bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

  

Computerforsyninger forsyner pc'en med energi pålideligt 

En pc-strømforsyning sikrer computerens strømforsyning. Følsomme hardwarekomponenter såsom CPU eller grafikkort stiller høje krav til spændingsstabilitet. Du kan finde ud af, hvilke strømforsyningsformater der er tilgængelige, og hvad en 80-plus-certificering betyder i vores guide. Derudover vil vi fortælle dig, hvad du skal passe på, når du køber en strømforsyningsenhed.

  • Hvad er en strømforsyning?

  • Almindeligt anvendte formater til pc-strømforsyninger

  • Hvilke forbindelser har en pc-strømforsyning

  • Hvad betyder certificering på 80 plus, og hvad er underopdelingen?

  • Køb en passende strømforsyningsenhed - det skal du være opmærksom på!

  • Vores praktiske tip: Det er bedre ikke at spare på strømforsyningen

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om pc-strømforsyninger

 
 

Hvad er en pc-strømforsyning?

Hver elektrisk enhed har brug for enten et batteri, et genopladeligt batteri eller en strømforsyning for at fungere. Det er ikke anderledes med en computer. AC-spændingen fra strømnettet konverteres til DC-spænding af strømforsyningen. En pc-strømforsyning, der overholder ATX-standarden, skal levere mindst +12 volt, +5 volt, +3,3 volt, -12 volt og +5 V SB. Det er især vigtigt, at strømforsyningsenheden leverer stabile spændinger med kun minimale tolerancer. Hvis dette ikke var tilfældet, kan meget følsom pc-hardware såsom CPU'er eller avancerede grafikkort blive uopretteligt beskadiget.

Computer strømforsyninger er tilgængelige, der enten har en fuldt modulær, delvist modulær eller ikke-modulær struktur. I tilfælde af en ikke-modulær pc-strømforsyningsenhed er alle kabler permanent forbundet med huset til strømforsyningsenheden. At lægge hele ledningsnettet kan være en reel udfordring, især i mindre huse. I tilfælde af en delvist modulær strømforsyning er der kun 20 eller 24-bens stik, der er ansvarlig for hovedstrømforsyningen, og 8-bens CPU-stik permanent tilsluttet. Alle andre kabler kan tilsluttes eller simpelthen udelades efter behov. Situationen er igen anderledes med en fuldt modulær strømforsyningsenhed: Her kan alle kabler adskilles helt fra huset. Dette forenkler anbringelsen af det tykke og ofte ikke særlig fleksible hovedstrømkabel betydeligt.

 
 

Almindeligt anvendte formater til pc-strømforsyninger

Selv i dag har ældre computere stadig strømforsyninger i AT-format (Advanced Technology). Et to-delt stik, der hver har 6 ben, bruges til hovedstrømforsyningen. Strømforsyninger i AT-format spiller imidlertid ikke længere en rolle på moderne stationære pc'er. Anvendelse af sådanne modeller med nuværende hovedkort er derfor udelukket. Standarden for pc-strømforsyninger i dag er ATX-formfaktoren. Ifølge specifikationen måler en sådan strømforsyningsenhed 140 x 150 x 86 millimeter (L x B x H). Faktisk overskrides længden regelmæssigt, især med strømforsyninger med højere effekt. Bredden og højden overholdes derimod, så en jævn installation i ethvert ATX pc-etui kan garanteres. Med ældre ATX-strømforsyninger forsynes processoren stadig med strøm via et 4-bens stik, mens et 8-bens stik med den nuværende hardware tager højde for det øgede energiforbrug. Hovedstrømkablet har 20 eller 24 ben.

SFX- eller SFX-L-standarden fås også specielt til særligt kompakte huse. Kablerne er identiske med en konventionel ATX-strømforsyning, kun antallet af tilgængelige forbindelser til DVD-drev og harddiske er normalt lavere. Dimensionerne er 100 x 125 x 63,5 millimeter (L x B x H). Hvis længden er mere end 100 millimeter, kaldes det en SFX-L strømforsyningsenhed. Disse har normalt en 120 millimeter blæser, mens en normal SFX-strømforsyning normalt kun har en 80 millimeter blæser. TFX-strømforsyninger (Thin Format Factor) er beregnet til særligt flade computerkasser. Målene her er 175 x 85 x 65 millimeter (L x B x H). Også i dette tilfælde adskiller de eksisterende forbindelseskabler sig ikke fra en "normal" ATX-strømforsyningsenhed.

 
 

Hvilke forbindelser har en pc-strømforsyning? 

Moderne strømpakker har et 24-polet stik, der faktisk leverer computerens hovedstrømforsyning. Der er også et 4 + 4-polet stik til CPU-strømforsyningen. Grafikkort kan normalt forsynes med strøm fra flere 6 + 2-polede kabler. Derudover er der forskellige antal SATA- og 4-polede Molex-stik afhængigt af strømforsyningsenheden.

 
 

Hvad betyder certificering på 80 plus, og hvad er underopdelingen?

Digital pc strømforsyning

Den såkaldte 80-plus-certificering angiver effektiviteten af strømforsyninger med en belastning på 20, 50 og 100 procent. Der er seks forskellige niveauer:

 Det starter med den enkle 80-plus certificering. Med en udnyttelse på 20/50/100 procent har dette en effektivitet på 80/80/80 procent. Det næste niveau er 80 Plus Bronze og har en effektivitet på 82/85/82 procent.
80 Plus Silver har en effektivitet på 85/88/85 procent, mens 80 Plus guld kommer til 87/90/87 procent.
Strømforsyninger med 80 Plus Platinum og 80 Plus Titanium fungerer særligt effektivt. Værdierne er henholdsvis 90/92/89 procent og 92/94/90 procent.

 
 

Køb en passende strømforsyningsenhed - det skal du være opmærksom på!

Den første ting du skal gøre er at finde ud af, hvilket strømforsyningsformat der kræves. For normale kontor-pc'er og alle pc-systemer, der har en almindelig tårnkasse, passer en standard ATX-strømforsyning normalt. Især med højtydende computere kan det være nyttigt at forbedre luftstrømmen inde i huset med en modulær strømforsyning. Du skal kun lægge de kabler, der faktisk er nødvendige, alt andet forbliver udenfor og tager ikke plads. De få resterende kabler kan lægges meget lettere eller renere, hvilket kan bidrage til forbedret luftcirkulation.

Sandsynligvis det vigtigste aspekt ved køb af en strømforsyningsenhed er den krævede strøm: Rækken af strømforsyningsenheder, der er tilgængelige i dag, spænder fra 150 watt til 2000 watt. Men hvilken service er virkelig nødvendig? Hvor mange watt en strømforsyningsenhed skal have, afhænger meget af den installerede hardware. 750-watt strømforsyninger og modeller, der tilbyder betydeligt mere strøm, kræves normalt kun til gaming-pc'er og arbejdsstationer med flere CPU'er eller multi-GPU-systemer. For en gennemsnitlig computer med et kraftigt grafikkort, en opdateret processor, to harddiske og to blæsere kræves der sjældent strømforsyninger med mere end 550 watt. En pc med en Intel 9900K CPU, en Geforce RTX 2070 SUPER, to RAM-moduler, en M.2 SSD samt en normal harddisk og tre fans kræver omkring 430 watt under belastning. For en simpel kontor-pc er strømforsyninger med et output på 300 watt stadig tilstrækkelige i dag.

Opbygning af en strømforsyningsenhed

Ved køb skal der også tages højde for den højest mulige effektivitet af strømforsyningen. Jo højere 80-plus-certificering, jo mere effektivt fungerer enheden. Imidlertid stiger prisen også betydeligt i samme omfang. Du bør ikke købe en strømforsyning under 80 Plus Bronze i dag; Med hensyn til pris og ydeevne er 80 Plus Gold i mange tilfælde den ideelle mellemvej. Der er også store forskelle i lydstyrken: Hvis computeren skal betjenes i et særligt støjfølsomt miljø, er semi-passive eller helt passive strømforsyninger et godt valg. I tilfælde af en semi-passiv enhed står den indbyggede blæser stille op til en bestemt temperatur. Hvis grænseværdien overskrides, begynder ventilatoren at arbejde, indtil temperaturen er faldet igen. En passiv strømforsyning har derimod slet ingen fans. Tilstrækkelig ventilation i huset anbefales stærkt, når du bruger en sådan model.

 
 

Vores praktiske tip: Det er bedre ikke at spare på strømforsyningen

Dybest set anbefales det at værdsætte kvalitet, når du vælger en strømforsyningsenhed. Et formodet tilbud kan vise sig at være nøjagtigt det modsatte, hvis det brænder ned under fuld belastning første gang det bruges. Dette kan ikke kun ødelægge den hardware, der er installeret på pc'en, men i værste fald kan den også forårsage brand.

 
 

FAQ - ofte stillede spørgsmål om pc-strømforsyninger

Hvad er forskellen mellem en enkelt skinne strømforsyning og en multi-skinne strømforsyning?

Udtrykkene enkelt eller flere skinner henviser til de tilgængelige +12 volt skinner. Med en enkeltstrømsforsyningsenhed kan hver komponent, uanset hvordan den blev tilsluttet strømforsyningsenheden, bruge sin fulde kapacitet. Den integrerede overspændingsbeskyttelse træder dog kun i kraft, når strømmen er relativt høj, hvilket i ekstreme tilfælde kan beskadige nogle strømforsyninger. Når det drejer sig om en multi-rail enhed, er strømmen på den anden side delt mellem flere +12 volt skinner, hvis output kan begrænses i hvert tilfælde. Det er praktisk talt umuligt at afbrænde strømforsyningen, men det er ikke muligt at opdele den tilgængelige strøm mellem de enkelte skinner. Teoretisk set kan det ske, at en tilsluttet enhed ikke får tilstrækkelig strøm.

Hvor længe giver producenter af strømforsyning en garanti?

Det afhænger af producenten og ofte også af den respektive model. Ud over den juridisk bindende garanti giver kendte producenter normalt en 2-5 års garanti. Med strømforsyninger af særlig høj kvalitet er det endda 7 til 12 år muligt.

Hvad er en overflødig strømforsyning?

En overflødig strømforsyning bruges normalt i servere og computere, der skal have et højt niveau af pålidelighed. Det er et hus, den såkaldte bagplan, hvori flere individuelle specielle strømforsyninger er indsat. Hvis en af enhederne fejler, overtages strømforsyningen af en af de andre strømforsyninger i bagplanet. Takket være hot-swap-funktionen kan den defekte enhed udskiftes under drift. Tilsvarende strømforsyninger fås i ATX- eller EPS-format. Der er også specielle strømforsyninger til 19 "servere i 1 eller 2 U. 

Hvor meget ydeevne kræver nuværende avancerede grafikkort?

Strømforbruget varierer betydeligt afhængigt af grafikkortet. Nedenfor er nogle eksempler på aktuelle grafikkort: En Nvidia RTX 2060 SUPER kræver op til 175 watt, mens den mere kraftfulde RTX 2070 SUPER allerede har 215 watt. RTX 2080 SUPER har brug for op til 250 watt under fuld belastning. En Radeon RX 5700 fra AMD kræver 180 watt og RX 5700 XT op til 225 watt.