bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ting at vide om PMR-radioer

  • Hvordan fungerer en PMR-radio?

  • Ansøgninger om PMR-radioer

  • Hvilke PMR-radioer er der?

  • Valg af PMR-radioer

  • FAQ - Ofte stillede spørgsmål om PMR-radioer

Hvordan fungerer en PMR-radio?

PMR-trådløs

PMR står for Private Mobile Radio. Ultra High Frequency, eller UHF-frekvensområdet fra 446.000 til 446.100 MHz for korte, har otte kanaler (med DMR 446 i digitalradio 16 kanaler), som er gratis til forskellige anvendelser. Nogle PMR-radioer kan også betjene andre radioområder som LPD (Low Power Device) eller SRD (Short Range Devices) og Freenet.

Med en rækkevidde på flere kilometer i nogle tilfælde kan PMR håndholdte radioapparater forbinde flere deltagere med hinanden. De letter kommunikationen ved at overføre samtaler mellem afsenderen og modtageren som normale mobiltelefoner. Imidlertid kan alle høre disse samtaler i den åbne kanal.

Af denne grund sendes nogle gange kodeord eller tidligere aftalte tonesekvenser, som modtageren kun kan sætte i meningsfuld kontekst ved hjælp af den tilknyttede dekryptering.

De stationære PMR-radioer bruges af amatørradiooperatører til hobbyapplikationer.

Formål med brugen af PMR-radioer

Antallet af amatørradiooperatører i PMR-netværket er i mellemtiden faldet drastisk. Dette øger din chance for at kunne bruge et frit frekvensområde i din umiddelbare nærhed uforstyrret.

Radiosæt med to til seks deltagere bruges til at koordinere grupper i mobile aktiviteter. For eksempel kan du ved festivaler lade dine dyre smartphones være hjemme og kommunikere ved hjælp af walkie talkies i stedet. Sikkerhedsheadset bruges også ofte i PMR-området, hvilket kan føre til en eller to spændende indsigter.

PMR-radioer er fordelagtige som erstatning for mobiltelefoner til børn, der stadig er for unge til at have deres egen smartphone. Den brugervenlige teknologi er populær blandt de små og fremmer indledende mediekompetencer. I modsætning til passive sporingssystemer kan du bruge håndholdte radioer i PMR-netværket til at afholde samtaler gratis over korte afstande og ikke behøver at brøle over gaden eller højt over gårdspladsen som tidligere.


PMR-radioer til nødsituationer

PMR-radioer bruges f.eks. Til nødalarmer af geocachere, bjergvandrere og landvogtere. Hvis en af deltagerne er i fare, kan de sende en advarseltone til alle de andre ved blot at trykke på en knap på enheden. Det er også let at holde kontakten med ældre med plejebehov, der er i umiddelbar nærhed via PMR-radio. Et LCD-display viser enhedernes aktuelle status.

Vores praktiske tip: Praktisk kommunikation

Fordelen ved PMR-enheder ligger i deres gratis drift og brugervenlighed. Når den samme frekvens er indstillet for alle deltagere, har mange enheder kun en simpel knap, som du trykker på, når du vil starte en samtale og nogle gange en separat knap til afsendelse af nødtoner. Men: Samtalerne er ikke krypterede, og teoretisk kan alle høre dem. Rækkevidden er undertiden flere kilometer.

    

Brug i hobbyområdet

PMR-trådløs

I amatørradiohobbyområdet er ikke kun mobile radioer, men også stationære enheder populære. Muligheden for at komme i samtale med fremmede på de åbne frekvenser eller i hemmelighed at høre andres samtaler har ikke mistet sin appel selv i den moderne informationsalder.

Nogle PMR-enheder har FM-radiomodtagelse. Du kan stadig bruge den til at lytte til alle stationerne omkring dig, selvom Tyskland har planlagt at slukke for ultrakortbølgen, dvs. VHF-frekvenser til fordel for DAB + i årevis.

Vidste du det? Det plejede at være mere almindeligt, at man kunne høre politi og brandvæsenradio på de åbne PMR-frekvenser. Disse er nu krypteret og flyttet til andre frekvenser. Derudover blev der installeret PMR-radioer i køretøjer foran de moderne bilradioer for at implementere nødkommunikation i tilfælde af ulykker i tunneler og for at holde fjernkørere væk fra kedsomhed.

Hvilke PMR-radioer er der?

I vores butik finder du forskellige typer radioer:

TypeBetegnelse
PMR-radioKlassiske PMR-radioer kan sende og modtage på flere kanaler i PMR-området. De tillader (afhængigt af modellen) langtrækkende radio over op til fem kilometer.
Walkie-talkieUd over stationære radioer er håndholdte radioer også tilgængelige til de almindelige radioapplikationer PMR, LPD og Freenet. B. bruges til geocaching. Sæt med to til seks håndholdte radioer kan transporteres i praktiske tilfælde og tilbyder adskillige ekstraudstyr.
Freenet PMR-radioerMed Freenet / PMR radioer kan både kanalerne i PMR radioområdet og Freenet frekvenserne bruges. Forskellige producenter bruger disse ekstra frekvenser.
LPD / PMR radioerPMR-radioer, der også understøtter LPD-radioapplikationen (Low Power Device), har adskillige andre kanaler i LPD-frekvenserne.

Vores praktiske tip: overholdelse af reglerne

Til hver radioapplikation må kun radioenheder, der er fremstillet af producenterne i overensstemmelse med de lovbestemte bestemmelser, anvendes. De godkendte enheder må ikke manipuleres eller modificereswerden.

     

Valg af PMR-radioer

Antal enheder i sættet

Du kan få PMR-sæt til to til seks deltagere i butikken. Nogle af radioerne leveres i en almindelig bæretaske til nem transport, inklusive batterier, opladere og adapterkabler.

Rækkevidde

Området er specificeret af producenterne som det maksimale interval i det fri. I praktisk anvendelse reduceres disse værdier betydeligt, da enhver hindring hindrer radiobølgerne og dermed forkorter det pålidelige anvendelsesområde.

Private og semi-professionelle PMR-radioer kan have en maksimal transmissionseffekt på 500 mW for ikke at blive registreret. Dette resulterer i en rækkevidde på gennemsnitligt 5 kilometer. Den mulige afstand afhænger dog stærkt af miljøforholdene. Under optimale forhold er op til 10 kilometer i luftfugtighed mulig, i stærkt bebyggede områder er modtagelsesradius undertiden kun 200 meter. Vælg derfor en radio med den længst mulige rækkevidde fra starten.

Strømforsyning, batterilevetid og opladningsproces

Til mobil brug af PMR-radioer har du brug for tilstrækkelig batterilevetid. Genopladningsmulighederne er især relevante, hvis du vil bruge dine PMR-enheder til eventyrferier som spejdere eller campingture, hvor stikkontakter ikke er tilgængelige overalt. Glem ikke at udskifte batterier / genopladelige batterier.

Stationære PMR-radioer er normalt tilsluttet enkle stik med en strømforsyningsenhed til strømforsyning. Hvis en sådan enhed også fungerer i tilfælde af strømsvigt, skal du vælge en, der tillader batteridrift som et alternativ.

PMR-trådløs

Nyttige funktioner

  • VOX-funktion: VOX-funktionen skifter automatisk mellem sende- og modtagefunktion. Det betyder, at du ikke går glip af dine deltagers forsøg på at etablere kontakt, og du behøver ikke at flytte en skyder frem og tilbage som med dialoger med gamle enheder.
  • Push-to-talk-knapper eller PTT-knapper for korte, skal kun trykkes eller holdes nede for at begynde at sende indholdet af en samtale. Ellers er kun modtagelse af andre deltagere aktiveret; dine egne lyde transmitteres ikke. Walkie talkies med PTT-knapper er mere praktiske til lejlighedsvis brug end dem med kontinuerlig transmission.
  • Squelch og automatisk kanalsøgning gør det lettere at finde og bruge passende frekvenser til uforstyrrede opkald i det offentlige netværk.
  • Forskellige ringetoner, vibrationsalarmer og Roger bipper, når andre deltagere ringer ind, gør det lettere at kommunikere.
  • LED-spotlys angiver enhedens status. LED-lommelygter er integreret i nogle walkie talkies og tændes automatisk, når der trykkes på nødknappen for lettere at kunne finde den, der ringer op.
  • Software til enhedsoptimering hjælper blandt andet med at oprette underkanaler. I nogle tilfælde er programmerbare knapper og Bluetooth-enheder også en del af det funktionelle omfang af walkie-talkie-sæt og stationære PMR-radioer.

Kompatibelt tilbehør

Hyppige ekstra muligheder er headsetforbindelser til håndfri samtale og højttalerudgange. Ekstra tilbehør såsom bælteklips, headset og meget mere er tilgængelige, især til udendørs aktiviteter. Tilbehør til PMR-radioer kan også findes her i butikken.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om PMR-radioer

Skal du registrere din radio i PMR-området?
I princippet er PMR-radioområdet stadig offentligt indtil 2026 og kan bruges af amatører med en transmissionskraft på op til 500 mW uden registrering. Producenterne af PMR-radioer følger de lovmæssige krav til dette. Alle enheder i vores butik er ISO-certificeret. Det føderale netværksagentur giver oplysninger om frekvensopgaverne for Tyskland.

Er kommunikation med PMR-radioer hørbar for alle?
Kommunikation med PMR-radioer er hørbar for alle deltagere på den tilsvarende kanal. Til uforstyrret gruppekommunikation kan pilottonemetoder, for eksempel CTCSS-kodningstoner, bruges til at blokere andre sendere ved hjælp af squelch og kun tillade sendere med denne indstilling. Det eget transmitterede signal kan dog stadig modtages af alle deltagere.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg hører andre mennesker og støj end den anden part?
PMR-radio finder sted på alles frekvenser. Så vær ikke overrasket, hvis nogen tilfældigt valgte den samme kanal som dig. Nogle enheder tilbyder en scanningsfunktion, der automatisk ser efter gratis frekvenser. Skift frekvensen på alle dine radioer. Med lidt held finder du en gratis kanal, som du kan sende og modtage uforstyrret til. Chancerne er gode, fordi den øgede brug af smartphones har reduceret antallet af kommunikationsenheder i PMR-radioområdet markant de seneste år.

Kan PMR-radioer også bruges i udlandet?
Det er landespecifikt, hvilke radioapplikationer der er godkendt til privat brug. Enhver, der ønsker at udøve forskellige hobbyer med PMR-radioer i udlandet, for eksempel på ferie, bør på forhånd finde ud af om de lovligt frit anvendelige radioområder på stedet.