foretager installationen.

Strømtransformer har forskellige tilslutningstyper på sekundærsiden. Ud over konstruktioner med kabeltilslutning og skruetilslutning findes der også strømtransformere, der kan tilsluttes ved hjælp af fjederklemmer, skrueklemmer eller stikklemmer. Hvilken tilslutningstype der er bedst egnet, afhænger af anvendelsen: Skal måleapparater eller måleledningen ofte til- eller frakobles, så egner Fjedertræk- og stikklemmer sig. Ved fast tilslutning til sikkerhedsanordninger findes der skruetilslutninger.

Den sekundære kreds af transformeren bør under ingen omstændigheder være åben, hvis der stadig er strøm på primærsiden. Ved denne driftstilstand opstår der på de sekundære klemmer høje spændinger som følge af induktion. Dermed udgør strømtransformeren en spændingskilde og er derfor en risiko for personer samt enhedens funktionssikkerhed. Derfor skal en belastning altid ligge ved transformeren - eller den skal kortsluttes.

Strømtransformere er udstyret med en eller flere vinduesåbninger (flerpolede strømtransformere). Disse er runde, kvadratiske, ofte også kombineret og betegnes også som ledergennemføring. Sædvanlige størrelser ligger mellem 18 mm og 50 mm. Hvilken størrelse vinduesåbningen skal have, afhænger af den elektriske leders diameter eller strømskinnens mål. I tvivlstilfælde findes der konkrete data for tilslutning i producentens datablad.

For præcise målinger er strømtransformerens nøjagtighedsklasse vigtigt. Klassen angiver den procentvise fejl. F.eks. har klasse 0,5 en maksimal fejl på 0,5 %. Her refererer værdierne til 100 til 120 % af den primære mærkestrøm. Hvis den strømmende strøm er betydeligt mindre end primærstrømmen, medfører dette en stor måleusikkerhed og skal derfor undgås. Mærkestrømmen betegnes ofte som indgangsstrøm på primærsiden og på sekundærsiden som udgangsstrøm eller som forhold. Den nominelle strøm angiver vekselstrømmen, som må kobles permanent og er oftest lig med den nominelle strøm.

De fleste strømtransformere er udstyret med kun en primærvridning, der viser ledningen gennem transformeren. Dette gælder: Desto flere sekundære viklinger, jo mindre sekundærstrøm. De nøjagtige forhold kan findes i databladet, som ofte også stiller værdipar til rådighed i tabeller.

Priserne på konventionelle transformere ligger normalt på ca. 100 euro. Specielle strømtransformere kan koste flere hundrede euro. Det drejer sig så om apparater, der er konstrueret til meget høje strømstyrker (op til 5000 til 6000 A) og høje ydelse (70 volt - VA).

 

KONKLUSION

Hvilke transformere der kan anvendes, afhænger i det væsentlige af det enkelte anvendelsesscenarie: Ved nyinstallation af et elektrisk anlæg anvendes der ofte stikmonteret strømtransformer. Ved eftermontering anvendes kabeltransformertransformere med delelige kernehalvdele.

Primær strømstyrke, elektriske egenskaber ved sekundære tilsluttede måleinstrumenter eller komponenter samt nøjagtighedsklasser er afgørende for konstruktionen. Desuden bør det inden købet kontrolleres, om vinduesåbningen har tilstrækkelige mål til stige eller skinner.