bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide om satellitkabler, antennekabler

  • Hvad er satellitkabler?

  • Købskriterier for satellitkabler

  • Antennekablet

  • Opbygning af et antennekabel

  • Vigtige købskriterier for satellitkabler, antennekabler

Hvad er satellitkabler?

SAT-kabel

Et SAT-kabel består af et koaksialkabel og de passende stikforbindelser til brug mellem satellitskålens signalomformer (LNB) og modtageren. Kablet er en af de vigtigste komponenter til interferensfri synsoplevelse, så kvalitet bør overvejes. Conrads forretningskundebutik tilbyder dig en række kabler af høj kvalitet fra dette område.


Teknisk set er et SAT-kabel en koncentreret leder. Dette betyder, at forskellige belægninger vikles symmetrisk omkring en ledning, dvs. omkring et fælles center. Hovedlederen er lavet af kobber og er ansvarlig for ledningen af signalet. Det opfanger signalet fra LNB og videresender det til modtageren. Ledningen er omgivet af et isoleringslag, der adskiller belægningerne fra kobberlederen.

Købskriterier for satellitkabler

SAT-kabel

1     Kabelens bredde

Diameteren på et kabel giver vigtig information om, hvor godt den indre leder er beskyttet mod interferenssignaler og anden ekstern stråling. I gennemsnit har SAT-kabler med F-stik et tværsnit på 3 til 10 mm.

For tilstrækkelig beskyttelse skal kabeldiameteren være mindst 5 mm. Nogle steder skal SAT-kabler bøjes eller knækkes for at forbinde dem til en grænseflade. Hvis ledningens indre leder er for tynd, vil det hurtigt blive beskadiget af mekanisk belastning. 

2.     Afskærmningsdæmpningen (dB)

Dæmpningen er specificeret i "dB" og er sandsynligvis den vigtigste værdi for kabelkvaliteten. God afskærmning er vigtig, så eksterne påvirkninger (WLAN, mobiltelefon, trådløs switch) ikke påvirker signalet. Som regel skal værdien være mindst 90 dB, som en tommelfingerregel: jo højere dB-værdi, jo højere er kvaliteten på kablet. Jo kortere kablet er, jo mindre vigtig er afskærmningen.
Stærkere afskærmede kabler er nyttige, når de skal føres rundt om hjørner eller kanter. De er mere stabile og mindre følsomme over for mekaniske belastninger. Nogle kabler er også afskærmet flere gange, hvilket giver yderligere beskyttelse.

Den faktiske immunitet over for interferens afhænger ikke kun af afskærmningsværdien. Det er også vigtigt at lægge kablet. Større afstande til potentielle interferenskilder (basestationer til telefoner, WLAN) fremmer graden af afskærmning.

3.     Signal dæmpning (dB)

Værdien for signaldæmpningen skal være lav. Ved en frekvens på 950 MHz i SAT-området er kabler med en signaldæmpning på mindre end 20 dB pr. 100 meter egnede. Hvorfor er signaldæmpning overhovedet påkrævet? Under signaltransporten mellem LNB og modtageren svækkes signalet. Følgende gælder: Jo stærkere signaldæmpningen er pr. 100 meter, jo højere er det gennemsnitlige signaltab. For optimale transmissioner skal kabler med lavt signalafskærmning vælges.

4.     Stik

Satellitkabler er forbundet med F-stik. Det meste af tiden er kablerne færdigmonteret. I tilfælde af at ingen stik er inkluderet i leveringsomfanget, skal der tages hensyn til den anvendte kabeltype. Samlingen skal være absolut præcis, fordi stikket fungerer som en ekstra beskyttelsesmekanisme mod interferenssignaler.

Antennekablet

Antennekabler fører signalet mellem antenne og modtager - ideelt med så lidt tab som muligt. Tidligere var såkaldte enkelt-ledningskabler i brug, i dag anvendes symmetriske mønstre, dvs. to-leder kabler.

Antennekabel

Følgende funktioner karakteriserer antennekabler:

  • Antennekabler har forskellige modstande, der skal tilpasses applikationen.
  • Antennekabler stråler udad og er en af de største kilder til interferenssignaler for andre enheder.
  • Antennekabler er modtagelige for interferens fra miljøet.

Opbygning af et antennekabel

Antennekabler er højfrekvente kabler, der kan opdeles i fire komponenter:
 

  1. Den indre leder består af kobber og er ansvarlig for ledningen af signalet.
  2. Dielektrisk: Dette beskriver isoleringsmaterialet, der omgiver den indre leder. Isolatoren består normalt af luft og ligger mellem de ydre og indre ledere.
  3. Den ydre leder: også lavet af kobber
  4. Kappe: Kabelskeden er lavet af vandtæt og korrosionsbestandigt materiale. For det meste anvendes plast eller PVC.

Vigtige købskriterier for satellitkabler, antennekabler

Købskriterier

Bølgemodstand

Bølgemodstanden kaldes også impedans eller karakteristisk modstand. HF-ledninger er mekanisk konstrueret på en sådan måde, at visse kabelimpedanser er meget egnede. Disse inkluderer modstander på 50 ohm, 75 ohm, 95 ohm og 120 ohm. En modstand på 50 ohm er optimal til brug af radioteknologi. Højere modstande forringer radioapplikationer.

Dæmpning af kablet

Anvendelsesområdet bestemmer dæmpningen af det krævede kabel. Jo højere frekvens, jo større dæmpning skal være. Stive indre ledere har lavere dæmpningsværdier end strengede ledninger. Rent kobber er et godt materiale til en indre leder. Kvaliteten kan øges med sølvbelagte kobberkabler. Arbejdstemperaturen påvirker ledningens dæmpningsgrad. Her gælder følgende: Jo højere arbejdstemperaturen og den samlede varme på antennekablet, jo større dæmpning. Derfor skal miljøforhold (f.eks. Solskinspunkter) overholdes, når der lægges eksterne ledere.

Plastkappe

Kablets ydre kappe er normalt ikke et afgørende kriterium for købsbeslutningen, men skal overvejes, når du bruger det udendørs. Følgende spørgsmål er vigtige for udvælgelsen:

  • Hvad er driftsforholdene og temperaturområdet?
  • Hvor modstandsdygtig er den ydre kappe over for kemikalier?
  • Hvor høj er UV-modstanden?
  • Hvilken brandbeskyttelse er givet? Tænder kablet i sig selv? Udvikler gasser sig i brand?