bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til LNB'er

Den principielle funktion med EN SAT-antenne med udliggerarm er altid den samme! De signaler, der udsendes fra satellitter, rammer reflektoren og samles i et punkt foran spejlet. Netop i dette »brændpunkt« sidder LNB'en. Hvad der derefter præcist sker i LNB'en, hvilke forskelle der findes i LNB'er, og hvad man skal være opmærksom på ved udskiftning af en LNB'er, kan du læse i de efterfølgende afsnit.

  • Hvad er en LNB?

  • Hvordan fungerer en LNB?

  • Hvilke forskellige LNB'er findes der?

  • Hvad skal der tages hensyn til ved udskiftning af en LNB'er?

  • Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en LNB?

I LNB'en er antennerne anbragt.

Betegnelsen LNB er forkortelsen for »Low Noise Blockconvertere«. Nogle LNB'er betegnes også som LNC (Low Noise Converter) eller LUF (Low Noise Feed) eller LBF (Low Noise Block Feed).
Formålet med en LNB er at modtage, forstærke og implementere de signaler, som udsendes fra satellitter. Disse ligger i det nedre frekvensbånd i området 10,7 til 11,75 GHz og i det øvre frekvensbånd ved 11,8 til 12,75 GHz. Desværre er disse frekvenser alt for høje til, at de kan overføres til modtageren via en antenneledning (koaksialkabel). Dertil kommer, at effekten af en TV-satellit er begrænset, og at signalstyrken derfor ikke er særlig udpræget, selv i centrum af modtageområdet.

Derfor anvendes reflektionsspejle til at føre SAT-signalerne på LNB'en. Ved hjælp af støjsvage (low noise) forstærkere forstørres modtagersignalerne så til det nødvendige mål, før de kan omsættes til en lavere frekvens i området fra 950 – 2150 MHz (engelsk converted).

 

Hvordan fungerer en LNB?

Frekvenser og polarisering

For at maksimere antallet af overførselskanaler i tv-satellitternes frekvensområde fra 10,7 - 11,75 (low band) eller 11,8 - 12,75 GHz (high band) er de elektromagnetiske bølger, som satellitterne udsender, polariserede både horisontalt og vertikalt. Det betyder, at de elektromagnetiske bølger svinger både vandret og lodret. Derved kan antallet af mulige overførselskanaler fordobles i samme frekvensbånd. Alternativt er der cirkulær polarisering (højre- eller venstredrejende), som imidlertid ikke spiller nogen nævneværdig rolle ved modtagelse af TV-satellitter i Centraleuropa.

Trådsøm

Mekanisk opbygning

En LNB består i første omgang af en partileder. Det er et metalrør, der er specielt afstemt efter modtagelsesfrekvensen. På den side, der er rettet mod spejl for reflekser, forhindrer kun en plastkappe indtrængen af snavs og fugt. På den anden side er der to metalstifter, som er vandrette og lodrette, og som hver især stikker ind i hullederen. Disse to korte metalstifter er de egentlige SAT-antenner , hvorved hver antenne modtager et polariseringsniveau.

På billedet ved siden af blev den påklæbede beskyttelseskappe fjernet, så der opnås et frit udsyn til LNB'en. Fra højre rager den vandrette antenne og fra oven rager den vertikale antenne ud på hylden.

Bemærk:

Ældre SAT-anlæg er LNB'er med kun en antenne-stift. Den kunne enten mekanisk drejes 90° ved hjælp af en elektromotor, eller den blev forskanset for at være en magnetisk polarizer, som »drejet« de elektromagnetiske bølger på hullederen. Desuden kunne "gamle" LNB'er kun modtage det nedre frekvensområde på 10,7-11,75 GHz. LNB'er, som også har kunnet modtage det øverste frekvensområde, er blevet kaldt Universal-LNB'er.

LNB blok-diagram

Elektrisk funktion

Men nu anvendes kun LNB'er med to antenner. Funktionen vises forenklet i diagrammet ved siden af på billede 3:

Signalerne fra de to antenner i de cirkelrunde hulledere (horisontal og vertikal) forstærkes først med en støjsvag forstærker (AMP) og opdeles i de to frekvensbånd (Low og High) via frekvensfilter (splitter).

I det nedre frekvensbånd blandes signalerne derefter med en 9,75 GHz oscillator. Til det øverste frekvensbånd arbejder en ekstra oscillator på 10,6 GHz. De deraf følgende mellemfrekvenser (ZF) forstærkes igen (AMP) og tilføres en koblings-matrix.

Koblings-matrix forbinder hver en af de fire mulige mellemfrequnez-niveauer horisontal Low (HL), horisontal High (HH), vertikal High (VH) eller vertikal Low (VL) med udgangen.

Informationen om, hvilket ZF-niveau der skal forbindes med udgangen, får koblings-matrix via koaksialtilslutningsledning FRA SAT-modtageren. Den er programmeret og "hvid", på hvilket polariseringsniveau H eller V og i hvilket frekvensbånd (lav eller høj) bestemte sendere skal modtages.

Men for at LNB kan udføre de tidligere beskrevne opgaver, skal den forsynes med strøm. DERFOR genererer SAT-receiveren en jævnspænding og sender den via antenneledningen (koaksialkabel) til LNB'en.

Hvis lodret polariserede sendere skal modtages i det nederste frekvensbånd (VL), regulerer SAT-modtageren jævnspændingen på antenneledningen til 14 V. Ved vandret polariserede sendere i det nederste frekvensbånd øger SAT-receiveren spændingen til 18 V. .

Koblingstærsklen mellem horisontal og vertikal ligger på 15 V . På den måde er det sikret, at koblings-matrixen i LNB'en stadig skifter ordentligt, også når LNB-spændingen reduceres ved brug af multikontakter eller andre omskiftere og ligger tydeligt under 18 V.

Hvis stationer skal modtages i det øverste frekvensbånd, tilføjes jævnspændingen på 14 eller 18 V et 22 kHz-styresignal.

 

Hvilke forskellige LNB'er findes der?

Universal single-LNB

Denne LNB er beregnet til tilslutning af en enkelt modtager. LNB modtager vandret og lodret polariserede stationer i det nederste og det øverste frekvensbånd. Det viste blokdiagram svarer til opbygningen af en Universal Single-LNB'er.

 
SAT-anlæg til en deltager

 Enkeltbruger SAT-.anlæg

To modtagere på en SAT-ledning - vær venlig ikke! 

Da spændingen eller styresignalerne på antenneledningen bestemmer, i hvilket frekvensbånd der modtages horisontalt eller vertikalt polariserede programmer, giver det ikke rigtig mening at bruge to modtagere på en Single LNB med en fordeler.
Hvis et eksisterende anlæg skal udvides med en single-LNB til en anden deltager, skal kun Single-LNB skiftes mod en Twin-LNB.
 

   

Universal Twin-LNB:

En Universal Twin-LNB er i princippet opbygget som en universal single-LNB. Forskellen ligger kun i antallet af udgange. En Twin-LNB har to separate udgange, så de tilsluttede modtagere uafhængigt af hinanden kan få adgang til koblings-matrix (se billede 3) og modtage en hvilken som helst kanal.

 
SAT-anlæg til to deltagere

SAT-anlæg til to deltagere

Universal Quad-LNB

En Universal Quad-LNB har fire udgange, som uafhængigt af hinanden har adgang til koblings-matrix (se billede 3). Som følge heraf kan op til fire modtagere tilsluttes til LNB'en, og hver deltager kan træffe sit individuelle programvalg uafhængigt af den anden.

 
SAT-anlæg til op til fire deltagere

SAT-anlæg til op til fire deltagere

Universal Octo-LNB

På en universal Octo-LNB har otte udgange, der kan få adgang til koblings-matrix (se billede 3). På den måde giver denne LNB tilstrækkelige tilslutningsmuligheder til også perfekt at forsyne større huse med mange deltagere.

 
SAT-anlæg for op til otte deltagere

SAT-anlæg for op til otte deltagere

Quattro-LNB

Ved en Quattro-LNB mangler den interne koblings-matrix (se billede ..). Det betyder, at de fire ZF-niveauer, horisontal Low (HL), horisontal High (HH), vertikal High (VH) eller vertikal Low (VL), er direkte forbundet med udgangene. Til udgangene på LNB'er skal der så tilsluttes en ekstern multikontakt, som overtager opgaven med koblings-matrix. Tilslutningsledningerne til deltagere skal derefter blot føres til multikontakten og ikke længere til LNB'en. Det er den ideelle løsning til omfattende fællesskabsanlæg, med flere multikontakter, der er placeret efter hinanden, og en lang række deltagere.

Vigtigt:
Ikke nødvendige udgange på multikontakten (MS) skal forsynes med en afslutningsmodstand. I stedet for modstanden kan der dog også anvendes en koaksialledning med SAT-tilslutningsdåse.

Til Universal Quattro-LNB'er
SAT-anlæg med multikontakt

SAT-anlæg med multikontakt (MS). Antallet af deltagere afhænger af antallet af MS-udgange.

Monoblok-LNB:

På det geostationære tog er satellitterne modnet som perler på et perledette. Ved justering af spejlet indstilles reflektoren således, at signalerne fra den ønskede satellit, for eksempel Astra, samles nøjagtigt i LNB-indgangen (se billede 9 skitse A).

Reflektoren belyses samtidigt af alle andre satellitter. På grund af den »skrå« indfaldsvinkel er der et andet brændpunkt for hver satellit

Ved tætstående satellitter (grupper) som for eksempel Astra til 19,2° øst og Hotbird til 13,0° øst kan man modtage begge satellitter med en stationær antenne og en monoblok-LNB. Derudover er der to separate LNB'er i monoblok-LNB-hus, som er designet nøjagtigt til vinkelforskellen på 6,2° (se billede 9 skitse B).

Billede 9: Med en monoblok-LNB kan der trods det fastmonterede SAT-spejl modtages to satellitter samtidig.

En monoblok-LNB kan kun styres med en SAT-modtager med DiSEqC-styring. Det viste eksemplar giver mulighed for tilslutning af fire modtagere.

Også monoblok-LNB'er findes i forskellige versioner for tilslutning af en eller flere brugere. Imidlertid er omskiftningsmulighederne fra 14/18 V og 0/22 kHz ikke længere nok til at dække alle modtageområde og skifte mellem de to LNB'er. Derfor har Eutelsat i samarbejde med Philips allerede i 1990'erne udviklet DiSEqC-standarden (Digital Satelitte Equipment Control). DiSEqC-koblingskommandoerne overføres som digitalt kodede dataord ved hjælp af 22 kHz signalet fra modtageren til LNB eller også til en multikontakt.

Til monoblok-LNB'er

Skulle der modtages to langt fra hinanden eller endda tre eller fire satellitter med en fast antenne, tilbydes multifeed-holderen. Holderne består hovedsageligt af en skinne, hvorpå LNB'erne kan justeres nøjagtigt på brændpunkterne af de respektive satellitter.

 

Unicable-LNB'er

de allerede nævnte LNB'er sker fordelingen AF SAT-signaler på de pågældende deltagere altid stjerneformet fra LNB eller fra multikontakten. Men frem og tilbage er det meget tidskrævende at lægge de pågældende kabler. Især hvis en eksisterende kabeltilslutning-fordeling , hvor koaksialkablet fra en tilslutningsdåse er installeret til næste, skal omstilles til SAT-modtagelse.

Af denne grund er Unicable-enkeltkabel-systemet udviklet i henhold til din en 50494. Unicable LNB (eller Unicable multikontakt) stiller et bestemt antal porte til rådighed, hvor PRO SAT-modtager tildeles en port. Porten er ikke andet end en fast tildelt frekvens i et område på 950 – 2400 MHz, hvor de transponderdata, SOM SAT-receiveren har anmodet om (det ønskede program), overføres. Det fungerer dog kun, hvis OGSÅ SAT-modtageren understøtter protokollen i henhold til din en 50494. I teorien kan der tildeles op til 32 porte, hvilket i praksis ikke udnyttes fuldt ud.
Ved modtagere med den korteste vej til LNB/multikontakt skal de porte med de højeste frekvenser indstilles. Derved kan tabene ved kabeldæmpningen holdes så små som muligt.

Unicable-LNB'er
Til Unicable-LNB'er
 

Hvad skal der tages hensyn til ved udskiftning af en LNB'er?

Før en ny LNB kan skiftes ud med den eksisterende LNB, er der nogle udestående punkter, som det er vigtigt at afklare på forhånd. Ellers kan der opstå ubehagelige overraskelser ved montering af den nye LNB'er.

Mekanisk pasform

LNB'er fastgøres normalt med en cirkelrund klemme, som lægges om feedrøret. De aktuelle LNB'er har en feed-diameter på 40 mm. Men af og til finder man også LNB'er med 23 eller 60 mm. I dette tilfælde hjælper adapterringe videre. Den nye LNB skal sidde så fast, at den ikke kan vrides med hånden.

Valg af den rigtige LNB'er

Ved valg af den nye LNB'er skal det præcist angives, hvilken LNB der er nødvendig. Antallet af udgange er ikke det eneste beslutningskendetegn. Hvis der monteres en Quattro LNB i stedet for en Quad LNB, og der forbindes direkte med receiverne, er en fejlfunktion forprogrammeret.

Ved mange LNB'er angives et støjniveau i decibel (dB). Denne værdi angiver kvaliteten af den interne forstærker. Jo lavere støjniveauet, desto bedre er signalkvaliteten . Særligt ved vanskelige modtagerforhold (regn- eller sneflokke) mærkes en LNB med lavt støjniveau positivt.

Arbejdssikkerhed

Mange PARABOLANTENNER er monteret på tage eller vægge og kan kun nås via tagluger eller ved hjælp af stiger. Sørg i dette tilfælde for, at du er sikker, og sæt sikkerhedsbælter og sikringsdele i. Kontrollér, at de nødvendige stiger står sikkert, og sørg i den forbindelse også for alle andre relevante sikkerhedsbestemmelser, som f.eks. skridsikker fodtøjsværk.

Elektrisk tilslutning

LNB'er tilsluttes via skrubare F-stik. Her bliver stikket drejet til det afisolerede koaksialkabel. I den forbindelse skal man omhyggeligt sørge for, at der ikke kommer en dræning af skærmflettet i kontakt med midterlederen. I dette tilfælde ville det være en kortslutning af forsyningsspændingen, og LNB'en kan ikke fungere.
Stikkene skal beskyttes mod fugt ved hjælp af passende forholdsregler. LNB'er har til dels forskydelig afdækning , som beskytter tilslutningsstikket.
 

Antennens retning

Ved udskiftning af LNB'er anbefales det at kontrollere justeringen af SAT-antennen med det samme. Du skal blot tilslutte en SAT-finder til LNB-udgangen. Den antenneledning, der kommer fra modtageren eller multikontakten, tilsluttes SAT-finderen.

Vigtigt!
Brug ikke reflektoren til at justere, men reflektoren. Sådan undgår du, at måleresultatet forvanskes, hvis reflektoroverfladen forsvinder.

 

Ofte stillede spørgsmål

Mit SAT-anlæg går ikke længere. Hvad kan jeg gøre for at kontrollere LNB?

Først kan LNB'en kontrolleres for synlig beskadigelse. Især på ældre LNB'er er afdækningskapperne gerne løse eller ridsede, og vandet trænger dybt ind i hylderne. Så bør tilslutningsmulighederne på LNB'er (F-stik) skrues af og kontrolleres for at afgøre, om en tynd tråd i afskærmningen eventuelt har kontakt med midterlederen og dermed kortslutter forsyningsspændingen til LNB'en. Forsyningsspændingen på 14/18 V/DC kan måles med et let multimeter på det afrå F-stik. I LNB'er med flere udgange kan det nemt kontrolleres ved at udskifte tilslutningsledningen, om en LNB-udgang er defekt, eller om fejlen ligger i kabelføringen.

På F-stikket var der en kortslutning, som blev elimineret. MEN ALLIGEVEL kan SAT-anlægget stadig ikke.

Mange SAT-modtagere har elektroniske sikringer, som i tilfælde af kortslutning slår LNB-spændingen fra. For at LNB-spændingen skal tændes igen, skal modtageren muligvis afbrydes fra 230 V-strømnettet i kort tid.

Mit SAT-anlæg har et dårligt billede, selv om parabolen er rigtigt fast, og parabolen tydeligvis ikke har drejet sig i tilfælde af storm. Hvad skal der gøres?

Måske er træer eller buske blevet så store, at DE helt eller delvist kan lukke SAT-parabolen. På ældre anlæg kan det forekomme, at udliggerarmen sænkes som følge af vejrpåvirkninger eller materialetræthed, og at LNB ikke længere er i centrum af reflektoroverfladen. Det kan især ske ved multifeed-anlæg eller ved anvendelse af store og tunge LNB'er med mange tilslutninger.

Hvorfor er LNB'en placeret på den nederste kant AF SAT-nøglen og ikke i midten?

Reflektordesign ved et offset-spejl er udformet ekstra således, at centrum ligger nederst og ikke i midten. På den måde står reflektoren ret stejlt, hvorved sne, blade eller snavs nemt kan glide ned eller vaskes af regnen. Desuden bliver reflektoren ikke afskalet af udliggeren eller LNB.

På mit SAT-anlæg var der monteret en LNB med en feed-diameter på 23 mm, og de nye LNB'er har hver 40 mm.

Hvis LNB-holderen ikke uden større besvær kan ombygges, er det ofte billigere at udskifte den komplette udendørs enhed, så 40er LNB'er kan monteres.