bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ting at vide om affugtere og tørretumblere

  • Det betyder "relativ fugtighed"

  • Derfor er for høj luftfugtighed skadelig

  • Sådan fungerer affugtere

  • Købskriterier for affugtere - det er det der betyder noget

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål

Det betyder "relativ fugtighed"

Når vi taler om fugtighed, refererer vi generelt til den relative fugtighed. Hvad der menes er forholdet mellem den faktisk indeholdte og den maksimalt mulige masse vanddamp i luften. For eksempel gælder et optimalt interval på 40 til 50 procent for kontor- og opholdsrum; i saunaen kan det til sammenligning være op til 100 procent (fuldstændig mætning med vanddamp).

Luftaffugter

Derfor er for høj luftfugtighed skadelig

Hvis fugtigheden på kontoret eller lageret er for høj, kan kroppen ikke længere regulere temperaturen korrekt. Vi opfatter en sådan atmosfære som schwül. For eksempel er stor varme relativt tålelig i ørkenen, fordi organismen kan klare varm og tør luft bedre end fugtig luft, som det forekommer i tropiske regnskove.

Skimmelsvamp er dog farligere for helbredet. Det er forårsaget af overdreven fugtighed i forbindelse med varme. Almindelige årsager er defekter eller beskadigelse af bygningsmaterialet. Fugtigheden i væggen kan skyldes en utilstrækkelig forseglet ydre væg, gennem hvilken vand trænger igennem. Dette gælder også for defekt gips, hvilket også gør det lettere for vand at trænge ind. Utilstrækkelig ventilation ses ofte som årsagen til skimmelvækst. Ventilation er især nødvendig, når en fugtighed over gennemsnittet øger luftfugtigheden massivt, f.eks. Under kraftig regn eller efter oversvømmelse.

Sådan fungerer affugtere

Almindelige affugtere fungerer efter tre forskellige fysiske metoder:

Luftaffugter

Kondensator

Affugtere baseret på dette designprincip suger fugtig luft ind gennem en blæser og fører den forbi en varmeveksler, der afkøles, for eksempel med ledningsvand. Vanddampen indeholdt i luften kondenserer ved senderen og kan opsamles som kondensat i en beholder.


Absorber med hygroskopisk væske

Også her suges fugtig luft ind, men i stedet for at blive ledt til en varmeveksler, er den rettet mod en saltopløsning. Denne løsning er hygroskopisk, det vil sige, den tiltrækker vand. Saltopløsningen fortyndes mere og mere af den tilførte vanddamp, så den skal udskiftes efter en vis tid.

Luftaffugter

Adsorber med adsorbenter

Denne metode er en af de mest populære, fordi den kan implementeres ret billigt og på samme tid har en høj grad af effektivitet, i det mindste i små rum. Den vigtigste fordel: Enhederne har ikke brug for en blæser og derfor ingen elektricitet. De består normalt af et plastikhus med adskillige luftspalter og en beholder til kondensatet. De mest almindelige anvendte hygroskopiske stoffer er salte, der absorberer vanddampen og gradvist opløses.

Affugterposer behøver ingen opsamlingsbeholder. De indeholder silicagel, små korn af siliciumoxid. Silikagel er meget hygroskopisk, den største fordel: Den kan genbruges så ofte du vil. Til dette formål placeres posen simpelthen i en mikrobølgeovn eller i ovnen et par minutter efter brug og tørres.

Købskriterier for affugtere 

Disse tre spørgsmål er afgørende for købet:

  1. Hvad er den relative fugtighed?
  2. Hvor stort er rummet?
  3. Hvor meget vanddamp skal fjernes fra rumluften i timen?

Et såkaldt hygrometer er nødvendigt for at bestemme fugtigheden. Disse små enheder måler indholdet af vanddamp pålideligt. Rumstørrelse og affugtningsegenskaber bestemmer i vid udstrækning tørreteknologien med elektrisk betjente kondensvandstørrere, der viser den bedste effektivitet. En avanceret enhed med en indbygget fugtighedsmåler (hygrostat) trækker omkring 0,8 liter vanddamp i timen fra et rum på 50 kvadratmeter.

Vores praktiske tip

Hvis for høj luftfugtighed på kontoret eller opbevaringspladsen er et konstant problem, er det bedst at bruge en elektrisk betjent enhed såsom en kondensvandtørrer. Dette giver dig mulighed for at reagere med det samme, hvis det er nødvendigt. Kemisk baserede affugtere har altid brug for tilførsel af adsorbenter, og vandniveauet i opsamlingsbeholderen skal overvåges kontinuerligt.

FAQ - ofte stillede spørgsmål

Kan affugtere også bruges til at kontrollere lugt?

Før eller senere fører fugtig rumluft også til lugtgener, da bakterier kan formere sig hurtigt i et sådant miljø. Af denne grund er der også specielle faner til adsorptionstørrere, der ud over affugtning af luften også giver en bedre rumduft. Sådanne faner beriget med duftende olier varer ofte i flere måneder.

Er der nogen affugtere til biler?

Ja, i poseform. Den indeholder ofte bentonit, en blanding af mineraler fra vulkansk aske. Bentonit er lige så hygroskopisk som silicagel, så det kan absorbere en stor mængde vanddamp. Ligesom silicagel kan bentonit tørres et antal gange og derefter genbruges.

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en elektrisk affugter?

Hvis affugteren skal køre i flere dage, er det værd at se på strømforbruget. Nogle affugtere har også en timerfunktion. Dette viser sig at være særligt praktisk, når enheden har et højt støjniveau og kun skal være i drift, for eksempel når ingen er i lokalet.