bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

   

Vidensværdi til radiomoduler

  • Hvad was et trådløst modul?

  • Hvilke typer og typer af trådløse moduler findes der?

  • Købekriterier for trådløse moduler - hvad kommer det an på?

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om trådløse moduler

  • Konklusion: Sådan finder du det passende trådløse modul

 

Hvad was et trådløst modul?

Trådløse moduler er elektroniske komponenter, som kan overføre koblings- og styresignaler, status- eller fejlmeddelelser samt data trådløst via radiosignal. De består af mindst én sender og/eller modtager. Moderne trådløse moduler arbejder næsten udelukkende med digitale signalprotokoller, som i vid udstrækning er fejlsikre og desuden muliggør datakryptering. Alt efter radio- og antenneteknologien kan der opnås rækkevidder mellem 30 og over 1.000 meter i åbent terræn.

 

Hvilke typer og typer af trådløse moduler findes der?

Som udgangspunkt kan man inddele radiomoduler i fire udførelser:

Trådløs modtager med koblingsudgange

Bruges til fjernstyring af elektriske forbrugere. Det kan f.eks. være porte, barrierer, Varme- og klimaanlæg, men også udendørs belysning, maskiner og pumper. Som udgangspunkt kan enhver koblingshandling foretages på afstand, som også er mulig lokalt. 

I/O-trådløst modul

I/O-radiomoduler har både ind- og udgange og forener funktionerne på radiokanaler og radiomodtagere i et system. På den måde kan anlæg overvåges og styres med kun én radiostrækning. I den forbindelse er der ikke kun digitale, men analoge indgange til rådighed, for også at kunne overføre sensor- og grænseværdier. 

Trådløse modem 

Trådløse modem overfører RS-232- eller RS-485-signaler trådløst og bidirektionelt. De giver mulighed for nem tilslutning af apparatinterfaces og kommunikation over flere strækninger.  

Radiosender

Har en eller flere indgange. Alt efter konfiguration sender du en statusmeddelelse til den trådløse modtager, hvis der findes et tilsvarende signal på den pågældende indgang eller mangler. Det gør det f.eks. muligt at overvåge tekniske anlæg, der ikke er permanent bemandet. I tilfælde af fejl overfører det trådløse modul en tilsvarende statusmeddelelse til modtageren. Andre anvendelsesområder er alarmmeldinger og bekræftelse af mekaniske processer via kontaktafbrydere, for eksempel om en port eller en barriere er åben eller lukket, eller om en fjernstyret kobling er gennemført korrekt. 

Trådløse moduler, der er beregnet til tænd-sluk-handlinger, har et antal relæer svarende til kanaltallet. De skifter elektriske forbrugere via en eller flere potentialfrie kontakter, alt efter udførelse med en taste- eller koblingsfunktion, eller med valgbar koblingstid via en timer.

GSM-radiomoduler anvender de eksisterende mobilnet med frekvensområderne 900/1800 og 950/1900 MHz. De arbejder med et almindeligt SIM-kort, som de anvendes i mobiltelefoner. Her er der principielt ingen begrænsning af den trådløse rækkevidde, så længe der er en GSM-netværksdækning tilgængelig både på sender- og modtagerstedet.  

 

Købekriterier for trådløse moduler - hvad kommer det an på?

Hvis styringer og koblingskommandoer skal foretages over længere afstande end ca. 1.000 meter, tilbydes GSM-radiomoduler. F.eks. kan der selv i forbindelse med udlandsferie modtages meldinger om forstyrrende- og statusmeldinger på mobiltelefonen som SMS. Omvendt er det muligt at sende koblingskommandoer fra mobiltelefonen eller smartphonen på en hvilken som helst afstand, for eksempel til at åbne porte og skranker eller lukke dem.

En parallel overvågning og styring er mulig med i/O-trådløse moduler. De kan især anvendes til styring af maskiner og anlæg i industrielle omgivelser. De fleksibelt konfigurerbare indgange og en omfattende funktionalitet giver mulighed for at realisere mere komplekse styreopgaver trådløst og med høj pålidelighed og sikkerhed. I/O-radiomoduler kan ikke kun fungere parvis, men også udgøre et trådløst netværk af flere moduler.

Til enkle og ikke-sikkerhedskritiske anvendelser er de billige, unidirektionale trådløse moduler for det meste tilstrækkelige. Det gælder især, når man kan observere den fjernudløste handling, f.eks. åbning af en port. Unidirektionale trådløse moduler giver ingen tilbagemelding om, hvorvidt det trådløse signal har nået modtageren og er korrekt identificeret.

Førsteklasses trådløse moduler er designet på begge sider som sende- og modtageenheder. Denne såkaldte transceiver kan bekræfte en korrekt modtaget trådløs kommando over senderen ved at sende en tilsvarende tilbagemelding tilbage. Brugeren har dermed sikkerhed for, at radiokommandoen blev modtaget og kan - ved negativ eller manglende kvittering - gentage processen eller undersøge en eventuel fejl.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om trådløse moduler

Hvor sikre er de trådløse moduler mod indgreb fra uautoriserede personer?

Moderne trådløse moduler arbejder med skiftekoder, som løbende ændres, i princippet kan sammenlignes med den trådløse garageport-styring eller døråbningen på køretøjer ved hjælp af den trådløse nøgle. I/O-radiomoduler og trådløst modem kommunikerer via en digitalt krypteret forbindelse. Dets stør- og manipulationssikkerhed er derfor relativt højt.

Kræves der en ekstern antenne til trådløse moduler?

Simple trådløse moduler med lille rækkevidde har som regel fast sendemønter eller modtageantenner, der er indbygget i kabinettet. Udvidede trådløse moduler anvender antenner, der kan monteres med passende antennekabler på passende steder. En mulig montering uden for bygninger kan øge rækkevidden betydeligt.

I hvilke frekvensområder arbejder trådløse moduler? Er der driftsomkostninger?

Moderne trådløse moduler anvender det dertil beregnede frekvensbånd i området 433 MHz. Dette frekvensområde er tilmelde- og gebyrfri for godkendte enheder. GSM-radiomoduler bruges frekvensområderne 900/1800 og 850/1900 MHz. Du skal bruge et SIM-kort, der giver enestående og aktuelle omkostninger, svarende til mobiltelefoni- eller dataabonnementer hos udbyderen.

 

Konklusion: Sådan finder du det passende trådløse modul

Hvis det er nødvendigt at tænde/slukke flere forbrugere, er det hensigtsmæssigt at anskaffe et radiomodul med flere kanaler. Det er ikke kun billigere end at købe flere separate trådløse moduler, det er desuden tilstrækkeligt med en trådløs fjernbetjening eller et enkelt sendemodul.

Til sikkerhedskritiske anvendelser bør der anvendes radiomodul med tovejskommunikation. Du bekræfter korrekt modtagne koblingskommandoer.

Hvis sensorværdier og koblingstilstande skal overvåges, er i/O-radiomoduler den rigtige løsning. Sådanne trådløse moduler giver også mulighed for at etablere et radiobenet til overvågning og styring af mere komplekse anlæg. I/O-radiomoduler giver mulighed for overvågning af tidligere programmerede grænseværdier på deres elektriske indgange.  

Et muligt alternativ til i/O-trådløse moduler er trådløse modem, hvis anlægs- eller maskinstyringen har et serielt interface. Du overfører kommunikationsprotokollen uden ændringer via radio og muliggør dermed en fuldstændig styring. Funktionelt set fungerer de som et langt interfacekabel, men uden dens begrænsninger med hensyn til den maksimale længde. Installationen er derfor meget enkel.

Til test- og udviklingsformål samt til test med lang rækkevidde er der såkaldte evaluerings- eller startsæt til rådighed ved nogle trådløse moduler. De indeholder alle komponenter for at opbygge en fungerende radiorstrækning, den nødvendige software og en udførlig teknisk dokumentation.  

Vores praktisk tip

Vær ved angivelse af den maksimale rækkevidde opmærksom på, at der her er tale om værdier, der gælder for optimale betingelser. Det betyder, at der forudsættes en uhindret synsforbindelse mellem sender og modtager, og at omgivelserne stort set er fri for radiosignaler, der befinder sig på et lignende frekvensbånd.

I praksis vil dette kun være sjældent tilfældet, og det vil derfor være tilrådeligt at planlægge en sikkerhedsreserve i forbindelse med rækkevidden af de enkelte komponenter.

Hvis der anvendes GSM-radiomoduler, anbefales det på forhånd at kontrollere, om der er tilstrækkelig dækning på modtagerens eller senderens planlagte placering. Særlige GSM-retningsantenner kan sikre en bedre modtagelse i grænsetilfælde.