bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

Værd at vide til mikro-, miniature-pærer

  • Hvad anvendes mikro- eller miniature-pærer til?

  • Hvilke typer mikro- og miniature-pærer findes der?

  • Opbygning af mikro- og miniature-pærer

  • Hvilke kriterier er vigtige ved valg af en mikro- eller miniature-lampe?

  • Levetid for mikrolamper

  • KONKLUSION

Hvad anvendes mikro- eller miniature-pærer til?

Miniaturelamper

I kategorien mikro-glødelamper og miniature-pærer finder du få millimeter store pærer. På grund af deres beskaffenhed og små mål kan disse lamper anvendes meget alsidigt. De findes inden for mange industrielle områder, inden for bilkonstruktion og inden for medicinalteknik. De er forskellige med hensyn til anvendte materialer, teknik og elektriske og optiske data.

Som regel anvendes mikro-glødelamper og miniature-pærer som universallamper i elektronik, for eksempel til loddemontering i printplader. Det har specielle plastelement, der er beregnet til en perfekt justering under loddeprocessen. Derudover kan de anvendes inden for modelbyggeri. De mindste lamper er optimale mål, hvilket gør dem interessante for konstruktion af signaler, advarselsskilte, trafiklys, gadelys, belysning i huset og positionslamper til modelbygning. På grund af dens lave strømforbrug er de ideelle til elektronisk visning. 

 

Hvilke typer mikro- og miniature-pærer findes der?

Miniaturelameller

Den første forskel er forskellen i forhold til lyskildernes størrelse:

  • Mikro-glødepærer er op til 2 x 12 mm store
  • Miniature-glødepærer er 5 x 18 mm store

Alt efter anvendelsesformål adskiller mikro-glødelamper og miniature-pærer sig i deres opbygning og design. Der findes subminiaturelamper med sokkel, glødepærer med trådender, mikrolamper med gevindfatning, lamper med tilslutningskabel eller små glødelamper.


Afhængigt af brugerens krav til den påtænkte belysning er der forskellige indsatsparametre. Disse salgskriterier bør derfor overholdes:

  • Strømforbrug:
  • Spænding
  • Lysstyrke
  • Mål
  • Kolbeformer
  • Reaktion på rystelser og chok
  • Levetid
  • Tilslutningsledninger og sokkel
  • Kvalitetskendetegn ved lampekolben
  • farvning;

       

 

Opbygning af mikro- og miniature-pærer

Spiral

Spiralen er glødettråden og bestemmer lampens lystekniske og mekaniske data. I den forbindelse spiller især diameteren en afgørende rolle. Den består normalt af wolframtråd.

Holdertråd

Ved en for lang spiral smeltes holdertråde ind i perlen som forstærkning.

Perle

Glasperlen smeltes rundt om strømføringerne og sørger for en ensartet elektrodeafstand.

Strømfremføringer

Der er to strømtilførsler pr. lampe, det er kobberkappetråde. Lyskildernes standardelektroder har en diameter på 0,20 til 0,25 mm.

Sokkel

De fleste lamper har en sokkel. Soklen er internationalt standardiseret og gør det muligt at udskifte glødelamper uden lodning eller hjælpeværktøj. Andre lampeversioner bruger galvaniserede tilslutningstråde. De er lette at lodde og fremstillet iht. din A 40046 og MIL-T-10727. 

Miniaturelamper
 

Hvilke kriterier er vigtige ved valg af en mikro- eller miniature-lampe?

Miniaturelamper

Levetid og termiske påvirkninger:

Med en stigende levetid sker der en misfarvning af glasindervæggen. Spiral- og glastemperaturer påvirker trådtværsnittet. Nogle producenter anvender glasfyldninger, der reducerer fordampningen af wolframtråd og dermed øger levetiden.

Som tommelfingerregel gælder: Levetiden for en lyskilde med lavere spænding ved samme effekttab og samme lysstyrke er højere end for en lyskilde med højere spænding.

Følsomhed over for mekanisk belastning:

I nogle omgivelser virker vibrationer og andre mekaniske belastninger på lyskilderne. Hvis det forventes under brug, bør der vælges pærer med lav spænding og høj strømstyrke.

Indbygning:

Fortinnede tilslutningsledninger muliggør en montering ved hjælp af loddeprocessen. Efter loddemontering er det tilrådeligt at fiksere lamperne for at undgå belastninger. For et optimalt fixpunkt egne plasthylstre, afstandsstykker, men også limstoffer.

Nominel spænding 

Den nominelle spænding angiver, hvilken spænding lyskilden skal bruge til normal drift og holdes under brug. Alt efter type er mikro- og miniature-pærer beregnet til mærkespændinger fra 1,5 V til 60 V. Mikrolamper til motorkøretøjer har f.eks. en nominel spænding på 12 V eller 24 V, der er tilpasset den elektriske strømforsyning

Effekt

Lyskilders effekt angives i watt. Watt-tallet angiver den nøjagtige værdi af strømforbruget og bestemmer kun delvist lysstyrken. Lyskildernes virkningsgrad er afgørende. For at tydeliggøre det: En 100-watt lampe omdanner kun 5 watt til lys. Resten afgives som Varme til omgivelserne. Eftersom størstedelen af miniaturelamper og mikrolamper kun egner sig som signalelement, har de mindre fordele end de "store" glødelamper. Til bilnøgle med signallamper med 0,09 W anvendes for eksempel.

 

Levetid for mikrolamper

Mini-lyskilderne har som udgangspunkt ikke mindre lang levetid end de "store" varianter og opnår som regel tusindvis af driftstimer, når de anvendes korrekt. Anvendelsen under belastning (for eksempel vibration), i Varme eller kolde omgivelser eller under jævnstrøm i stedet for vekselstrøm kan reducere levetiden betydeligt. Oplysninger om fabrikanternes levetid vedrører altid laboratoriebetingelser og kan derfor kun anvendes som sammenligningsgrundlag. Sørg i alle tilfælde for at undgå beskadigelser ved monteringen.

KONKLUSION

Mikro- og miniature-pærer er speciallyskilder, hvis anvendelse er bestemt af deres mål. Takket være det lave pladsbehov tilbyder de mange anvendelsesmuligheder inden for moderne elektronik både i industrien og i hjemmet. Spænding, strøm og ydeevne er grundlæggende parametre for valg af lyskilde. Til indbygning af disse specielle lamper spiller dog yderligere data som soklens udformning, tilslutninger, belastninger ved temperaturer og rystelser samt farven en rolle. Internationale standarder letter udskiftningen og fungerer som vejledende værdier.