bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

Elektrosmog-måleudstyr: Find frem og reducer elektrosmog 

På mange områder af dagligdagen kommer vi i kontakt med elektrosmog eller elektromagnetisk stråling. Elektriske husholdningsapparater, mobilnet og radarer er næsten allestedsnærværende kilder til stråling. At registrere strålens intensitet er opgave for elektrosmog-måleapparater. Hvilke typer der findes, og hvad det handler om, når du køber det, hører du i vores rådgiver.

  • Wasist elektrosmog?

  • Was elektrosmog-måleudstyr?

  • Typer af elektrosmog-måleudstyr

  • Praktisk tip: Flere målinger gennemført

  • Købekriterier for elektrosmog-måleudstyr - hvad kommer det an på?

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om elektrosmog og måleudstyr til elektrosmog

 

Was elektrosmog?

Udtrykket »elektrosmog« er et fælles begreb og betegner i hverdagen summen af belastninger, der opstår som følge af elektromagnetisk stråling. Der skal skelnes mellem elektrosmog og klassisk smog, for sidstnævnte forstår forurening af luften forårsaget af emissioner. Dette omfatter f.eks. skorstensrøg eller røggasser, der udledes af biler og industrien. Smog (fremstillet på engelsk sloke »røg« og fog »tåge«) forekommer især i byområder og kan undertiden ses som et tåslag med det blotte øje, mens elektrosmog ikke er usynligt.

Konkret drejer det sig ved elektrosmog om magnetiske, elektriske og elektromagnetiske felter i lavfrekvens eller højfrekvent område. Karakteristisk for lavfrekvensområdet er, at elektriske og magnetiske felter opstår adskilt fra hinanden og skiftevis. Elektriske og magnetiske aspekter er forbundet med hinanden på et område med høj frekvens, og derfor taler man her normalt om elektromagnetiske felter eller bølger.

Elektromagnetiske felter er ikke et teknisk resultat, men forekommer frit i naturen. Et eksempel er jordens naturlige magnetfelt. Også menneskets hjerne frembringer elektriske og magnetiske felter og fungerer i voksagstand med en frekvens på 13 til 30 Hz. Elektromagnetiske felter af denne art er meget svage og forårsager endnu ikke elektrosmog. Ved elektrosmog forstås i højere grad den samlede elektromagnetiske påvirkning, som er steget betydeligt i de seneste årtier som følge af den teknologiske udvikling. Varmestråling og ioniserende stråling er ikke omfattet.

Lavfrekvent elektrosmogmåler
 

Was elektrosmog-måleudstyr?

Til påvisning af en elektrosmog-belastning anvendes elektrosmog-måleudstyr. Der er tale om strålingsdetektorer, der giver mulighed for at måle bølgelængder i højfrekvent og lavfrekvent område. De er en vigtig del af måleteknikken og tjener på den ene side til grænseværdisammenligning , på den anden side til at spore strålingskilder som telefonstationer, håndholdte stole, mikrobølgeteknologi og lignende.

Nogle apparater skelner mellem forskellige forurenere, f.eks. mobiltelefoni, DECT, WLAN eller radar, og giver et detaljeret overblik over den konkrete stråling i omgivelserne. Måleudstyr til elektrosmog hører ved siden af geigertællere og andre måleapparater til måling af forurening til byggeøkologiske måleteknikere. De findes hovedsageligt inden for det professionelle område af måleteknik og kræver teknisk ekspertise ved håndtering og analyse. Der findes imidlertid også måleudstyr til elektrosmog for interesserede lægfolk, som er nemmere at håndtere, f.eks. måleudstyr til registrering af mikrobølle.

 

Typer af elektrosmog-måleudstyr

Alt afhængigt af hvilket frekvensområde der skal måles, bruger man højfrekvens-elektrosmogmåler eller lavfrekvens-elektrosmogmåler.

Måleudstyr til lavfrekvent stråling måler elektromagnetisk stråling i lavfrekvensområdet, herunder Infrashall og ultralyd. I det elektromagnetiske spektrum ligger lavfrekvensområdet mellem 3 Hz og 30 kHzElkabler og husholdningsapparater falder typisk inden for lavfrekvensstråling.

Måleudstyr til højfrekvent stråling måler elektromagnetiske felter i højfrekvente områder, som man taler om fra en værdi på 30 kHz. Højfrekvens findes inden for moderne trådløs teknologi. De fleste kommunikationsmidler til trådløse meddelelser såsom radio- og tv-spredning, mobiltelefoni, WLAN og Bluetooth arbejder i højfrekvente områder.

Højfrekvent elektrosmogmåler
 

Vores praktipp: Flere målinger udføres

Signalstyrken for en elektrotåge-måler kan påvirkes af forskellige faktorer, og derfor anbefales det at udføre flere målinger på forskellige tidspunkter af dagen og gentage dem regelmæssigt for at få et samlet overblik. Der skal tages højde for støjstråling og for, at også vægge og gulve kan være ladet op af elektrisk udstyr.

 

Købekriterier for elektrosmog-måleudstyr - hvad kommer det an på?

Ved køb af en elektrotåge-måler skal man først overveje, i hvilket frekvensområde målingen skal gennemføres. Afhængigt af anvendelsesområdet anbefales et måleapparat til lavfrekvens eller højfrekvens. Hvis man vil måle på begge områder, kan man ty til kombinerede kuffertsæt. Den indeholder elektrosmog-måleudstyr til begge frekvensområder og omfattende tilbehør.

Betjening spiller også en afgørende rolle, især for dem, der er uerfarne ved håndtering af elektrosmog-måleudstyr. Optiske visninger og akustiske signaler som for eksempel farvekoder og advarselstoner kan tydeliggøre de målte værdier endnu en gang og hjælpe med vurderingen. Ekstrafunktioner som geigermålereffekt er praktiske til at finde områder med øget elektrosmog-belastning.

For at opnå pålidelige måleværdier skal der tages hensyn til en høj målenøjagtighed. Måleinstrumenter til privat brug behøver ikke nødvendigvis være så følsomme som måleinstrumenter til professionelt brug. Der skal altid tages hensyn til det pågældende formål. Måleudstyr til elektrosmog børµ² dog kunne registrere mindst en strålingstæthed på 10 W/m. Dette er en byggebiologisk referenceværdi for soveområder i henhold til standarden for måleteknik for byggeøkologiske projekter SBM-2015. I rapportenµ² anses elektromagnetiske bølger (= højfrekvens) med en strålingsgrad på mellem 100 og 500 W/m for at være stærkt påfaldende. Hvis denne værdi er nået, skal der foretages sanering eller reduktion af strålingen. For magnetiske vekselfelter (= lavfrekvens) er fluxtæthed fra 100 til 500 NT en opgave, der skal løses.

Endelig bør de tekniske forudsætninger og den type strømforsyning, som et elektrotåge-måler kræver, kontrolleres på forhånd og tilpasses omstændighederne.

En præcis måling er en grundlæggende forudsætning for pålidelige måleresultater, som igen er basis for en sikker vurdering af belastningssituationen. Mange elektrotåge-måleapparater gør det muligt at udføre langtidsmålinger og ved hjælp af ekstra software at foretage evalueringer direkte på stedet.

 

Ofte stillede spørgsmål om elektrosmog-måleudstyr 

Kan elektrosmog-måleudstyr også betjenes og læses af lægfolk?

Ved elektrosmog-måleapparater drejer det sig om en krævende måleteknik, som kræver et grundlæggende kendskab. Det gælder især forståelsen af enheder, der er vejledende for bygningsværdier som f.eks. fluxtæthed, strålingstæthed, feltstyrke og lignende. Enklere elektrosmog-måleudstyr, som for eksempel mikrobølgetestmåleapparater, kan som regel uden problemer betjenes og læses af lægfolk.


Was the difference between elektriske and magnetiske felter?

Elektriske felter omgiver enhver elektrisk ladet krop eller leder, der står under spænding. Hvis et apparat forbindes med strømledningen via en stikkontakt, opstår der allerede et elektrisk felt. For at gøre dette skal apparatet ikke være tændt. Magnetiske felter oprettes, når strømmen begynder at strømme, og apparatet tages i brug. De danner sig altså altid, når den elektriske effekt faktisk bruges. Da de kan trænge igennem byggematerialer og vægge, er det ikke så let at afskærme magnetiske felter som elektriske felter. Sammen står de begge sammen om at blive svagere i takt med afstanden til klipperugende.