bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 
 

Værd at vide om NTC-modstand?

  • Hvad er en NTC-modstand?

  • Hvilke typer og typer af konstruktioner findes der?

  • Købekriterier for NTC-modstande - hvad kommer det an på?

  • Vores praxistipp: Håndtering og forarbejdning af NTC-modstande

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om NTC-modstande

  • Konklusion: På den måde køber du den passende NTC-modstand

Hvad er en NTC-modstand?

NTC-modstande er temperaturafhængige modstandskomponenter, også kaldet varmestige eller termistorer. De ændrer deres elektriske modstand præcis omvendt ligesom de beslægtede PTC-modstande: Modstanden falder ved stigende temperatur, de har altså en negativ temperaturkoefficient.

NTC-modstande fremstilles af forskellige metaloxider, og deres grundelement er en volumenmodstand. Kunstigt indbyggede »fejlsteder« i materialet, den såkaldte »hentering«, øger egenevnen ved stigende temperatur.

Varmemodstand vender den fysiske egenskab, der normalt gælder for metaller, for at modvirke elektrisk strøm ved stigende temperatur. Teknisk udnytter man dette på mange måder. NTC-modstande findes på mange områder inden for elektronik og elektroteknik. Dette skyldes de relativt lave produktionsomkostninger, kompakte byggestandarder og det store antal tilgængelige modstandsværdier.

Varmemodstand 22 ohm

Jo højere temperaturen er, desto lavere modstand.


Hvilke typer og typer af konstruktioner findes der?

NTC-modstande findes til forskellige anvendelsesområder. Deres specifikke egenskaber er optimeret til det pågældende anvendelsesformål. Varmemodstand til måleformål og til temperaturkompensation har en tilnærmelsesvis lineær og relativt flad temperatur-modstandskarakteristik. . Ofte er en omfattende linearisering med ekstra elektroniske kredsløb og mikrocontrollere dermed ikke nødvendig, i det mindste hvis der ikke findes meget høje krav til målenøjagtighed. Hvis indkoblingsstrømme skal begrænses, eller der skal opnås en indkoblingsforsinkelse, ønskes der derimod en stejl karakteristik. Lineariteten spiller i den forbindelse enten en underordnet rolle, eller man ønsker endog et eksponentielt stigende forløb.

NTC-modstande findes som trådede komponenter i skive- eller drypkonstruktion, og støbt i aluminiumsbæger til fastgørelse ved hjælp af skruer. I den forbindelse kan der enten være et udvendigt gevind eller en metaløsken. SMD-udformninger er ligeledes almindelige.


Købekriterier for NTC-modstande - hvad kommer det an på?

Ved valg af en passende varmeleder er det vigtigt ved siden af det ønskede forløb af modstandstemperaturkarakteristikken for den nominelle modstand ved nominel temperatur (RN eller TR), der oftest er specificeret til 25 °C. NTC-modstande fås med forskellige tolerancer. Til anvendelser med øgede præcisionskrav bør der foretrækkes typer med lav aldring og høj langtidsstabilitet. Ved anvendelse under vanskelige betingelser skal stabiliteten af huset eller beklædningen kontrolleres, der tilbydes særlige udformninger til væsker. Til måleopgaver og til temperaturkompensation skal NTC-termistorens selvopvarmning være så lav som muligt for ikke at forfalske måleresultaterne. Hvis den nødvendige målestrøm og den deraf følgende tabseffekt på NTC-modstanden ikke kan holdes tilstrækkeligt lav, anbefales det at vælge en større, mere robust konstruktion med god varmeafledning. Det tilladte arbejdsområde for varmelederen, som er angivet i databladet, skal mindst svare til de forventede temperaturer under anvendelse. Indkalkulerer du også den egenopvarmning gennem opståede tab.


Vores praxistipp: Håndtering og forarbejdning af NTC-modstande

Også varmemodstand påføres kun bestemte maksimale temperaturer. Vær ved lodning opmærksom på den i databladet tilladte loddetemperatur- og -varighed for at undgå beskadigelse af beklædningen eller varig modstand. Hvis der løber højere strømme, kan varmestige varmestige varmes op. Undgå derfor at blive henført til printkortet i nærheden af temperaturfølsomme komponenter.


FAQ – ofte stillede spørgsmål om NTC-modstande

Hvorfor findes der ingen spændingsangivelse i databladet?

Som ved mange "normale" modstande mangler denne angivelse delvist. Spændingsbelastningsevne fremkommer i dette tilfælde af produktet af spændingsfald på varmlederen og den flydende strøm, dvs. den maksimalt tilladte tabseffekt.

Hvad forstår man ved derating?

Den tilladte tabseffekt i mW eller W er for det meste specificeret i databladet for en omgivelsestemperatur på 25 °C. Afvigende temperaturer eller dårlig varmeafledning fører til en reduktion af det nominelle tab.

Konklusion: På den måde køber du den passende NTC-modstand

Til måleopgaver og til temperaturkompensation egner sig med fladt og lineært karakteristikdiagram. Handler det om indkoblingsstrømbegrænsning og forsinkelseskredsløb, er typer med så stejst som muligt og en tilstrækkelig høj strømbelastningsevne det rigtige valg. Hvis temperaturen af væsker eller dampe skal måles, skal der foreligge hermetisk indkapslede versioner, som kan skrues og forsegles i rørets eller beholdervæggenden.