bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

Værd at vide til Reed-kontakter

Reedkontakten består af to overlappende ferromagnetiske kontaktdele, normalt nikkel/jern, der er smeltet ind i et rør under beskyttelsesatmosfæren. eingeschmolzen sind. I dvaletilstand er reed-kontakterne åbne. Du kan få mere at vide om emnet Reed-kontakter i vores vejledning.

  • Hvilke fordele har reedkontakter?

  • Hvordan karakteriseres reedkontakter?

  • Hvilke typer Reed-kontakter findes der?

  • Hvilke udformninger af Reed-kontakter findes der?

  • Hvad anvendes reedkontakter til?

  • Hvad skal man være opmærksom på ved montering og drift af Reed-kontakter?

Reedkontakten består af to overlappende ferromagnetiske kontaktdele, normalt nikkel/jern, der er smeltet ind i et rør under beskyttelsesatmosfæren. I dvaletilstand er reed-kontakterne åbne. Hvis tunene får en tilstrækkelig styrke i magnetfeltet, og feltlinjerne løber igennem dem, magnetisk med modsat polaritet, trækker de sig derfor ind og lukker kontakten. Magnetfeltet kan genereres af en permanent magnet eller en koncentrisk magnetspole. Ved kombinationen af reedkontakt og magnetspole drejer det sig om et reed-relæ. Kontaktoverene er overtrukket på de flader, hvor de rører sig, med et særligt kontaktmateriale som rhodium, ruthenium eller lignende for at kunne opretholde en lav overgangsmodstand i lang tid og med mange koblingscyklusser.

Reed-kontakt visning

 

 

 

1 glasrør med beskyttelsesatmosfære

2 ferromagnetiske kontaktcyklusser

3 feltlinjer

4 permanent magnet

 

Princip for reed-kontakt eller magnetkontakt: Magnetens feltlinjer løber gennem de ferromagnetiske kontaktcyklusser. Disse trækker sig ind og slutter kontakten.

Reedkontakt visning

 

 


1 glasrør med beskyttelsesatmosfære

2 Reed-kontakter

3 feltlinjer

4 magnetspole

 

 

Hvilke fordele har reedkontakter?

Reed-kontakter er berøringsfri kontaktelementer. Da kontaktbenene er hermetisk lukket inde i et glasrør, har miljøpåvirkninger som snavs, fugt, aggressive medier osv. ingen indflydelse på kontaktens elektriske egenskaber. Af samme grund kan Reed-kontakter også anvendes i eksplosionsfarlige omgivelser eller produktionsområder, for en gnister, der optræder ved kontaktpunktet, kan ikke trænge udad. Hvis reedkontakter aktiveres med en permanent magnet, sker koblingen uden ekstra strømforsyning. Kun de reedkontakter, der er aktiveret ved hjælp af el-magneter, har brug for en driftsspænding som traditionelle elektromagnetiske relæer. Reed-kontakter er meget pålidelige kontakter med lille overgangsmodstand og lang levetid.

 

Hvordan karakteriseres reedkontakter?

Den magnetiske feltstyrke, der er nødvendig for sikker aktivering af Reed-kontakter, angives med AW-værdien. AW« betyder »ampere-vindinger«, internationalt »at« for »turns« og fremkommer ved at multiplicere vindtallet for en magnetspole omkring reedkontakten med den strøm, der løber gennem spolen. Der er to AW-værdier ved et bestemt vindingstal: »startværdien« (PI) for den strøm, hvor reedkontakterne er sikkert lukkede, og »affaldsværdien« AW-AB (do) for den strøm, hvor kontakterne genåbnes. De to værdier er forskellige, forholdet mellem AW-an og AW-AB betegnes som »hysterese« og udtrykkes i procent.

I praksis betyder det: Høj AW-værdi - hvis man vil betjene kontakterne, kræves et stærkt magnetfelt eller en magnet med lille afstand; reedkontakten er meget lidt følsom. Lav AW-værdi - ved betjening af kontakter er et svagere magnetfelt eller en magnet i større afstand; reedkontakten er følsom.

Yderligere vigtige tekniske data er som ved andre kontaktkomponenter og kontakter den maks. tilladte brydestrøm, den maks. tilladte strøm, den maks. tilladte koblingsspænding og den maksimale koblingseffekt tilladt.

Sluttekontakt i glasrør

Sluttekontakt i glasrør

 

Hvilke typer Reed-kontakter findes der?

 

  • De fleste typer er lukkekontakter eller slukkekontakter. De kaldes form A eller internationalt "SPST-NO" (Single Pole Single Throw - Normally Open).
  • Der er også kontakter med offentligheden. De kaldes »form B« eller internationalt »SPST-NC« (Single Pole Single Throw — Normally Closed).
  • Derudover tilbydes der omskifterkontakter eller skiftekontakter. De kaldes »form C« eller internationalt »SPDT« (Single Pole Double throw).

Åbne- og omskiftere er konstrueret således, at en ferromagnetisk kontakt-tunge med mekanisk fjederkraft ligger på en ikke-ferromagnetisk kontakt-tunge i dvaletilstand. Ved indvirkning af et magnetfelt bevæger den lagnetiske tunge sig og åbner kontakten eller skifter over på den anden kontakt.

 

Opbygning af en reed-kontakt

 

1 glasrør med beskyttelsesatmosfære

2 bevægelige ferromagnetiske kontakttunge

3 lmagnetisk kontakt-tunge

4 ikke-magnetiske kontakttunge

 

 

Hvilke udformninger af Reed-kontakter findes der?

Veksler i glasrør

Den nemmeste udførelse af en reedkontakt er versionen i glasrør. Tilslutningen sker via lodde- eller kabelforbindelser. De pågældende mål afhænger af elektriske data, dvs. maksimale strøm- og spændingsværdier. Disse komponenter kan monteres i tekniske apparater i alle positioner. Det er vigtigt at have den rette placering med hensyn til aktiveringsmagneterne. Særligt små versioner kan monteres på overfladen.

Fordi glastrørene let kan knække, er der til nogle anvendelser Reed-kontakter, der er indbygget i et plasthus. Disse typer har fastgørelsesanordninger og er dermed lette at montere.

Reed-sensor i plasthus

Reed-sensor i plasthus med passende aktiveringsmagnet

Reed-kontakt i plasthus

Reed-kontakt i plasthus til montering på printplader ved hjælp af loddepads

 

Hvad anvendes reedkontakter til?

Reed-kontakter kan bruges til mange formål, for eksempel som reedsensor i industrielle anvendelser, i maskinstyringer samt i sikkerhedsteknik. Sammen med passende aktiveringsmagneter monteres de som magnetkonktakt på vinduer og døre til husalarmanlæg. Reed-kontakter kan også anvendes som Reed-sensorer til overvågning af beskyttelsesgitre og -døre på maskiner. På samme måde kan mange opgaver i kontakten løses i elektromekaniske systemer, for eksempel Endestop, infrastrukturbegrænsning og positionering .

Reed-kontakter aktiveres med en magnetspole, det vil sige reed-relæ, og det giver følsomme koblingselementer med lavt kontakttab og høj pålidelighed. De egner sig derfor især til kobling af meget lave spændinger og strømme.

 

Hvad skal man være opmærksom på ved montering og drift af Reed-kontakter?

De maksimale værdier for strøm, spænding og brydeevne, der er angivet i de tekniske specifikationer, bør heller ikke overskrides i kort tid under drift, ellers forværres kontaktens elektriske egenskaber, eller de kan endda ødelægges. Mod overspændinger, der opstår for eksempel ved kobling af induktive belastninger, skal kontakterne i kredsløbet beskyttes effektivt (friløbsdiode, varistorer, RC-led). Som andre mekaniske kontakter kan reed-kontakter også prelere. Hvis de anvendes som sensorer i digitale systemer, skal der træffes tekniske foranstaltninger til at afprale dem.

Røret skal være monteret uden mekaniske spændinger, så det ikke kan gå i stykker eller blive utæt på kort og lang sigt.