bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Basismateriale til kredsløb: Grundlag for alle elektroniske komponenter

Trykte kredsløbskort er noget som elektronikets nervesystem. Alle de elektriske komponenter og kredsløb, som enheder skal fungere, er installeret på dem, fra enorme køleskabe til computere på skriveborde og smartphones. De, der ønsker at opbygge et elektronisk system fra bunden, begynder med det grundlæggende bordmateriale. Vores guide fortæller dig, hvad du skal kigge efter.

  • Hvad er bordbasismateriale?

  • Hvilke typer basismateriale er der?

  • Hvad skal man overveje, når man køber?

  • Vores praktiske tip: vedligehold printkort med renere og beskyttende harpiks

  • FAQ - Ofte stillede spørgsmål om basismateriale til kredsløb

 

Hvad er bordbasismateriale?

Basismateriale til kredsløb danner grundlaget for et elektronisk kredsløbskort eller printkort. I næsten alle elektroniske enheder fungerer kredsløbskort som bærere af elektroniske komponenter, for eksempel kredsløb, datalagringsenheder og tilslutningsspalter. Delene er enten fastgjort eller loddet på et rektangulært kort. Det består hovedsageligt af en isolerende basismaterialekerne. Der er et eller to ledende spor, for det meste lavet af kobber, der forbinder komponenter på kredsløbskort til hinanden eller til strømforsyningen. Om nødvendigt er der stadig en tynd fotobehandling mellem kobberet og basismaterialets kerne. Det efterfølgende forløb af de metalliske lederbaner specificeres derefter ved hjælp af ultraviolet eksponering under produktionen.

Tavler er ikke tilgængelige i én størrelse. Afhængig af anvendelsesområdet, den tilgængelige plads og antallet af komponenter, der skal fastgøres til det, er kort i forskellige dimensioner og forskellige tykkelser nødvendige. For hobbyister og professionelle producenter tilbyder producenter derfor udgangsmaterialet til trykte kredsløb i større områder, der kan klippes til størrelse efter behov.

 

Hvilke typer basismateriale er der?

Basismateriale til trykte kredsløb varierer primært i de anvendte materialer. De mest udbredte er bare trykte kredsløbskort lavet af epoxyharpikser. I tekniske termer kaldes de simpelthen epoxier eller epoxier. Epoxier alene er ikke varmebestandige og kan derfor formes til den typiske rektangulære form under fremstillingen ved høje temperaturer. Først når der tilsættes hærder, bliver de termohærdende. Dette betyder, at de er termisk og kemisk stabile efter hærdning.

Et andet ofte anvendt basismateriale er hårdt papir. Det er et såkaldt kompositmateriale, der består af flere materialer, der er bundet sammen. Konventionelt papir fremstillet af træ og phenol, en epoxy-lignende syntetisk harpiks, behandles i hårdt papir. Phenol, papir og epoxy kan blandes i forskellige sammensætninger for at skabe et basismateriale til trykte kredsløbskort. Forholdet kan ses med et blik fra etiketten til brandhæmmelse af et basismateriale: FR1, FR2, FR3 og FR4. Jo højere antallet af en etiket er, des mere epoxy og mindre phenol behandles i det materiale, der er mærket med det.

Trykte kredsløbsplader lavet af aluminium og syntetiske polymerer, også kaldet “IMS” (“Isoleret metallisk underlag”) eller trykte kredsløb af metalkerme, er mindre almindelige. I dette tilfælde består basismaterialet af to lag: den metalliske aluminiumskerne og et låg, der er lavet af "prepreg" (forkortelse af "præimpregnerede fibre", på engelsk "præimpregnerede fibre"), dvs. tekstilfibre blandet med plast.

Et andet kendetegn ved basismateriale er dets kobberbelægning. På den ene side er den afgørende faktor filmens tykkelse, dvs. hvor tyk den påførte film med kobberspor er. Tykkelsen måles normalt i mikrometer (µm) specificeret. Det mest almindelige kobberlag er 35µm, men der er også meget tyndere udgaver som 18µm eller tykkere som 70µm og endda 105µm.

På den anden side er antallet af kobberlag vigtigt. Basismateriale til trykte kredsløbsplader kan coates på en eller to sider. For plader, der er coatet på den ene side, er der kun kobberlederspor på den ene side. Paneler belagt på den ene side er stadig de mest udbredte i dag, da de er tilstrækkelige til de fleste applikationer og kan produceres uden stor indsats. PCB'er belagt på begge sider af basismaterialet er mere komplekse at fremstille, fordi der bruges mere kobber, og vias er påkrævet. Dette er borehuller, der er belagt med kobber indefra og dermed forbinder de to sammenkoblingsniveauer.

 

Hvad skal man overveje, når man køber?

Først og fremmest bestemmer budgettet og målet for et projekt, hvilket bestyrelsesbasismateriale der er bedst egnet til det. Metalkernekredsløb er meget mere termisk ledende end plader med en højere procentdel plast. De er derfor ideelt egnede til miljøer, der genererer meget varme, for eksempel i LED-belysningssystemer eller computere med høj ydeevne med højhastigheds-processorer. Denne ydelse afspejles dog i prisen. I de fleste tilfælde er IMS-teknologi især værd til professionelle applikationer.

Hårdt papir er den billigste løsning til kredsløbsmateriale. Derudover klæber kobberbelægningen især godt til det. Til gengæld er den mere følsom overfor varme- og fugtskader. Trykte kredsløb lavet af hårdt papir er derfor især velegnede til hobbyister og andre hobbyelektronikteknikere, der har brug for kortvarigt, brugervenligt basismateriale til visualisering og testformål. Epoxy-kredsløbskort er et ideelt kompromis.

 

Vores praktiske tip: vedligehold printkort med renere og beskyttende harpiks

Ikke hvert stykke basismateriale bruges med det samme. Reserver og overskud til overskæring af en plade kan stadig bruges til projekter længe efter købet. Med længere opbevaring eller uforsigtighed under behandlingen af basismateriale kan der dog forekomme tilsmudsning eller skader, der begrænser funktionaliteten af trykte kredsløbskort. For at forhindre støvaflejringer og oxidation kan kredsløbsplader behandles med loddemaling. Hvis der forekommer forurening, kan det fjernes ved hjælp af rengøringspaneler. Du kan finde begge løsninger i vores butik.

 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om basismateriale til kredsløb

Hvordan kan jeg klippe basismateriale?

Basismateriale til trykte kredsløb kan beskæres til den ønskede størrelse ved hjælp af mange forskellige metoder. Afhængig af tykkelse og materiale er almindelige husstandssaks eller en tæppekniv tilstrækkelige. Det er dog lettere at foretage præcise snit med bedre værktøjer. For mere modstandsdygtige kredsløb anbefales det derfor at bruge tinsnip eller en lille cirkelsav. Til behandling på et professionelt niveau er der løsninger, der er specielt designet til at skære basismateriale, såsom laserbaserede skæresystemer.

Er basismaterialet genanvendeligt?

Den miljøvenlige bortskaffelse af samlede og bare trykte kredsløbsplader kan være vanskelig. Forarbejdede metaller såsom aluminium eller kobber kan adskilles fra andre materialer og genanvendes. Plastepoxy er imidlertid ikke genanvendelig i henhold til den kendte teknik. For professionel og miljøvenlig bortskaffelse anbefales det at kontakte en tjenesteudbyder, der er specialiseret i elektronisk affald.