bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om spil

Kabelspil til motorkøretøjer er praktiske hjælpere. Træk rebene kan trække belastninger, for eksempel for at redde eller transportere genstande. De bruges på byggemaskiner såvel som på normale biler. Off-road spil bruges også til at frigøre køretøjer, der sidder fast i mudder, sne eller grus alene.

  • Hvordan fungerer spil i udvendigt biludstyr?

  • Hvilke spil er der?

  • Tips til håndtering af spil

  • Spørgsmål og svar

Hvordan fungerer spil i udvendigt biludstyr?

Kabelspil med tromlevikling


Kabelspil er fastgjort på ydersiden af køretøjet. Træk rebet er viklet på et spil, normalt i form af en tromle. Begyndelsen af rebet er forankret i motorkøretøjet sammen med kranken. Belastninger kan fastgøres til rebets anden ende. Normalt bruges en karabinhager eller en løftestrop til sikkert at fastgøre genstandene, der skal trækkes, til trækket.

Bemærk: Kæden er kun så stærk som dens svageste led: Når trækkene trækkes, skal alle forbindelser kunne modstå trækvægten. Forbindelserne mellem kabelspil og køretøj, mellem kabel og kabelspil og mellem kabel og genstand, der skal trækkes, skal kontrolleres. Når du vælger tilbehør såsom trækbånd og snapkroge, skal du sikre dig, at de er designet til de resulterende trækkræfter. Før hver brug skal du kontrollere omhyggeligt, at der ikke er tegn på beskadigelse af komponenterne, der kan føre til en tåre.

 

Der er spil med eller uden integreret reb:

  • Med de fleste kabelspil er kablet permanent forbundet med tromlen og er en del af leveringsomfanget. Begge komponenter matches perfekt af hinanden af producenten.

  • I modeller til kommerciel brug er kabelspillet undertiden designet til at fastspænde forskellige egne spilspil.


Sikkerhedsanvisning: Selv når du fastgør dine egne reb, skal der oprettes en fast forbindelse mellem rebet og krumtromlen, så rebet ikke kan løsne sig, når det er helt udstrakt. Et forkert sikret reb ville være som et knust reb og udgøre en betydelig sikkerhedsrisiko.

Hvilke spil er der?

Ud over deres længde og den forskellige trækstyrke adskiller kabelspil primært sig i typen af fastgørelse til køretøjet, i drevet og i operationen. Der er forskellige muligheder for at fastgøre det til køretøjet, som du skal veje mod hinanden afhængigt af brugsfrekvensen:

  • Til lejlighedsvis brug er spil egnede til ophængning i en eksisterende trailerkobling på køretøjet eller til ophængning i et rundt sejl.

  • Den faste installation af kabelspil er mere kompleks: dette kræver normalt monteringsplader eller enkle skruer. Under svejsesamlingen udføres endda en irreversibel indgriben på motorkøretøjet. På den anden side er de faste forbindelser ofte mere robuste med hensyn til den maksimale belastning, der kan opnås.

Kabelspil med motor

Kabelspil er afhængige af forskellige drev. Håndspil med krumtap er den oprindelige form for spil. Mere behagelige varianter bruger elektrisk energi fra bilbatteriet, en benzinmotor eller drevet af en trådløs skruetrækker i stedet for svedig muskelkraft. Kabelspil betjenes manuelt ved hjælp af krumtap, kabel fjernbetjening eller radio fjernbetjening.

Tips til håndtering af spil

1    Vær opmærksom på rebets maksimale trækkraft! A'et

Elektrisk konstruktionspil

Oplysninger om trækbelastningen er kun omtrentlige oplysninger fra producenten og varierer afhængigt af overflade, hældning og vejrforhold. Undgå manøvrer, hvor du ikke er sikker på, om dit reb kan modstå dem.  

2.    Bøjningsruller øger trækkraften. En dobbelt kabelføring resulterer i en højere belastningskapacitet for kabelvinden ved at dividere trækkræfterne.

3.    Trækretningen skal altid være lige mod kabelvinden. Hvis rebet trækker ind eller ud i en vinkel, falder ikke blot trækkraften sammenlignet med den specificerede maksimale belastning i den ideelle position. Der er risiko for betydelig skade på rebet eller spil.

4.    Hold tilstrækkelig afstand, når et reb er under spænding. Rør ikke ved dette. Stå ikke under eller foran laster, der hænger i stramme reb. Aksen mellem kabelspillet og objektet, der skal trækkes, skal være ryddet, inden spilet betjenes.

5.    Tag sikkerhedsforanstaltninger, hvis rebet går i stykker. Et reb, der klikker tilbage uden at bremse, kan forårsage enorme skader på ejendom og personskade.

6.    Når du selv trækker køretøjer ud, skal du altid kigge efter et virkelig stabilt anker i området, for eksempel et træ. I stedet for trækket rebes en trækløkke eller løftestrop med karabinhage rundt om forankringspunktet. Først da er trækketilsluttet. Denne indirekte tilgang undgår beskadigelse af forankringspunktet og beskytter således miljøet.

Ratchet krumtap

Vores praktiske tip


Som en sikkerhedsforanstaltning mod reb, der kan rive, skal et tæppe eller lignende tekstil placeres på rebet nær lastkrogen, når der er stor belastning på rebspil. Hvis rebet med det vedhæftede tekstil skulle rive, ville tilbageslagseffekten blive reduceret. Følg altid producentens anvisninger for at forhindre ulykker.

Spørgsmål og svar

Hvorfor er trækkraften for et kabelspil på et stille køretøj ofte mindre end trækkraften for det samme kabelspil på et rullende køretøj?

I køretøjer i bevægelse virker rebets kørselsretning og trækretningen i samme retning. Kræfterne annullerer delvist hinanden, så forbindelses rebet er mindre stresset. Når den første inerti er overvundet, glider belastningen bag traktoren. Så der er fysiske synergieffekter på det rullende køretøj, som fremmer den maksimale belastningskapacitet for trækkende reb. Men: Mange spil er kun godkendt til stationær brug. For stationære køretøjer med kabelspil skal du sørge for, at selve køretøjet har et fast fodfæste, så kabeltrinsens trækkræfter ikke får det til at glide væk i stedet for at trække det ønskede objekt mod det.

Søgetip: Kabelspil er noget andet end træk reb og trækstænger til nedbrydningshjælp i vejtrafikken. Du kan finde det her!