bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

   

Videnværdi om permanentmagneter

  • Hvad er en permanent magnet?

  • Hvilke typer og typer permanente magneter findes der?

  • Købekriterier for permanente magneter - hvad kommer det an på?

  • Vores praktisk tip

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om permanente magneter

  • Facit: På den måde køber du de passende permanentmagneter

Hvad er en permanent magnet?

En permanent magnet, også kaldet permanent magnet, består af hårdmagnetiske materialer og genererer et permanent statisk magnetfelt. I modsætning til en elektromagnet kan dens magnetiske felt ikke bare til- og frakobles, derfor er navnet permanent magnet.

Magnet

Magnetkraften er ikke baseret på elektrisk strøm. Et ydre felt, der genereres én gang ved produktionen med kraftige el-magneter, giver permanent magnet sin magnetvirkning.

Permanentmagneter har - alt efter udførelse - mindst en magnetisk sydpol og nordpol, i enderne de magnetiske feltlinjer udstrømmende. Da ferromagnetiske materialer som for eksempel jern leder feltlinjerne meget godt, koncentrerer de sig i deres tværsnit i takt med, at magneterne nærmer sig hinanden.

For at opnå en permanent magnet, der så vidt muligt forkorter de magnetiske feltlinjer mellem Polen, virker magnetiske kræfter på den "magnetiske leder" – magneten tiltrækker den.

Permanente magneter kan være fremstillet af både metalliske og keramiske materialer. Afhængigt af materiale og kvalitet kan den magnetiske energi variere betydeligt.

 

Hvilke typer og typer permanente magneter findes der?

Permanentmagneter fremstilles i mange forskellige former og størrelser. Eksempler herpå er stangmagneter, hovejernsmagneter, ringmagneter, rudemagneter, cylindermagneter, aktiveringsmagneter til reedkontakter, magnetterninger og magnetkugler. Derudover findes der særlige konstruktionstyper, der er tilpasset til særlige anvendelser. Der er også særlige bemærkninger til uddannelses- og undervisningsformål og som legetøj.

Alt efter formål anvendes diverse materialeblandinger, der giver permanentmagneten de ønskede egenskaber i forhold til formbarhed, magnetfelt-styrke, korrosions- og temperaturstabilitet samt dens magnetfeltets holdbarhed.

 

Købekriterier for permanente magneter - hvad kommer det an på?

Ved siden af den nødvendige styrke på magnetfeltet og konstruktionsformen er det også vigtigt, at magnetisme går i den retning, som magnetfeltlinjerne løber i.

Magnet

Hver magnet har temperaturgrænser, inden for hvilke den fungerer pålideligt og permanent. Her er der store forskelle, som skyldes materialer. I opadgående retning mister nogle typer allerede deres magnetisme ved 80 °C, hvilket de f.eks. diskvalificerer til anvendelse i automotive-området.

Det samme gælder for den nedre temperaturgrænse og belastningsevnen for stød og vibrationer. I det pågældende datablad findes relevante oplysninger samt andre vigtige data, som for eksempel afmagnetiseringsstabilitet (coerzitivfeltstyrke).

Sidstnævnte er af stor betydning, når den permanente magnet er udsat for andre magnetfelter. For at undgå en deraf følgende nedbrydning af ens eget magnetiske felt bør denne værdi være så stor som muligt.

Sådanne eksterne magnetfelter kan for eksempel opstå ved hjælp af en elektromagnet, en generator eller simpelthen en anden magnet. En tilstrækkelig høj elektrisk strøm, der flyder gennem en leder, genererer også et stærkt magnetfelt.

 

Vores praktisk tip

Ved opbevaring og forarbejdning af permanente magneter er der et par vigtige punkter at tage hensyn til, især ved relativt stærke permanentmagneter. Materialer af stål og jern ommagnetiseres (magnetisk), når de kommer i berøring med eller i umiddelbar nærhed af en permanent magnet. Det kan, for eksempel ved værktøj, være temmelig besværligt, hvis bor eller tang hårdnakket tilspændes alle metalspåner.

En større og kraftig permanent magnet kan være meget farlig, hvis den anbringes i nærheden af et jernmetal eller en anden magnet. Der skal derfor udvises forsigtighed, når man håndterer mere permanente magneter, for at undgå kvæstelser.

 

FAQ - ofte stillede spørgsmål om permanente magneter

Hvad betyder tallene for remanens og talværdierne i Tesla (T)?

Ved »remanens« forstås den tilbageblivende magnetstyrke, efter at magneten er »afmagnetiseret« ved kortvarig aktivering af et stærkt eksternt magnetfelt under fremstillingen. Talværdien i Tesla markerer magnetens magnetiske fluxtæthed. Jo højere denne ligger, desto stærkere er magnetfeltet.

Hvad er værdien af Gauses (GS)?

Gauss er blot endnu et navn for magnetisk fluxtæthed, som et alternativ til Tesla-enheden (T).
Til nem omregning: 1 T = 10.000 GS og 1 GS = 0,0001 T.

Hvorfor skal man ikke lade permanentmagneter falde eller udsætte andre kraftige rystelser?

Bortset fra neodym-magneter reagerer alle permanente magneter ved at tage deres magnetfelt af, når de udsættes for sådanne belastninger. Den lineære justering af den lillebitte magnet-dipol i materialet påvirkes derved, magneten mister sin kraft.

 

Facit: På den måde køber du de passende permanentmagneter

Vær opmærksom på magnetens maks. tilladte driftstemperatur. Overskridelser medfører materiel skade eller permanent svækkelse af magnetfeltet.

Til aktivering af Reed-kontakter er typer specielt egnet til dette formål, de kan nemt monteres og genererer et lokalt begrænset magnetfelt til præcis kobling. Til brug ved ugunstige omgivelsesbetingelser kan der anvendes magneter af keramisk materiale eller med beskyttende plastkappe.

Til mindre krævende, enkle anvendelsesområder ("køleskabsmagnet" eller til eksperimenterende formål) er en billig udførelse helt tilstrækkelig. I industrielle omgivelser og ved sikkerhedsrelevante anvendelser skal magnetens relevante egnethed dog altid kontrolleres som angivet i databladet.

Til lukkeformål er magnetudførelser i ringform særligt velegnede. De kan meget nemt skrues fast og permanent med en enkelt skrue.