bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Strømstødskontakt til en praktisk lysstyring

Strømstødskontakt anvendes altid, når en lyskilde skal slås fra forskellige steder. aus geschaltet werden soll. 

I praksis kan det være en korridor eller korridor i en virksomhedsbygning. Ved siden af hver dør er der så en knap, som kan til- eller frakobles den matrikulære belysning.  

Hvis der trykkes på en af tasterne, frembringer den elektromekaniske stødstrømskontakt en umiskendelig koblingsstøj.

Hvordan en elektromekanisk stødstrømskontakt fungerer, hvorfor fagmanden taler om en Eltako, og was der skal tages hensyn til ved tilslutning, forklarer vi dig gerne.

Det er nødvendigt med mange lyskontakter gennem de mange døre.

  • Was en strømstødsomskifter?

  • Hvad er fordelene ved strømstødskontakt?

  • Hvordan fungerer en strømstødskontakt?

  • Hvordan bliver der tilsluttet en strømstødskontakt?

  • Hvor indbygges strømstødskontakt?

  • Hvilke taster er der brug for til strømstødskontakt?

  • Was e e e-mail prinfor strømstødsw

  • Was was was was was was was was was was was w

 

Was en strømstødsomskifter?

For at kunne forstå nøjagtigt was udmærker en stødstrømskontakt, vil vi først se nærmere på den klassiske ledningsforbindelse af lyskontakter: 

Seriekobling

Hvis en lyskilde skal tændes fra et enkelt sted, er den 

Det er ganske enkelt: Man skal bruge en kontakt (S) og en lyskilde (L), og man kan straks skifte strømkreds (skitse A).

 

 

Skiftekontakt

Hvis lyskilden skal kunne skiftes fra to steder, skal der anvendes vekselafbrydere (W). På begge kontakter kan lyset tændes og slukkes, uanset i hvilken position den anden kontakt står (skitse B).

 

 

Krydskobling

Hvis der er brug for mere end to kontakter, blev det for flere år siden

Arbejdet med krydskontakter (K). Uafhængigt af de resterende kontaktakkers position og antallet af krydskontakter kan lyset tændes og slukkes ved hver kontakt (skitse C).
Men et krydskredsløb har den store ulempe: Strømmen til forbrugeren flyder altid over alle lyskontakter. Ved en afbrydelse af kontakten fungerer hele kredsløbet ikke længere.

 
 

Allerede i 1949 blev den første Eltako strømstødskontakt S6w præsenteret af Horst Ziegler til indbygning i 70 mm forgreningsdåser. Eltako er forkortelsen for »El ektrisk Ta st ko ntakt«. Eltako står dermed som synonym for elektromekanisk strømstødskontakt. Et stødstrøm-omskifterrelæ kaldes ofte Eltako, selv om det ikke stammer fra firmaet Eltako.

Elektromekanisk strømstødskontakt til montering i dåser.

En stødstrømskontakt eller også impulskontakt, installations-fjernkontakt, Eltako, strømstødstrømskontakt eller endda strømstødstrømskontakt er en elektromagnetisk aktiveret kontakt.

Den indeholder et relæ, hvis kontakt tænder eller slukker for forbrugeren.  Da de to koblingstilstande ikke ændres af sig selv, er det et bistabilt relæ.

For at ændre den nuværende tilstand er det nok med en kort spændingsimpuls på relækolonnen. Denne spændingsimpuls genereres ved hjælp af taster, der er parallelforbundet.

Det foretrukne anvendelsessted for strømstødskoblingsrelæer er trappeopgange eller entréer, hvor belysningen skal slås fra mange forskellige steder.

 

Hvad er fordelene ved strømstødskontakt?

Den største fordel er, at strømmen til forbrugeren eller lampen (L) kun flyder via en enkelt spændingsfri kontakt (sluttekontakt) og ikke længere over alle lyskontakter. Det reducerer sårbarheden betydeligt.

Da lysføleren (T1... T3) til styring af strømstødsrelæet parallelt  

Med ledninger, er installationsarbejdet betydeligt mindre og billigere. Selv en udvidelse af et eksisterende kredsløb med ekstra taster er uden større besvær mulig. Hvis det er nødvendigt, kan en trådløs radiomodtager endda integreres, hvis den har en potentialfri relækontakt med viskerfunktion.

Hvis en tast skulle svigte, kan forbrugeren stadig styres via de resterende taster. Er stødstrømskontakten designet til en styrespænding af for eksempel 12 V eller 24 V, er det tilstrækkeligt til ledningsføring af strømtasten billig klokketråd.

 

 

Hvordan fungerer en strømstødskontakt?

En stødstrømskontakt indeholder et relæ (1) , som ikke direkte aktiverer omskifterkontakterne (2). Tværtimod betjener relæet en låsemekanik (3) via en slibetunge (4), som ved hver aktivering af en fotocelle drejes om en rasterposition.

I hvilestilling, når ingen lysføler aktiveres, trækker en fjeder (5) anker (6) væk fra spolekeren. Låsemekanikken holdes sikkert i den øjeblikkelige stilling ved hjælp af en bladfjeder (7). Automatisk drejning af låsemekanikken er dermed ikke mulig.

Kontakten (2) er åben, da bladfjederen (8), der er forspændt opad, trykkes nedad fra styreknasterne (9).

Forbrugeren, som tilsluttes via klemlisten (10), er derfor slukket.

Hvis relækolonnen (1) forsynes med spænding ved betjening af en fotocelle, skal den tilsætte anker (6). Tunge (3), som er forbundet med anker, drejer låsemekanikken (4) om et »takker« mod uret. Denne proces frembringer også den typiske støj fra kontakten. Bladfjederen (7) fastholder derefter pålideligt låsemekanikken i den nye stilling. 

Styreknasterne (9) har drejet sig med låsemekanikken og kan nu ikke længere trykke bladfjederen (8) på lukkekontakten nedad. Kontakten (2) lukkes, da kontaktens bladfjeder (8) er forspændt mekanisk således, at de to kontakter trykkes fast sammen.  

Dette aktiverer forbrugeren (se figur A).

 

Fotocelle trykket ned

Kontakten er lukket, og lampen lyser.

 

Fotocelle ikke trykket ned

Funktion af strømafbryder

Kontakten er lukket, og lampen lyser.

 

Fotocelle trykket ned igen

Kontakten er åben, og lampen lyser ikke.

 

Når spændingen på spolen afbrydes igen, når lysføleren slippes, affjedrer ankeret tilbage. Rastemekanikens stilling og kontaktens stilling ændres derfor ikke. Forbrugeren forbliver tændt. (Se figur B).

Først ved næste knapbetjening drejes låsemekanikken igen med et hak og kontakten åbnes igen (se fig. C).

Trods anvendelsen af et monostabilt relæ har et strømstødsrelæ to stabile tilstande og har dermed funktionaliteten af et bistabilt relæ.

 

Hvordan bliver der tilsluttet en strømstødskontakt?

Tilslutning af en strømafbryder retter sig altid efter den pågældende kontakts udførelse. Som udgangspunkt er det dog ved alle strømafbrydere det samme, at relækolonnen skal kobles med en eller flere kontakter (T) i serien. 

Derved spiller det ingen rolle, om fasen først føres til tasten og videre fra tasten til spolen (se øverste forskallingsskitse) eller omvendt.

Ved betjening af knappen er spolestrømskredsen lukket og relæet i strømstødstrømskontakt aktiveres. I de fleste tilfælde drives relækolonnen med 230 V vekselspænding (AC). Men der findes også udførelser, hvor spolespændingen er 12 eller 24 V (AC eller DC). I dette tilfælde kræves der en strømforsyning til kontaktstrømkredsen.

For at kunne tænde og slukke en forbruger ( L pære) skal den strømførende ledning eller fase (L1) først føres til kontakten. Med det viste strømstød-relæ sker det internt. Den anden tilslutning af kontakten (tilkoblede fase) fører derefter videre til lampen. For at lukke kredsløbet skal der kun tilsluttes en ledning fra lampen til nulleder (N).

I den nemmeste udførelse har stødstrømskontakt med en intern sluttekontakt ikke mere end tre tilslutninger. Hvis kontakten ikke kun har en, men to sluttekontakter eller endda skiftekontakter, øges antallet af tilslutningsklemmer. I dette tilfælde skal belægningen af klemmerne i de tekniske dokumenter kontrolleres nøje før ledningsføringen.

Strømstødskontakt kan uden større besvær trådes.

Vigtigt! 

Til tilslutning og indbygning af en strømafbryder kræves der grundigt kendskab til el-installationen. Dette omfatter vigtige sikkerhedsregler som:

  • Sæt fri
  • Sørg for at sikre mod genindkobling
  • Fastslå, at der ikke foreligger spænding
  • Jording og kortslutning
  • Komponenter, der ligger ved siden af hinanden og er strømførende, skal dækkes eller fjernes

Hvis man ikke er bekendt med gennemførelsen af de tidligere nævnte sikkerhedsregler, bør man benytte sig af faglig bistand eller overlade installationen til en udpeget fagmand.

 

Hvor indbygges strømstødskontakt?

Strømstødskontakt findes i de forskellige udførelser og kabinetformer, der er specielt tilpasset til monteringsstedet:

Planmonteret, gulvkanal, kabelbakke

Strømstødskontakt til planforsænket montering er i forhold til målene konstrueret således, at de uden problemer kan findes i en 60 mm planmonteret dåse. Ved nogle apparater er der anbragt fastgøringslasker til huset, så de også kan monteres på væggen.

Montering på DIN-skinne

Strømstødskontakt til montering på din-skinne er designet til at kunne monteres på en din-skinne. Kontakterne kan enten indbygges i sikringskasse eller i små elektroniske fordelere.

 

Hvilke taster er der brug for til strømstødskontakt?

I princippet kan alle typer taster tilsluttes til et impulsrelæ, hvis deres kontaktbelastningsevne er udlagt til styrespænding for eksempel 230 V/AC. Disse kontakter skal være konstrueret som afbrydere og må kun lukke kredsløbet for relæspole, så længe de er i brug.

Kontakter, der permanent kan holde kredsløbet lukket, er uegnede. Strømstødsrelæet ville ikke længere være i funktion, og spolen kan på grund af en vedvarende strøm overvarme og beskadige denne.

Strømstødsomskifter

Glimlampestrømmen flyder via stødkontaktens spole.

Nogle installations-taster har endnu en indbygget glimlampe (G), så man finder lyskontakten bedre til trappeopgangslyset i mørke.

I dvaletilstand, når lyset-knappen ikke aktiveres, flyder glimlampestrømmen via relæspole i strømstødskoblingsrelæet.

Strømmen er dog så lav, at relæet ikke aktiveres. Det skal dog sikres, at summen af alle glimlampestrømme ikke overstiger max. tilladelig glødestrøm i strømstødskoblingsrelæet.

De pågældende maksimale værdier kan tages ud fra apparaternes tekniske data.

Til dels tilbyder producenterne også specielle kondensatorer, der er parallelle med spolen. Da glimlampestrømmen derefter flyder som blindstrøm over kondensatoren, aflastes spolen.

 

Was e e e-mail prinfor strømstødsw

Så genialt som et elektromekanisk strømstødsomskifter også er, har det også ulemper.

På grund af den mekaniske låsemekanik opstår der en ikke-ubetydelig koblingsstøj, som enhver sikkert allerede har hørt. Desuden er funktionaliteten betydeligt begrænset.

Dette var i sidste ende de afgørende årsager til at udvikle elektroniske stødstrømskontakter eller multifunktions-stødrelæer.

Ved brug af traditionelle skifterelæer er lyden betydeligt reduceret. Og siden man bruger bistabilt skifterelæ, er stand-by-tabet også minimeret.

Elektroniske stødstrømskontakter har omfattende tilslutnings- og indstillingsmuligheder.

Men det er ikke alle fordelene.

På grund af det minimale behov for styrerydelse kan de elektronisk styrede multifunktions-stødrelæer styres med en universalspænding på 8 - 230 V.

Takket være den elektroniske styring er multifunktioner som permanent lys ved længere knapbetjening, tidsmæssigt indstillelige gentagelsesforsinkelser eller også automatiske slukkeadvarsler muligt uden problemer.

For at beskytte relæernes skiftekontakter udføres koblingen i nulpassagen af vekselspænding. Denne "skånsomme kobling" forlænger desuden levetiden for energisparepærer og forbrugere med forkoblingsapparater.

 

Was was was was was was was was was was was w

Hvis en defekt strømstødstrømskontakt skal udskiftes, anbefales det at anvende den samme type igen. Dette giver den store fordel, at reservekontakten 1:1 kan tilsluttes ligesom den defekte kontakt.

Hvis dette ikke er muligt, skal man undersøge, hvordan den defekte kontakt var forbundet, for at finde en passende reservetype. Ofte er små tilslutningsdiagrammer direkte anbragt på stødstrømskoblingsrelæet, som kan hjælpe yderligere i tilfælde af dette.

I tvivlstilfælde skal tilslutningsbelægningen bestemmes ved hjælp af passende måleapparater.

Bemærk! 
De udbredte fasetester i skruetrækkerform er helt uegnet til dette!

Hvis der er installeret lystast med glimpærer, må den faktiske glimlampestrøm ikke overstige maks. tilladte glødestrøm i strømstødskoblingsrelæet.

Ved den nye installation har man alle muligheder åbne, og man har frit valg af, hvilket produkt der skal anvendes.