bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

   

Værd at vide via PTC-modstande 

  • Was en PTC-modstand?

  • Hvilke typer og konstruktioner af PTC-modstande findes der?

  • Købekriterier for PTC-modstand - hvad kommer det an på?

  • Vores praktisk tip: Anvendes som overstrømssikring

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om PTC-modstand

Was en PTC-modstand?

PTC-modstande nævnes også koldledere. De har en positiv temperaturkoefficient (PTC er forkortelsen for positiv temperature coefficient). Dermed repræsenterer modstanderne funktionelt det stik modsatte af NTC-modstande (NTC til negativ temperature coefficient), som kaldes varmeleder. PTC-modstande leder den elektriske strøm i kold tilstand bedre end i varm tilstand, deres modstand stiger ved stigende temperatur. Modstanderne, der også betegnes som PTC-termistor, er fremstillet af keramiske materialer, f.eks. bariumtitanat eller, i tilfælde af selvtilbagestillende sikringer, af polymerer.

PTC-kold leder består af meget små krystalelementer, der danner spærrelag ved grænserne. Hvis den definerede Curie-temperatur overskrides, øges modstanden, og koldlederen bliver stadig mere højohmsk.

Hvilke typer og konstruktioner af PTC-modstande findes der?

PTC-modstande fås i forskellige udførelser til forskellige anvendelsesområder. Typer i keramik-tykfilmsteknologi med tilnærmelsesvis lineær temperaturgradient anvendes som sensor primært til måling af temperatur og overvågning. TCs på keramikbasis og med ikke-lineær modstand anvendes for eksempel som overstrømssikring, til indkoblingsstrømstyring, som overtemperaturbeskyttelse og som selvregulerende varmeelementer.

Modstande, der er baseret på polymer, anvendes som selvtilbagestillende sikringer. De har en meget stejl temperaturkoefficient og bliver næsten pludselig højohmsk efter overskridelse af den dimensioneringstemperatur som følge af egenopvarmning, der skyldes overstrømning.
PTC-modstande har som regel en dråbe- eller skiveformet konstruktion. Også typer med antiskruebøsning til termisk kobling til komponenter eller kabinetter er almindelige.

Købekriterier for PTC-modstand - hvad kommer det an på?

Koldlederen skal vedhæfte med passende konstruktion og mekaniske mål. Det er også vigtigt, at de elektriske egenskaber passer til anvendelsen. Således egner en koldleder, som er optimeret til temperaturmåling, sig hverken som overbelastningsbeskyttelse eller som selvreducerende sikring. Omvendt gælder det samme.

Enhver termistor har et bestemt arbejdsområde, hvor den har de ønskede egenskaber. Dette giver det pågældende datablad oplysninger, hvor den såkaldte modstandskarakteristik kan findes. Den grafiske visning giver dig mulighed for nemt at vælge en passende elektrisk modstand. Tildelingen af temperatur og modstandsværdi kan dermed straks ses og kræver ingen lange regneøvelser fra din side.

Koldlederens modstand afhænger ikke kun af temperaturen, men også af den omgivende spænding og i relativt Hohem af driftsfrekvensen. Oplysninger herom finder du også i produktdatabladet.

Vores praktisk tip: Anvendes som overstrømssikring

PTC-modstande, som fungerer som overstrømssikring, kan opvarmes relativt kraftigt. Det er derfor vigtigt, at du placerer dem på printpladen med tilstrækkelig afstand til varmefølsomme komponenter.

    

FAQ – ofte stillede spørgsmål om PTC-modstand

Til hvilke driftsspændinger egner PTC-modstande sig?

Afhængigt af udførelse er koldledere egnet til spændinger i det 2-cifrede område på op til et par hundrede volt til netspændingsanvendelser.
 

Was the term until nominelle værdier?

Den nominelle modstandsværdi (RR) betegner modstandsværdien i ohm for den ubelastede koldleder ved en defineret temperatur. Ofte° bliver en temperaturværdi på 25 C specificeret til dette, så man f.eks. kan se på betegnelsen R25.
 

Hvorfor er modstandsværdien også spændingsafhængig?

Ved højere driftsspændinger øges feltstyrken ved komponentens krystalelementer. Dette medfører en reduktion af modstandsdygktionen.

Konklusion: På den måde køber du den passende modstand

Vær opmærksom på, at koldlederens spændings- og strømbelastning er tilstrækkelig. Det skal desuden bemærkes, at hver PTC-modstand varmer sig op med tiltagende strømflow. Dette bør tages i betragtning på forhånd. Skal koldlederen bruges til registrering af temperaturer, altså som måleføler, findes der versioner med mulighed for påskruning. Dette muliggør en god termisk kobling, når temperaturer fra kølelegemer, motorkabinetter og så videre skal registreres. Til direkte temperaturovervågning af motor- eller transformerviklinger egner PTC-modstande sig i kompakt dråbeform, da de er pladsbesparende at finde i viklingen.

Hvis PTC-modstanden skal anvendes i netspændingsdrevne enheder eller sikkerhedsrelevante applikationer, skal du sørge for, at de nødvendige kontrolmærker - for eksempel VDE - er til rådighed.