bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ting at vide om sikringsholdere

Sikringsholdere holder enheder til elektriske og elektroniske sikringer. De fås til forskellige typer sikringer, såsom fine sikringer, flade sikringer, miniaturesikringer eller køretøjssikringer. En sikringsholder er en elektromekanisk komponent, hvori sikringen er indsat. De matchende elektroniske kontakter i sikringsholderens hus sikrer, at sikringen leder elektricitet under drift og udløses, når der forekommer relevante begivenheder. Ud over sikringsholdere finder du også sikringsholderfjedre, sikringsdæksler, sikringstestere og sikringstrækere som tilbehør i denne kategori.

  • Hvordan fungerer sikringsholdere? 

  • Hvilke sikringsholdere og hvilket tilbehør er der? 

  • Hvordan finder jeg en passende sikringsholder? 

  • Hvordan installeres sikringsholdere? 

  • Bemærk om installation af sikringsholdere 

Hvordan fungerer sikringsholdere?

Sikringsholdere er adaptere til indsættelse af elektroniske sikringer. De er installeret i elektroniske enheder, på maskiner, i sikringsbokse og i farten på elektriske kabler. Sikringsholderen er en elektromekanisk komponent:

  • Sikringen er mekanisk fastgjort i sikringsholderen, eller selve sikringsholderen er fastgjort

  • Sikringens indgangs- og udgangsledninger er elektrisk forbundet med sikringsholderen, som har tilsvarende elektriske kontakter til sikringen, der skal indsættes.

Brug af sikringsholdere muliggør hurtig og ukompliceret udskiftning af sikringer. Fordi de elektriske ledninger er på sikringsholderen og ikke på sikringen, skal ikke alle loddede forbindelser udskiftes, kun selve sikringen.

Hvilke sikringsholdere og hvilket tilbehør er der?

Sikringsholdere fås i forskellige designs. De adskiller sig i typen af beslag og den type sikring, som de er egnede til. For eksempel drejer det sig om plug-in-, klem- eller skrueanordninger til fine sikringer, til flade sikringer eller til specielle sikringer såsom solcelleanlæg.

Sikringsholder til bil

Sikringsholder

Sikringsholdere til motorkøretøjer er særligt velegnede til sikringstyper, der typisk bruges i køretøjer. I køretøjer er f.eks. Den indvendige belysning, forlygter eller elektriske vinduer elektrisk sikret. 

Figur: Køretøjssikringsholder til standard flade sikringer med dæksel

Cylindersikringsholder 

Sikringsholder

Cylindersikringsholdere bruges i forskellige områder. De har cylindriske sikringer. Disse forekommer i elektriske installationer, men også i højspændingsnetværk og fungerer som sikringer til forskellige specielle funktioner.  

Illustration: cylindrisk sikringsholder

 

SMD sikringsholder

Sikringsholder

SMD-sikringsholdere er egnede til overflademontering som overflademonterede enheder (SMD). De har allerede loddepunkter til permanent fastgørelse til en anden komponent.

Figur: SMD-sikringsholder nedenfra

Dette tilbehør til sikringsholdere er påkrævet

Ud over de faktiske indehavere har vi også omfattende tilbehør:

Fjeder til sikringsholder

Sikringsholder

Sikringsholdere er enkle metalsikringsholdere. De etablerer den elektriske kontakt til forbindelseskablet. De bruges enten som rudimentære sikringsholdere uden isolering eller som erstatningskomponent i en større sikringsholder. 

Figur: Sikringsholderfjeder til mikrosikring

Sikringsdæksel

Sikringsholder

Sikringsdæksler bruges til at øge beskyttelsesklassen for sikringsholdere med indsatte sikringer. Det ekstra dæksel skjuler de elektroniske kontakter og forhindrer således uønsket berøring eller skadelig kontakt med støv og andre miljøpåvirkninger. 

Figur: Dæksel til flad sikring

Sikringstester

Sikringsholder

Sikringstestere er testanordninger til at kontrollere sikringernes funktion. For at teste sikringstesteren standses ved sikringens pol. En statuslampe giver information om sikringens funktion: Hvis sikringen er intakt, lyser en LED; men hvis sikringen er defekt, tændes kontrollampen ikke. 

Figur: sikringstester

Sikringsudtrækker

Sikringsholder

Sikringstrækere gør det lettere at indsætte og fjerne sikringer på svært tilgængelige steder.

Figur: Sikringsaftrækker med en grebflade for lettere håndtering

Hvordan finder jeg en passende sikringsholder?

Normalt vælges sikringen først, derefter en passende sikringsholder. 

Når du leder efter en passende sikringsholder, kan du vælge din sikringstype i filteret "Egnet til". Derefter vises sikringsholdere til dette. Sikringsholdere til

  • Fine sikringer med forskellige dimensioner
  • Flade sikringer (standard, mini og mikro)
  • Højeffektsikringer
  • Miniaturesikringer
  • MELF-sikringer til SMD-design med to forbindelser
  • Fotovoltaiksikringer
  • Sikringsstrips
  • UMF små sikringer

En alternativ tilgang, når man leder efter sikringsholdere til fine og flade sikringer, er valget baseret på tværsnittet af de elektriske kontakter på sikringsholderen. Du kan også filtrere dine søgeresultater efter dette, så kun relevante produkter vises


Elektriske parametre og andre specifikationer for sikringsholdere

OBS: Når du vælger en sikringsholder, er det ikke kun vigtigt, at sikringen passer i holderen.

De elektroniske parametre for sikringsholderens nominelle spænding og nominelle strøm skal også være egnede til applikationen. Når alt kommer til alt er kablerne og de elektriske kontakter til tilførsel af sikringen normalt placeret i sikringsholderen. Fra sikringsholderen som en elektromekanisk komponent trækker den faktiske sikring både spænding og strømstyrke, hvilket er afgørende for dens drift og korrekte udløsningsadfærd. 

Sikkerhedsanvisning: Når du vælger en sikringsholder, skal du være opmærksom på specifikationerne i de tekniske data, så blandt andet den nominelle spænding og nominelle strøm måles korrekt. Ellers er der en risiko for, at den indsatte sikring ikke udløses korrekt.


Beskyttelsesklasser

Beskyttelsesklasser for sikringsholdere er specificeret i IP-koder. Du kan finde disse i de tekniske data. Den respektive beskyttelsesklasse angiver niveauet for kontaktsikkerhed og beskyttelse mod miljøpåvirkninger såsom støv eller vand:

  • En høj beskyttelsesklasse er påkrævet, især i tilfælde af direkte brugerkontakt af lægfolk. De indsatte sikringer kan kun let udskiftes med de relevante sikringsholdere.
  • I fugtige omgivelser bør kun sikringsholdere med en høj beskyttelsesklasse anvendes, så vand som medium ikke kan omgå sikringen.
  • For nogle sikringsholdere er der passende dæksler til at øge beskyttelsesklassen.
Få mere at vide om IP-beskyttelsesklasser

Statusvisninger.

Sikringsholdere med integrerede statusindikatorer er nyttige. Her angiver sikringsholderen med statusvisning, om den indsatte sikring er funktionel eller defekt. Dette sparer indsatsen for at trække hver sikring ud individuelt i tilfælde af tekniske problemer og kontrollere den med en sikringstester. Det meste af tiden er status angivet med små LED-lys. 

Figur: Sikringsholder til køretøj med statusvisning

 

Sikringsholder

Hvordan installeres sikringsholdere?

Først og fremmest: Forbindelsen mellem sikringsholderen og den indsatte sikring kan altid frigøres for at muliggøre udskiftning af sikringen. Når alt kommer til alt er sikringens ukomplicerede udskiftelighed den største fordel ved at bruge en sikringsholder som adapter mellem sikringen og det tilsluttede kredsløb.
Installationstyperne til sikringsholdere er forskellige med hensyn til installationsindsats og holdbarheden af de mekaniske og elektriske forbindelser mellem sikringsholdere, komponenter og forsyningsledninger. Der er faste installationer, plug-in-enheder og flyvende enheder:

De fleste sikringsholdere er permanent installeret. Sikringsholderen er fastgjort ved lodning eller udskrivningstilslutninger. Følgende installationstyper er tilgængelige til permanent installation:

  • Installation (i enheder, maskiner)
  • Struktur (som en undersøgelse, for eksempel i sikringsboksen)
  • PCB-samling (til industriel produktion af elektroniske komponenter, til hobbyister)
Sikringsholder

Derudover er nogle sikringsholdere egnede til plug-in-samling. Først indsættes sikringsholderen i kredsløbet, og sikringen indsættes derefter i den. Denne procedure kaldes snap-in, de tilsvarende sikkerhedskopier kaldes snap-in-sikkerhedskopier. De bruges mest til meget lave spændinger.  
Samlingen af sikringsholdere på en top-hat-skinne er en mellemvej mellem den permanente installation og hurtigudløserstikket. Denne type samling bruges ofte i elektroniske laboratorier til udviklings- og testformål.  
Der er flyvende enheder til sikringsholdere på elektriske ledninger såsom kabler. Nogle af dem indeholder funktioner til belastningsaflastning.

Figur: Sikringsholder til montering på DIN-skinne

Bemærk om installation af sikringsholdere

Installation af sikkerhedsbeslag må kun udføres af en elektrotekniker. Hvis der opstår fejl her, er funktionen af den indsatte sikring ikke garanteret, og der er risiko for betydelig skade. Derudover udløber forskellige erstatningskrav på grund af forkert brug af sikringsholdere.