bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om lamper med rødt lys, infrarøde lamper

  • Sådan fungerer infrarøde lamper

  • Der er disse typer infrarøde lamper

  • Købskriterier: Det afhænger af valget

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om infrarøde lamper

Sådan fungerer infrarøde lamper

Infrarøde lamper

I modsætning til normale lamper genererer infrarøde lamper ikke primært lys, men varme. Men ikke al varme er den samme. En radiator er for eksempel også varm om vinteren, men hjælper ikke nødvendigvis mod gigt, fordi den kun varmer den omgivende luft og ikke det menneskelige væv (medmindre du læner dig mod det). 

Solen er et praktisk eksempel på iskolde, men klare vinterdage. Selv når temperaturen i den omgivende luft er under 0 ˚C, opvarmer solens stråler huden. Dette skyldes den infrarøde komponent af solstråling: Luftmolekylerne påvirkes ikke af den infrarøde, men det betyder ligesom vores hud. Det er også grunden til, at du kan gøre dig komfortabel på nogle gadecaféer på iskolde dage. Tak til specielle infrarøde emittere.

I øvrigt er infrarød en usynlig del af det elektromagnetiske spektrum. Mens synligt lys har en bølgelængde på 640 nanometer (rød) til 430 nanometer (violet), er den infrarøde stråling af de enheder, der præsenteres her, 780 til omkring 1000 nanometer. Det faktum, at infrarøde lamper stadig lyser rødt, skyldes det indbyggede røde filter. Det skal sikre, at uundgåelige rester af synligt lys svækkes.

Der er disse typer infrarøde lamper

Infrarød lampe

Alle kommercielt tilgængelige infrarøde lamper er designet til borddrift. Enkle eksemplarer i prissegmentet på op til omkring 35 euro svarer optisk og teknisk til en normal lampe, men indeholder ikke en glødelampe, halogen-, lysstofrør- eller LED-lampe som lyskilde, men en speciel infrarød lampe. Dens form ligner de "spotlamper" fra glødelampetiden og har ofte også deres E27-gevind, så den let kan udskiftes. Effekten er 100 til 150 watt. Bedre versioner af disse lamper i "spot design" har en timer. Dette gør det muligt at indstille bestrålingsvarigheden hurtigt og nemt, normalt i 5, 10 eller 15 minutter.

Signifikant stærkere i emissionen af infrarød stråling er de lamper, der er udstyret med halogenlamper til det infrarøde område. Deres ydelse er 200 eller 300 watt, halogenrøret kan normalt også udskiftes her. Lampen er ikke rund, men rektangulær. Bestrålingsområdet, der kan være op til 30 x 40 centimeter, er tilsvarende stort.

Købskriterier: Det afhænger af valget

Infrarød lampe

Selv billige infrarøde lamper kommer normalt fra kendte producenter, hvilket skal garantere teknisk sikkerhed. Afgørende købskriterier er ydeevnen, strålingsområdet og brugervenligheden. De fleste kommercielt tilgængelige infrarøde lamper til medicinske formål er designet til det nærmeste område (= nær infrarødt, NIR), dvs. til direkte bestråling, afhængigt af strømmen, i en afstand på 30 til 80 centimeter. 

Om en rund glødelampe med 100 eller 150 watt eller en firkantet halogen-spotlight med 200 eller 300 watt er bedre, afhænger af anvendelsesområdet. Hvis kun et lille område skal bestråles - for eksempel paranasale bihuler - er en lille model normalt tilstrækkelig. Højtydende modeller med halogenrør er meget velegnede til større kropsoverflader og dem, hvis smertepunkt ikke kan defineres tydeligt. Typiske eksempler på dette er reumatisme eller ischias-klager.

Med hensyn til brugervenlighed tilbyder alle infrarøde lamper justerbare hældningsvinkler. På nogle modeller er disse faste, med andre er de frit justerbare. Lamperne kan således justeres nøjagtigt med den overflade, der skal bestråles, uanset bordhøjde. Nogle enheder har også justerbare elektroniske timere med en automatisk slukningsfunktion.

FAQ - ofte stillede spørgsmål om infrarøde lamper

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg betjener en infrarød lampe?

Som en tommelfingerregel: strålingen må ikke opfattes som ubehagelig. Infrarøde lamper er naturligvis meget varme, så der bør ikke være noget brandfarligt eller varmefølsomt materiale i nærheden. Det skal også bemærkes, at lampen køler helt ned efter brug. Små lamper tager cirka 15 minutter, før de kan håndteres og pakkes. Halogenlamper bliver særligt varme, hvorfor disse enheder ofte har overophedningsbeskyttelse og en køler, der forbliver i drift i et par minutter, efter at lampen er slukket.

Er der medicinske grunde, der taler imod infrarød stråling?

De fleste mennesker finder infrarød stråling behagelig og hjælpsom, for eksempel med forkølelse, muskel- eller nerveproblemer. Ikke desto mindre bør du først konsultere en læge, før du bruger en infrarød lampe, hvis du har begrænset eller øget følsomhed over for varme. Dette kan for eksempel være tilfældet med diabetes såvel som når man tager visse lægemidler. I tilfælde af inflammatoriske processer kan infrarød stråling endda have en kontraproduktiv virkning, i dette tilfælde bør strålingen kun udføres efter konsultation af en læge.

Praktisk tip

Infrarøde lamper bruges også meget ofte i ansigtet, for eksempel til forkølelse, acne eller neurodermatitis. Så snart dele af ansigtet bliver varme, skal du stoppe bestrålingen. Øjnene er mindre tilbøjelige til at mærke overophedning, så der er risiko for, at de bliver beskadiget, hvis behandlingen fortsættes. Det er derfor vigtigt at holde øjnene generelt lukket under eksponering af ansigtet. Til kraftfulde enheder med et stort antal watt anbefales også beskyttelsesbriller.