bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til overspændingsbeskyttelse

  • Was underwas ved overspændingsbeskyttelse?

  • Hvilke typer og konstruktioner findes der inden for overspændingsbeskyttelse?

  • Købekriterier for overspændingsbeskyttelse - hvad kommer det an på?

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om overspændingsbeskyttelse

  • Facit: På den måde køber du den rigtige overspændingsbeskyttelse

 

Was underwas ved overspændingsbeskyttelse?

Ved overspændingsbeskyttelse forstås foranstaltninger, der beskytter elektriske og elektroniske apparater og komponenter mod ikke-tilladte høje spændinger, som kan føre til beskadigelser eller total nedbrud. Skadelige overspændinger opstår ikke kun ved nær eller direkte lynnedslag, men også via kapacitive og induktive virkninger af lynafladning på større afstand. Koblingsprocesser i mellem- og lavspændingsnettet kan være lige så udløser som frakobling af større induktive belastninger. Disse omfatter store elektromotorer, transformatorer og endda konventionelle forkoblingsenheder, som anvendes til gasudladningslamper.

Da der ikke er nogen indflydelse på sådanne eksterne begivenheder, skal der træffes lokale tekniske foranstaltninger for at begrænse eventuelle overspændinger til et uskadeligt niveau. Overspændingsbeskyttelsesanordninger omfatter til spændingsbegrænsning varistorer, gasfyldte overspændingsafleder, radiostrækninger, sletningskamre eller supressordioder, sidstnævnte kun kan anvendes ved mindre spændinger. Kombinationer af spændingsbegrænsende og strømførende komponenter er mulige og normale.

 

Hvilke typer og konstruktioner findes der inden for overspændingsbeskyttelse?

For at beskytte netdrevne enheder findes der overspændingsbeskyttelses-mellemstik og strømskinner med integreret overspændingsbeskyttelse. Nogle af disse produkter integrerer i det samme hus endnu flere overspændingsbeskyttelses-funktioner. Afhængigt af udførelsen har du yderligere stik og tilslutninger af forskellig konstruktion. Der fås versioner til antenne-, telefon- og netværksledninger, hvor enkelte adaptere kan fås separat for de pågældende ledningstyper. 

Overspændingsbeskyttelses-mellemstik betegner man som såkaldt finbeskyttelse. Deres beskyttelseseffekt er begrænset til energirige forstyrrelser. Ved direkte eller meget nære lynnedslag og andre energiintensive hændelser kan du alene ikke sikre en effektiv apparatbeskyttelse. Desuden skal du ikke selv beskytte ledningsnettet mod skader som følge af større overspændinger. Deres evne til at begrænse og aflede høj energi er ikke tilstrækkelig i deres konstruktion. I overspændingsmellemstik er der ofte integreret en finsikring. Den udløser efter en stærkere overspændingsimpuls, det vil sige, når gnistgab taler igennem en kortslutning, og afbryder den tilsluttede forbruger fra nettet. 

For en omfattende og effektiv beskyttelse mod overspændingsskader skal der anvendes et effektivt overspændingsbeskyttelseskoncept i bygninger. Dette består ud over den allerede beskrevne finbeskyttelse også af grov- og mellembeskyttelse. Ved grov beskyttelse (type i) betegner man beskyttelsesmoduler, som er monteret i en bygningsdel og som kan udlede høje strømstyrker op til 100 kilo-Ampère, ligesom de ses ved lynafladning. Gode systemer begrænser overspændinger til værdier på ca. 1,5 kilo-volt. Med sådanne overspændinger kan den midterbeskyttelse, der skal installeres i etagefordelerne (type II), omgås. Den begrænser på sin side den af grov beskyttelse gennemlagte restenergi så meget, at den tredje fase, finjustering, ikke ødelægges af for høj energi og dermed bliver ineffektiv. Først den fine beskyttelse (type III) er dog i stand til at reducere den resterende overspænding til et mål, der kan sammenkæes med det tilsluttede udstyr. Det vigtige er, at beskyttelsesvirkningen af hvert trin er baseret på det, der altid er i brug! Der kan i mellemtiden leveres kombi-afleder, der integrerer grov- og finbeskyttelse i et afledertrin. 

 

Købekriterier for overspændingsbeskyttelse - hvad kommer det an på?

Afhængigt af den eksisterende netforms arkitektur skal man ved grov- og finbeskyttelse være opmærksom på, at de enkelte komponenter teknisk passer til dette. Normerne din VDE 0100-443 og -534 regulerer, hvornår og hvordan overspændingsbeskyttelsen kan monteres, og hvilke beskyttelsesforanstaltninger der kræves. Også online giver førende producenter af overspændingsbeskyttelse tips til planlægning og udførelse af overspændingsinstallationer på deres respektive websider og giver valghjælp til deres produkter.

Både type 1- og type 2-overspændingsafledere og kombi-afledere er modulopbyggede systemer på markedet, hvor de enkelte beskyttelsesmoduler kan udskiftes individuelt. Fordelen: I tilfælde af alvor kan beskyttelseskoduler udskiftes individuelt og dermed billigt. 

Ikke alle stikdåseselister og mellemstik fanger endnu et eller flere overspændingsændringer, der følger efter hinanden. Deres nytte er så ikke længere til stede, hvis der kommer yderligere farlige overspændinger. Gode modeller viser udløsning af beskyttelsesanordninger og frakobling af de eller de tilsluttede forbrugere fra nettet for at forhindre, at de beskadiges sikkert. 

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om overspændingsbeskyttelse

Kan Ich som elektroteknisk lægmand selv installere en overspændingsbeskyttelse?

Installation af den såkaldte finbeskyttelse i form af overspændingsbeskyttelses-mellemstikdåser og overspændingsbeskyttelses-dåselister er ikke noget problem og lige så let som tilslutning af et elektrisk apparat med strømstik. Arbejde med el-husinstallation, som kræves ved installation af grob- og mellembeskyttelsessystemer, skal af sikkerhedsgrunde udføres af kvalificerede elektrikere.

I husinstallationen er der hverken indbygget mellem- eller grovbeskyttelse. Vil overspændingsbeskyttelses-mellemstikket overhovedet give noget?
Ja. Disse meget energiintensive overspændingshændelser kan ganske vist ikke begrænse til et uskadeligt mål, men de fleste "normale" overspændinger. De er, når man ser på begivenhedsfrekvensen, tydeligt overtal. Du beskytter dine enheder mod de mest almindelige skader.

Der er monteret en lynafleder på bygningen. Er det ikke nok som overspændingsbeskyttelse?
En lynafleder er beregnet til bygnings- og brandsikring. Der er ingen spændingsbegrænsende virkning. Også her er et tretrins-overspændingsbeskyttelseskoncept nødvendigt for en omfattende beskyttelse.

Overspændingsbeskyttelse
 

Facit: På den måde køber du den rigtige overspændingsbeskyttelse

Da flere og flere elektroniske apparater og styringer anvendes i moderne husholdninger og disse i alt kan vise betragtelige værdier, kan det betale sig at anvende overspændingsbeskyttelseskomponenter af høj kvalitet. Sørg for, at der er gode værdier for maksimal gennemgangsspænding, energiabsorberingsevne og ved overspændingsbeskyttelses-mellemstik til strømnettet, for, at en beskadigelse af beskyttelsesmekanismerne indikeres optisk via en kontrollampe og/eller en integreret sikring adskiller de tilsluttede apparater fra nettet.

Netop inden for overspændingsbeskyttelses-mellemstikket er det vigtigt at have opmærksomheden henledt på, at alle elektriske ledninger beskyttes. Overspændinger finder sin vej ikke kun til apparatet via netkabel, men også for eksempel via telefon- og antenneledninger. Netværksledninger er også i farezonen, og de fleste af dem forbinder flere computere og komponenter med hinanden. Det er derfor meget vigtigt ikke at lade "bagdøren" stå åben. 

Nogle producenter giver garantier på overspændingsbeskyttelses-mellemstik og dåselister i form af gratis produktsats eller produktforsikring til en vis værdi ved produktregistrering efter købet. Det kan være umagen værd, hvis der ikke allerede findes en forsikringsaftale, der udtrykkeligt omfatter overspændning. 

Overspændingsbeskyttelses-mellemstik og dåselister med ekstra beskyttelsesfunktioner til andre komponenter er som regel billigere end købet af et separat mellemstik. Du sparer plads, reducerer kabelrodet og resten en nødvendig jordledning, da beskyttelseslederpotentialet allerede er tilgængeligt via jordforbindelsen.