bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ting at vide om radiatortermostater - rumpræcis temperaturkontrol for at få dig til at føle dig godt

Radiatortermostaterne er ansvarlige for at regulere varmeeffekten i varmesystemet. Moderne termostater sikrer et behageligt klima i dine værelser til enhver tid og hjælper med at spare varmeomkostninger i lejligheder, kontorer og huse. Når du står op om morgenen, byder badeværelset dig velkommen med hyggelig varme; efter et forfriskende brusebad, bliver varmen automatisk ned, så snart du åbner vinduet for at ventilere. Når det sidste familiemedlem forlader lejligheden, går opvarmningen automatisk i økonomitilstand med frostbeskyttelse.

På kontoret er konferencelokalet til mødemarathonet allerede behageligt tempereret fra kl. 11 Efter møderne klokken 16 sikrer tilstedeværelsesregistrering, tidsstyrede temperaturprogrammer eller et enkelt tryk på en knap økonomisk vedligeholdelse af varmen indtil næste arbejdsdag. Når du kommer hjem efter arbejde, er boligarealerne allerede opvarmet til den ønskede temperatur.

  • Hvorfor det er værd at skifte radiatortermostater

  • Hvordan fungerer en radiatortermostat?

  • Hvilke typer radiatortermostater er der?

  • Du kan spare ved automatisk at sænke varmen

  • Vær opmærksom på disse punkter, når du køber termostater til opvarmning

  • Ventildiameter og ventiladapter til opvarmning af termostater

  • At skifte radiatortermostater er så let

Hvorfor det er værd at skifte radiatortermostater

Den nuværende generation af radiatortermostater giver dig mange muligheder for at styre varmeeffekten fra varmesystemet individuelt og efter dine behov og samtidig beskytte miljøet. Så snart den forudindstillede temperatur eller varmeniveau er nået, reducerer termostaten varmetilførslen og dermed varmeeffekten til værelserne. Hvis temperaturen falder under din målindstilling, opvarmes opvarmningen igen.

Dette princip, der er så simpelt som det er energieffektivt, giver dig mulighed for at opvarme lejligheder, huse, arbejdsrum og lejeboliger i overensstemmelse med brugerens behov. Med de rigtige radiatortermostater behøver du, din familie, medarbejdere eller lejere ikke længere gå på kompromis med komfort for at optimere energiforbruget. Ideelt set sparer du op til 25 procent af de sædvanlige opvarmningsomkostninger. Og selv under mindre optimale forhold har nye radiatortermostater en mærkbar positiv effekt på din tegnebog. Køb af energibesparende radiatortermostater betaler sig ofte for både ejere og lejere efter den første opvarmningsperiode. Derudover bidrager du aktivt til klimabeskyttelse ved at erstatte defekte eller forældede termostater og forbedre din personlige økologiske balance eller din virksomheds.

Radiatortermostater

Hvordan fungerer en radiatortermostat?

Radiatortermostater, også kaldet termostatventiler, er mekaniske eller elektroniske temperaturregulatorer. Termostaterne regulerer strømmen af væske til radiatorerne og afhænger af omgivelsestemperaturen og styrer varmen, der frigives i rummet.

Til dette formål har styreenhederne en temperatursensor, inde i hvilken, afhængigt af version, er fyldt med væske, voks eller gas. Afhængigt af udetemperaturen trækker disse elementer sig sammen eller udvides. Dette bevæger en metalstift på ventilen, som mere eller mindre åbner ventilen for at kontrollere mængden af varmt vand, der strømmer igennem.

Hver termostat har et termostathoved til temperaturregulering. Dette er enten mærket med symboler eller har, i tilfælde af elektroniske radiatortermostater, et display og en trykafbryder til præcis temperaturindstilling.

Ud over integrerede temperatursensorer er dem, der kan installeres som en termostatenhed i rummet uafhængigt af radiatoren, mulige. Rumtemperatursensorer er fjernfølere og er forbundet med radiatorventilen eller gulvvarmen via kabel eller radio.

Hvilke typer radiatortermostater er der?

Radiatortermostater adskiller sig i design, funktionsområde og funktion.

Mekaniske radiatortermostater

Mekaniske termostatventiler fungerer ved hjælp af en indbygget temperaturføler og er stadig i brug i mange hjem i dag. De er efterfølgeren til de stive manuelle ventiler uden temperaturfølere, som kun tillader at ventilen åbnes og lukkes. Du indstiller mekaniske radiatortermostater manuelt ved at dreje kontrolelementet. De er billige at købe, men er begrænset til den grundlæggende funktion af varmregulering, tilbyder ingen komfortfunktioner og ingen energieffektivitetsfunktioner.

Elektroniske radiatortermostater

Elektroniske termostater og trådløse radiatortermostater er lidt dyrere end mekaniske regulatorer, men de måler normalt omgivelsestemperaturen mere præcist og er mere bekvemme at kontrollere.
De elektroniske termostater har en afgørende fordel i forhold til de mekaniske: De kan programmeres på forhånd. Det betyder, at du kan indstille temperaturerne i de enkelte rum i henhold til brugernes varmebehov og kontrollere dem over tid.
Termostaten regulerer derefter selve stuetemperaturen. Den automatiske er ikke kun meget praktisk, men den sparer også meget energi. Derudover har mange modeller nyttige ekstra funktioner, f.eks. Detektering af åbne vinduer, et børnesikkerhedsudstyr eller en kalkbeskyttelsesfunktion.

Trådløse radiatortermostater

Trådløse termostater er den variant af de elektroniske radiatortermostater, der er optimeret til mere varmekomfort. Fordelen ved bekvemmelighed er, at du kan indstille og programmere trådløse termostater ikke kun direkte på termostatens hoved, men også trådløst. Med nogle enheder kan temperatursensorerne placeres frit i værelserne. Dette muliggør en mere præcis måling af omgivelsestemperaturen. Radioforbindelsen giver dig mulighed for at styre flere termostater med en enkelt kontrolenhed, hvilket er fordelagtigt i lejligheder og huse med mange værelser.

Smart radiatortermostater

Smarte termostater er forbundet via hjemmenetværket og internettet og giver den største gevinst i bekvemmelighed. Du kan bruge appen på din smartphone fra ca.­styre alt her. Derudover er smarte controllere ofte kompatible med Amazon Echo, Google Assistant og Apple Siri. Derefter kan du bare styre opvarmningen med din stemme efter behov.
I appen kan du gruppere controllerne rum efter rum eller i opvarmningszoner til fælles kontrol, opsætte daglige programmer, ugentlige programmer eller månedlige programmer og aktivere ferietilstand, når du er fraværende i længere tid. Du kan skifte mellem forskellige varmeprogrammer og oprette individuelle profiler. Ved at kommunikere med din smartphone ved smarte termostater, hvornår du er på vej hjem og forvarm dem. Lokale vejrdata kan også medtages i den automatiske temperaturregulering.
Radiatortermostater, der kan betjenes via app, kan ofte integreres i eksisterende smart home-systemer som Homematic IP, Bosch Smart Home, Magenta SmartHome, Apple HomeKit eller AVM Fritz! Box-serien. Integrationen i scener resulterer i omfattende interaktionsmuligheder med sensorer og aktuatorer i bygningen. Tværsystem-bygningsautomation er mulig via IoT-platformen Conrad Connect.

 

Du kan spare ved automatisk at sænke varmen

Med den intelligente opvarmningskontrol opvarmer du de enkelte rum ud fra behov og ikke ved hjælp af faste radiatortermostater med konstant stuetemperatur. Dette rejser spørgsmålet om hvornår og for hvem er det værd at midlertidigt sænke stuetemperaturen? Når alt kommer til alt, forbruger den senere opvarmning igen energi.

Hvor meget du kan spare med den automatiske opvarmning, og hvor høj den økologiske gevinst er, afhænger først og fremmest af bygningens tilstand. Midlertidig nedbrydning af termostaterne, når du er fraværende, og den tilhørende reduktion i varmeydelsen fra radiatorerne er mest værd i ældre, dårligt isolerede huse. Det er her besparelseseffekten er størst, fordi meget værdifuld varme går tabt døgnet rundt gennem vægge, vinduer og døre. Hvis værelserne er mindre opvarmede, når de ikke er til stede, undgår der mindre varme i overensstemmelse hermed. Jo længere værelserne er ubrugte, jo større er besparelseseffekten.

Varme undslipper også indefra og udefra fra mange isolerede bygninger, omend i mindre grad. Derfor drager du fordel af besparelseseffekten og klimabeskyttelsen med intelligente radiatortermostater, selv i isolerede huse og lejligheder.

Vær opmærksom på disse punkter, når du køber termostater til opvarmning

Termostater fås individuelt eller som startsæt. Hvis du beslutter dig for nye radiatortermostater, er følgende udstyrsfunktioner relevante:

Komforttilstand

I komforttilstand eller automatisk tilstand sikrer radiatortermostaterne automatisk sund rumvarme for maksimal komfort og velvære. Termostaterne ved, hvornår det bliver for koldt eller for varmt. Varmeemissionen reguleres automatisk rum for rum for at matche de respektive brugsvaner. Termostaten styrer automatisk de ønskede komforttemperaturmål. Om nødvendigt kan den foruddefinerede temperatur øges eller sænkes individuelt på hver termostat.

Vindue-åbent-registrering

Når rummet ventileres, reducerer vinduesåbnet detektering af den intelligente opvarmningskontrol automatisk temperaturen for at spare varmeomkostninger. Rumtemperaturen reduceres i et bestemt tidsrum og lige nok til at forhindre rumluften i at køle ned. Netværkssmarte termostater til hjemmet kan også linkes til vinduskontakter. Når du åbner vinduet, slås controlleren automatisk ned og tændes igen, når du lukker vinduet. Påvisning af åbne vinduer kan reducere ekstraomkostninger betydeligt i kontorer, mødelokaler, husindgange og for familier med børn.

Display

Et stort, letlæseligt og oplyst display gør det nemt at indstille målvarmen, læse den aktuelt målte temperatur og programmere termostaten direkte på enheden. For synshandicappede brugere er taktile markeringer på termostatens hoved nyttige.

Eco-tilstand og ferietilstand

Rumtemperaturen i midlertidigt ubrugte rum sænkes i Eco-tilstand efter afgang for at spare energi. Rummet køler ikke helt ned. Ferietilstand reducerer temperaturfaldet over en længere periode.

Batteriadvarsel

Elektroniske radiatortermostater drives af et batteri, som du sjældent har brug for at skifte. Modeller med batteriadvarsel informerer brugeren, når batteriopladningsniveauet har nået et lavt niveau. Enheden fortsætter med at arbejde et par uger eller dage efter batteriadvarslen, og du har nok tid til at have ekstra batterier klar.

Ventilbeskyttelse / kalkbeskyttelse

For at beskytte radiatorventilen kører radiatortermostaten en automatisk ventilbeskyttelseskørsel med regelmæssige intervaller. Ventilen drejes helt åben og lukkes en eller to gange i træk. Den rutinemæssige ventilkørsel forhindrer kalkaflejringer og forhindrer dem i at klæbe fast.

Frostbeskyttelse

I frostbeskyttelsestilstand åbner radiatortermostaten varmeventilen for at forhindre skader på bygningen, så snart stuetemperaturen falder til under en kritisk værdi.

Børnesikring

Børnesikkerhedslåsen forhindrer utilsigtet justering af temperaturregulatoren.

Ventildiameter og ventiladapter til opvarmning af termostater

Når du vælger nye termostater, skal du være opmærksom på den korrekte ventildiameter. Mange modeller leveres med adaptere, der forenkler samlingen. Med de medfølgende adaptere er fastgørelse til almindelige radiatorventiler som typerne Danfoss RA, Danfoss RAV og Danfoss RAVL ikke noget problem. I produktbeskrivelsen kan du finde ud af, hvilke ventiladaptere der er inkluderet eller fås som tilbehør.

At skifte radiatortermostater er så let

Varmetermostater erstatter de tidligere termostater på radiatorerne. Samlingen kræver næsten ingen manuel færdighed. Termostaten kan skiftes uden at forstyrre varmesystemet og kan endda finde sted i opvarmningssæsonen. Ventilen, der er indbygget i radiatoren, bevares. Det betyder, at du ikke behøver at slukke for opvarmningen eller bekymre dig om vandskader ved dræning af opvarmningsvandet. Lejere bør afklare termostatskiftet med udlejer på forhånd.
Med let tilgængelige radiatorer tager udskiftningen mindre end to minutter. En rørnøgle eller vandpumpenøgle er normalt tilstrækkelig som værktøj, hvormed du løsner skrueringen på den gamle termostat. Fikseringen udføres normalt med en møtrik, sjældnere med kompressionsbeslag eller snaplåse. Efter løsningen trykker det forrige termostatiske hoved ikke længere på ventilspindlen og kan let fjernes.
Fastgør den nye termostat, og stram skrueringen med hånden - færdig!