bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til soffitpærer

Soffitpærer er elektriske lyskilder i et lille format. De tilbydes som glødepærer og som LED-soffiter og har mange anvendelsesmuligheder. Hvordan soffitene er opbygget, hvor de anvendes, og was skal følges, når du køber dem, hører du i vores rådgiver.

  • Was soffitpærer?

  • Glødelampe-soffitter og LED-soffitser

  • Vores praktiske tip: Anvend soffitpærer som højttalerbeskyttelse

  • Købekriterier for soffitpærer – hvad kommer det an på?

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om soffitpærer

 
soffitlampe

Was soffitpærer?

Soffitpærer nævnes i sprofitsproget jargon. Begrebet anvendes også i sceneteknik og arkitektur og stammer fra den italienske soffita eller den franske soffit, was a la »den besatte«. I 1930'erne blev soffitpærer anvendt som loftslamper til rumbelysning. I dag anvender man den først og fremmest til at belyse tale- og dørklokkeanlæg og mindre skærme. De fungerer som indikatorlamper og positionslys og kan desuden findes i biler. For eksempel anvendes soffitpærer til nummerplade- eller baglygter eller til indvendig belysning af køretøjer.

Soffit er kendetegnet ved en karakteristisk rørform og har kontakter i hver ende. For at fastgøre en pinolpære i en fatning og forsyne den med strøm, er det derfor nødvendigt med en passende sokkel. Der skelnes mellem to slags soffittyper: Dem med integreret glødetråd og mere moderne varianter, der fungerer på basis af LED'er.

 

Glødelampe-soffitter og LED-soffitser

For så vidt angår soffitlyskilder, der indeholder glødetråd, betragtes de som glødelamper. Dens funktion er enkel: Den soffit, der opvarmer den indvendige glødetråd, tilføres soklen, indtil den begynder at gløde. Det fungerer næsten som modstand og omdanner den elektriske energi til lys og Varme. Disse glødetråde består ofte af wolfram, et sværthvidt tungmetal med høj densitet og meget Hohem smelte- og kogepunkt. Er trimmeren riflet, det vil sige, som en Helix er drejet i sig, taler man om en glødespiral. Hvis glødentråden drejes to gange (dobbeltspiral), får man et højere lysudbytte, da flere tråde passer ind i pinolpære, og dermed kan der opnås højere temperaturer ved samme strømmængde. Det glas, hvori tråden befinder sig, er ikke kun beskyttet, men indeholder også en r ren gas, der forhindrer, at glødtråden brænder for hurtigt eller fordamper. Der er ofte tale om nitrogen eller ædelgas. Der findes også pinolpærer, der indeholder halogen (for det meste iod).

En generel ulempe ved glødelamper er, at de ikke kun kan udvikle lys, men også Varme og nogle gange blive meget Varme. Problemet er ikke ved LED-soffitter. I stedet for en glødetråd er LED-soffit med lysemitterende dioder, der består af et halvledermateriale, og som begynder at lyse, når der tilføres elektrisk spænding. De omdanner elektricitet til lys, uden at der bliver noget stop for spildvarme t. Led-soffitene er desuden fordelagtige, da de har en lang levetid og bruger mindre strøm end soffitpærer med glødetråd.

 

Vores praktiske tip: Anvend soffitpærer som højttalerbeskyttelse

Pærelamper med glødetråd skal ikke udelukkende anvendes som lyskilde, men kan også anvendes som elektroniske komponenter. Du kan for eksempel fungere som højttalerbeskyttelse eller sikring ved at begynde at lyse og danne modstand, når der løber en for høj strøm gennem apparatet. Sidstnævnte er tilfældet, når højttaleren er overbelastet. Stiger strømmen fortsat, brænder glødetrådsen på et eller andet tidspunkt, hvorved højttaleren bliver slukket. Både til diskanthøjttalere og mellemtonehøjttalere er soffit egnede beskyttelseselementer. Ved højere højttalere er paralleltilslutning af flere soffitter mulig.

 

Købekriterier for soffitpærer – hvad kommer det an på?

Anvendelsesformålet er afgørende for valget af en egnet soffitlampe. Hvis du vil bruge pinolpærer som beskyttelseselementer i højttalere, må det nødvendigvis være et valg, om der er tale om glødelamper. Hvis soffit er beregnet til belysning af bagagerummet i bilen eller navneskiltet på døren, er du rigtig med LED-soffitter. Du holder længere, bruger lidt energi og bliver ikke varm.

Hvis soffitlampen skal indbygges i et signalapparat, spiller lysfarve i givet fald en rolle ved valget. Ud over soffit, som giver klart lys, er der varianter, der giver grønt eller rødt lys, som kan være bedre egnet til advarsels- eller advarselssignaler. Der skal også tages hensyn til soklens størrelse for at kunne dreje pinolpære til en eksisterende fatning.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om soffitpærer

Findes der dæmpbare soffitpærer?

Ja, det er der. Dæmpbare soffitlamper er altid udpeget som sådanne og bruges for eksempel gerne til belysning i bilens kabine. Nogle udførelser glimes endnu et stykke tid efter, at de er slukket.


Kan man nemt anvende pinolpærer med pære med LED-soffitter?

Hvis LED-pinolpære har samme mål og sokkelstørrelse som glødelamper, er udskiftning af lyskilde normalt ikke noget problem. Vær i den forbindelse opmærksom på producentens anvisninger.