bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Om Neozed backup

Indtil de blev erstattet af automatsikringer, var der sikringer i hvert hus. Navnlig Neozed-systemet er stadig udbredt i industrisektoren. Vi forklarer strukturen og funktionen af passende sikringer, og hvad der skal tages hensyn til, når du håndterer dem.

  • Hvad er en neozed backup?

  • Neozed sikring: struktur og funktionalitet

  • Nogle almindelige driftsklasser

  • NH-sikringsafbryderafbryderen

  • Vores praktiske tip: Vær opmærksom på beskyttelsesbeklædning, når du udskifter sikring

  • Hvad skal du passe på, når du bruger Neozed sikringer?

  • FAQ - Ofte stillede spørgsmål om Neozed-sikringer

 

Hvad er en neozed backup?

Det neozede design, der blev introduceret i 1967, er den mere kompakte efterfølger for den blæste sikring. Neozede sikringer bruges kun i elektriske installationer i boligbyggeri til at beskytte strømforsyningen til permanent tilsluttede enheder, for eksempel øjeblikkelige vandvarmere, og blev ellers normalt erstattet af automatiske afbrydere. I industrien bruges de på den anden side ofte som overspændingsbeskyttelse af elværktøjer og maskiner. Selv i kombination med en motorbeskyttelsesafbryder udfører Neozed sikringer deres arbejde pålideligt. En sikring af Neozed-typen er en sikring. Den komplette sikringsenhed består af sikringsbunden og en beskyttelse mod utilsigtet kontakt. Sikrings- eller sikringsleddet indsættes i basen sammen med den matchende monteringshylster. Endelig sikres sikringsledet med skruelåget.

 

Neozede sikringer fås i tre størrelser: For størrelse D01 er den nominelle strøm 2, 4, 6, 10 eller 16 A. Diameteren er 11 millimeter, mens længden er 36 millimeter. E 14 bruges som gevind. Størrelsen D02 har en E-18 gevind, har en diameter på 15 millimeter og en længde på 36 millimeter. Den nominelle strøm kan være 20, 25, 35, 50 og 63 A. På den anden side bruges en M 30 x 2 gevind til D03-neozede sikringer. Dimensionerne er 22 

Millimeter i diameter og 43 mm i længde, mens den nominelle strøm kan være 80 eller 100 A.

.

Figur: Neozed kredsløb
U = spændingskilde
F = sikring
H1 & H2 = forbrugere

 

Neozed sikring: struktur og funktionalitet

Illustration: Neozed version

1 = sikringsbund
2 = beskyttelse mod kontakt
3 = montering af ærmet
4 = smelteindsats
5 = skrueklap

En neozed sikring består af en sikring designet til en bestemt nominel strøm, som er lavet af elektrolytisk kobber eller fint sølv. Sikringselementet er normalt omgivet af kvartssand eller luft. Dette dækning sikrer, at den resulterende bue afkøles, når sikringen udløses. Derudover er der kontakter på de to sider af sikringen (hoved- og fodkontakt). Alle disse komponenter holdes sammen af sikringen. Dette består af isolerende materiale som keramik, plast eller komposit og sikrer, at lysbue indeni ikke kan forårsage nogen skade.

Og hvad sker der, hvis Neozed-sikringsforbindelsen kører på grund af overspænding? I dette tilfælde blæser sikringen i ordets sandeste forstand. Sikringselementet får smeltet af strømmen der strømmer igennem det. Mere præcist ændrer sikringselementet materiens tilstand fra faststof til flydende til gasformigt. Endelig opstår en bue i gasformig tilstand, hvorved strømmen afbrydes på samme tid. Udløsningsadfærden ved enhedssikringer er opdelt i FF (superhurtig), F (hurtig), M (medium langsom), T (langsom) og TT (super langsom). Dette betyder den reaktionstid, som en sikring skal udløse. Mens en FF-sikring allerede reagerer på korte spændingstoppe, har sikringerne en større tolerance med hensyn til deres udfaldsadfærd med stigende grad af inerti.

 

Nogle almindelige driftsklasser

Neozede sikringer er opdelt i forskellige driftsklasser. Vi præsenterer nogle af de mest almindelige klasser nedenfor: Standardtypen til generelle anvendelser kaldes gG. Udfældningsadfærden af denne type er langsomtvirkende, dvs. langsom ved lave kortslutningsstrømme og hurtig ved høje strømme. GR-typen er beregnet til beskyttelse af halvlederkomponenter (superhurtig). Sikringer af typen gS (superhurtig) bruges også til halvlederelementer og til liniebeskyttelse. Typen gF (hurtig) bruges til industrianlæg, kraftværker eller lignende. I modsætning hertil bruges typen gPV til fotovoltaiske systemer (superhurtig).

 

NH-sikringsafbryderafbryderen

NEOZED

En sikringsafbryderafbryder fungerer både som en belastningskontakt og som en afbryder. Med en sådan komponent er det muligt for et kredsløb at blive frakoblet eller tilsluttet selv under belastning. Funktionaliteten er tilgængelig, indtil den respektive nominelle strøm er nået. Beskyttelse mod overspænding og kortslutning ydes af sikringer. I modsætning til en simpel sikring har sikringsafbryderens frakobling den fordel, at der kan garanteres en spændingsfri tilstand, når sikringen ændres. Uden en sådan switch er der risiko for en farlig elektrisk lysbue, når en sikring skiftes på et kredsløb under belastning. Livstruende kvæstelser kan være den umiddelbare konsekvens.

 

Vores praktiske tip: Vær opmærksom på beskyttelsesbeklædning, når du udskifter sikring

Bær altid passende beskyttelsesudstyr i henhold til IEC 61482 / EN 61482, når der skiftes en sikring på et kredsløb under belastning. Lysbuer, der kan opstå under ændringen, kan ellers resultere i alvorlige kvæstelser.

 

Hvad skal du passe på, når du bruger Neozed sikringer?

I modsætning til en strømafbryder, skal en sikring udskiftes, når den er udløst. Enhver form for brodannelse er ikke tilladt og kan være livstruende. Det bør derfor undgås! Sørg for, at den nye sikring også har den rigtige nominelle strøm og den rigtige egenskab. Hvis dette ikke overholdes, vil de tilsluttede enheder ikke længere være tilstrækkeligt beskyttet i tilfælde af overspænding. Bemærk også, at en sikring generelt er genstand for en aldringsproces. I løbet af sin livscyklus ændres sikringens udløsende adfærd på grund af aktuelle toppe, der er forårsaget, når en enhed tændes, og gennem diffusionsprocesser. En oprindeligt langsom sikring har en tendens til at blive mere smidig med tiden.

 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om Neozed-sikringer

Hvad betyder udtrykkene Neozed og Diazed egentlig?

Udtrykket neozed er et kunstigt ord, der er sammensat af ordene ny (neo), to-delt (z) og edison thread (ed). Så det er en ny eller ny todelt sikring med Edison-tråd. Diazed er også et kunstigt ord, der består af delene diametrale (dias), to dele (Z) og edison thread (ED). Man taler om en diametralt gradueret todelt sikring med Edison-tråd.