Købes oftest

    Meest gekocht

    Bedst bedømte produkter

    Best beoordeelde producten

    Rådgiver

    Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

        

    Værd at vide til spændingsregulatorer

    • Was en spændingsregulator?

    • Hvilke typer og typer spændingsregulatorer findes der?

    • Købekriterier for spændingsregulator - hvad kommer det an på?

    • Vores praktisk tip: Passende køling

    • FAQ - ofte stillede spørgsmål om spændingsfiskere

    • Facit: På den måde køber du den passende spændingsregulator

     

    Was en spændingsregulator?

    Spændingsregulatorer er elektroniske komponenter, som omdanner vekslende, for høje eller for lave indgangsspændinger til en konstant og stabiliseret udgangsspænding. Ofte påtager de sig yderligere opgaver, for eksempel strømbegrænsning og kortslutningsbeskyttelse. Også en konvertering af veksel- til jævnstrøm er mulig ved tilsvarende udlagte spændingsregulatorer. Spændingsregulatorer kan være monteret i lineær koblingsteknik eller som taktede koblingsregulatorer.  

    Der kræves spændingsregulatorer i næsten ethvert elektronisk kredsløb. De findes i forskellige effektklasser og i forskellige tekniske udførelser derfor i næsten alle elektroniske apparater, som for eksempel bilindustrien, telekommunikationsudstyr, industristyringer og mange andre områder.

     

    Hvilke typer og typer spændingsregulatorer findes der?

    Alle elektroteknikere og hobbysnedkere kender til de absolutte klassikere i de lineære spændingsregulator, typeserierne 78xx og 79xx. Her drejer det sig om spændingsregulatorer med fast udgangsspænding, som findes i forskellige kabinetvarianter, effekter og som positiv- eller negativ regulator. Din udgangsspænding er altid lavere end indgangsspændingen.

    Spændingsregulator, som kan indstilles


    Teknisk set er de ligeledes lineært, indstillelige spændingsregulatorer opbygget på samme måde. I modsætning til regulatorerne med fast spænding giver de mulighed for at indstille udgangsspændingen inden for de angivne grænser.
    Spændingsomformer, der er udført som koblingsregulatorer, omfatter et elektronisk kredsløb, der udfører en spændingsregulering med en forholdsvis høj frekvens, som oftest i det nedre MHz-område, og ved hjælp af en integreret hukommelsesdrossel.

    AC/DC-printstrømforsyninger


    AC/DC-printstrømforsyninger anvendes som kompakte regulatorer, hvis der kræves en konstant jævnspænding, men som forsyningsspænding kun vekselspænding fra nettet er til rådighed. I sammenligning med de relativt store og tunge transformatorer er de mindre og lettere samt allerede udstyret med en spændingsregulering, så der er en konstant spænding til rådighed ved udgangen. En yderligere, ekstern kobling, som fungerer som regulator, er ikke længere nødvendig her.

    Spændings- og koblingsregulatorer


    Disse spændings- og koblingsregulatorer arbejder mere effektivt end lineære spændingsregulator og producerer derfor mindre elektriske tab og spildvarme ved samme udgangsstrøm.

    DC-DC-omformer

    DC/DC-omformer med integrerede spændingsregulatorer arbejder også med koblingsregulatorer og integrerer i kabinettet endnu flere komponenter. Alt efter udførelse genererer du enten en højere indgangsspænding til en mindre spænding eller omsætter en for lav forsyningsspænding ved indgangen til den ønskede højere spænding. Gængse DC/DC-omformere fås med effekter op til nogle hundrede watt og arbejder med høje virkningsgrader.

    Spændingsreferencer

    Hvis der kræves en særligt høj spændingsstabilitet ved ret lav strøm, anvender man de såkaldte spændingsreferencer. Denne spændingsregulator er både fast og indstillelig udgangsspænding. Ofte anvendes sådanne regulatorer for at skabe en præcis referencespænding, der orienterer sig efter mere ydelsesstærke regulatorer, eller for at analysere relative forskelle til en anden spænding.

    Nogle spændingsregulatorer kan også anvendes som strømkilde eller alternativt anvendes ved hjælp af en lille udvendig kontakt. På samme måde kan en strømbegrænsning realiseres.

     

    Købekriterier for spændingsregulator - hvad kommer det an på?

    Ud over spørgsmålet om, hvilken type spænding (veksel- eller jævnstrøm) der er til rådighed for det valgte regulator, skal både udgangsspænding og udgangsstrøm for spændingsregulatoren passe til det kredsløb, der skal forsynes. Der skal også tages hensyn til, om der skal leveres en fast spænding, eller om denne skal kunne indstilles.

    Hvis der er netspænding til rådighed, er anvendelse af en AC/DC-printstrømforsyning den nemmeste og sikreste løsning. Denne spændingsregulator giver ofte et bredt indgangsområde , for eksempel 100 til 240 volt, hvilket muliggør anvendelse i lande med en anden netspænding.

    Lineære spændingsregulatorer er billige og leverer en "ren" spænding ved udgangen, som stort set er fri for støjsignaler. Ved hjælp af den lineære regulering genererer de dog betydeligt højere tab end taktede spændingsregulator og producerer dermed også mere overskudsvarme. Jo højere spændingen er mellem ind- og udgang, jo mere falder dette aspekt i vægt, og desto mere fornuftigt bliver brugen af en takteret regulator.

    Spændingsreferencer vælger man altid, når det drejer sig om en høj spændingsstabilitet eller en præcis reference er påkrævet til andre regulatorer, eller når der skal registreres spændingsafvigelser.    

    DC/DC-konvertere kan også dække større præstationskrav. Derudover findes de som step-up konverter, der omsætter en lav spænding til højere.

     

    Vores praktisk tip: Passende køling

    Typer, der sidder i et kabinet til printmontering eller i et lukket hus med tilslutningstråde eller skrueklemmer, og som ikke har en metallisk grundplade, behøver normalt ikke ekstra køling. Her er en tilstrækkelig luftkonvektion nok til, at den kan indsættes i et lukket hus.

    Helt anderledes ser det ud for regulatorer, der har en metallisk køler til montering af et kølelegeme eller til anbringelse i en husvæg med en god varmeledningsevne. Du har brug for tilstrækkelig køling, ellers kan de ødelægges af overophedning. I databladet findes relevante oplysninger.

     

    FAQ - ofte stillede spørgsmål om spændingsregulatorer

    Min lineære regulator leverer en for lav spænding, hvor kan det skyldes?

    Disse komponenter skal have en min. spændingsforskel på ca. 1,5 til 3 volt mellem indgang og udgang for at kunne arbejde korrekt. Hvis denne spænding ikke er til rådighed, bør der anvendes en low-drop regulator.

    Hvorfor har nogle regulatorer brug for en kondensator ved ind- og udgang?

    Afhængigt af den interne kredsløbsudførelse fungerer denne kapacitet til undertrykkelse af uønskede svingninger eller til dæmpning (udglatning) af udgangsstrømmen.

     

    Facit: På den måde køber du den passende spændingsregulator

    Ved spændingsregulatorer skal de være opmærksomme på eventuelle påkrævede kontrolmærker, som kan være obligatoriske, især ved højere spænding og naturligvis en tilslutning til nettet. Er en lav tabseffekt et kriterium, tilbydes de såkaldte Low-drop regulatorer. De klarer sig med mindre spændingsforskelle mellem ind- og udgang. Giver høje virkningsgrader - også ved større spændingsforskelle - taktede regulatorer og DC/DC-omformere. Ved lineære regulatorer er der udførelser af positive og negative udgangsspændinger, altså positive regulatorer og negative regulatorer, som ikke må forveksles.