bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til lagtykkelser-måleapparater

Lagtykkelsesmålere har eksisteret siden midten af 1950'erne, men de første apparater var begrænset til bestemmelse af lagtykkelsen og andre korrosionsbeskyttelsesovertræk på stål. De har været lige nøjagtige og har været lidet brugervenlige. I mellemtiden kan måleapparat til måling af lagtykkelser på stort set enhver overflade. Hvordan de fungerer, hører du i vores rådgiver.

  • Was et måleapparat til tykkelse?

  • Hvilke typer og bygningstyper af lagtykkelser-måleapparater findes der?

  • Købekriterier for måleudstyr til lagtykkelse - hvad kommer det an på?

  • Facit: På den måde køber du det rigtige måleapparat til tykkelse

  • Vores praktiske tip: Skab ideelle målebetingelser

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om måleudstyr til lagtykkelse

 

Was et måleapparat til tykkelse?

En måling af lagtykkelser måler uden at ødelægge tykkelsen af en belægning på metalliske underlag. Måleudstyr til lagtykkelse betegnes også ofte som en lagtykkelsesmåler eller en laktykkelsesmåler. Afhængigt af apparatets udførelse er lakker dog langt fra de eneste belægninger, som kan måles med et moderne digitalt måleapparat til måling af lagtykkelser.  

Afhængigt af om lagtykkelsen skal måles på jernmetaller eller ikke-jernmetaller, anvendes forskellige målemetoder. Til magnetiserbare underlag udnytter man den magnetiske induktion. En permanent magnet eller en lille elektromagnet genererer et magnetfelt, hvis tykkelse måles med en Hall-sensor eller en sekundær spole.

For ikke-magnetiserbare, men elektrisk ledende bærematerialer (herunder f.eks. aluminium, kobber, messing, zink og adskillige typer rustfrit stål) anvendes hvirvelstrømsmetoden. I den forbindelse skaber et felt med magnetisk omvekslingsfelt hvirvelstrømme i grundmaterialet, hvis tykkelse derefter anvendes til bestemmelse af lagtykkelsen.

En anden metode anvender ultralydbølger til måling, hvor de fleste af apparaterne, som følge af et relativt højt måleområde på ca. 1 mm opad, er mere egnede til måling af relativt tykke lag. En sådan lagtykkelse kan f.eks. findes i brandbeskyttelseslag, i det maritime område og i den specielle korrosionsbeskyttelse.

Et andet apparattegn er de såkaldte materialetykkelsesmålere, som normalt ikke kan differentiere en belægning på et grundmateriale og vise måleteknisk, men derimod måler den samlede materialetykkelse på op til ca. 300 mm.

Måleudstyr til lagtykkelser anvendes til at bestemme, om der er påført lak i den rigtige tykkelse, eller om tykkelsen af andre belægninger som zink, emalje eller PTFE er blevet testet. Dette fungerer dog ikke kun i lak og andre reguleringsbare belægninger, men også i folier, tape og beskyttelsesbånd. Netop ved måling af lagtykkelser fra lakken i biler kan en efterfølgende lakering efter et uheld eller korrosionsskader relativt let konstateres, da en iøjnefaldende højere måleværdi indikerer en efterlakering. Derfor er måling af lagtykkelser blevet et standardværktøj af eksperter, eksperter og bilforhandlere.

 

Hvilke typer og bygningstyper af lagtykkelser-måleapparater findes der?

Der findes instrumenter til måling af lagtykkelser både i udførelser til måling af lagtykkelser på jernholdige metaller og til ikke-jernholdige metaller. Ofte er begge måleområder dog kombineret i ét apparat, for måleapparater med fast integreret sonde er disse også konstrueret til begge metoder.

Måleapparat til måling af lagtykkelser med kabelforbundet, ekstern sonde muliggør ofte en udskiftning mod andre målehoveder, for eksempel til måling af jern- eller ikke-jernmetaller, eller for at imødekomme forskellige lagtykkelser og eventuelt begrænsede pladsforhold eller meget små måleflader.

Særlige (ofte også relativt dyre) måleinstrumenter til måling af lagtykkelser kan endda måle overfladebelægningers styrke på visse ikke-metalliske grundmaterialer. Dette gøres ved hjælp af en kompliceret ultralydsmålemetode, som kan bruges til at analysere de forskellige lydudbredelseshastigheder i de forskellige materialer. Tykkelsen på belægningen og tykkelsen på bærematerialet vises derefter.

Lagtykkelsesmålere fås i dag udelukkende i digitale versioner. Alt efter udstyr har du ekstra funktioner som for eksempel automatisk undergrundsgenkendelse, displaybelysning, min./maks.-visning, hold-funktion, alarmfunktioner til måleværdihukommelse over- eller underskridelse, måleværdi-hukommelsesfunktion, pc-interface og software til analyse og dokumentation på computeren.

Meget enkle modeller, som er beregnet til hurtig kontrol af eventuel efterlakering af motorkøretøjer, har ofte kun tre forskelligfarvede LED'er, som hver er tildelt et lagtykkelsesområde. De muliggør ikke måling af lagtykkelser vha. måleværdi, men fungerer kun som indikator .

 

Købekriterier for måleudstyr til lagtykkelse - hvad kommer det an på?


Målinger ikke udelukkende skal udføres på stål- og jernunderlag, er et apparat til jern- og ikke-jernmetaller den meget anvendelige, universelle variant . Netop også i biler er der en tendens til forstærket anvendelse af aluminiumkomponenter, der ikke kan undersøges med en ren Fe-modus-model.

Skønsmænd og vedligeholdelsespersonale profiterer af udstyr med omfattende udstyr som automatisk valg af målemodus og mulighed for lagring af måleværdier samt analyse- og dokumentationsmulighed.

Apparaterne kan stort set anvendes mest fleksibelt med udskiftelige kabelsonder, da disse muliggør en aflæsning af apparatdisplayet også på ugunstige steder og muliggør tilslutning af forskellige sondetyper.

 

Facit: På den måde køber du det rigtige måleapparat til tykkelse

Arbejde oftere med forskellige grundmaterialer , så er en lagtykkelsesmåler med automatisk materialeregistrering det rigtige valg. Til målinger på svært tilgængelige eller trange steder egner måleinstrumenter med påsat sonde sig bedre, en displaybelysning kan også være nyttig.

Måleområde og målenøjagtighed er vigtige. Begge dele skal være tilpasset det tilsigtede formål. En mere nøjagtig måleværdi af lagtykkelse leverer som udgangspunkt enheder med to-punkts-kalibrering.  

Til måling af lagtykkelser på motorkøretøjers laklag er det ofte tilstrækkeligt med relativt billige lagtykkelsesmålere i begynderklassen, men de egner sig dog næsten altid kun til stålplader og ikke til aluminium-karosseridele.

 

 

Vores praktiske tip: Skab ideelle målebetingelser

Alle overflader skal være rene og tørre ved målingen. Min. materialetykkelse og minimalt nødvendig måleflade må ikke underskrides for at undgå målefejl. Ligeledes må en eventuel krumning af overfladen ikke være mindre end den mindste tilladte krumningsradius. Før hver måling skal der udføres en nulpunktskalibrering på måleinstrumentet ved hjælp af en ikke-overfladebehandlet materialeprøve for at opnå den størst mulige nøjagtighed. Vær også opmærksom på valg af den korrekte måletilstand til ferromagnetiske underlag eller ikke-ferromagnetiske materialer.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om måleudstyr til lagtykkelse

Lakeringer består ofte af flere lag - was her Ich as mach as mach mach mach mach as mach as mach mach as mach as

Uafhængigt af lakopbygningen måles og vises tykkelsen på hele laklaget, som for eksempel summen af fyldstof, grunder, dæklak og klar lak.

Hvordan ser jeg Ich ud, om råmaterialet er et jernmetal (Fe) eller et non-ferro-metal (NFE)?

En enkel metode er en test med en almindelig lille magnet: Hæfter fast på prøveemnet, er et jernholdige metaller. Hvis der ikke er nogen tiltrækningsevne, antages det, at der er tale om non-ferro-metal.