bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

   

Interessante fakta om kulstoffilmmodstander

  • Hvad er en kulstoffilmmodstand?

  • Hvilke typer og design er der?

  • Køb kriterier for kulstoffilmmodstande - hvad er vigtigt?

  • Vores praktiske tip: Opmærksomhed ved behandling

  • FAQ - Ofte stillede spørgsmål om kulstoffilmmodstande

  • Konklusion: Hvordan man køber den rigtige modstand

Hvad er en kulstoffilmmodstand?

En klassisk modstand mod kulstoflag består af et cylindrisk keramik- eller porcelænskroppe, hvorpå det egentlige modstandslag lavet af krystallinsk kulstof sidder. Dette lag kan påføres enten ved en neddypningsproces eller ved vakuumfordampning. Den elektriske modstand for kulmaterialet er relativt lidt variabel, men forskellige modstandsværdier kræves; fra enkeltcifrede ohm-værdier til mega-ohm-området. Dette kan opnås ved en anden tykkelse af carbonlaget, som sædvanligvis er mellem 0,001 um og 10 um. Særligt høje modstandsværdier kan opnås ved helikalt påføring af carbonlaget. Den effektive længde af modstandslaget øges således hurtigt uden behov for at forstørre designet.

Afhængigt af kravene til modstandstolerance sorteres eller udvælges modstanderne under fremstillingsprocessen. Under justering fjernes enten materiale ved slibning eller sandblæsning, indtil det ønskede setpoint er nået, eller en laser- eller elektronstråle fordamper delvist modstandslaget.

Der er metalliske hætter på begge sider af modstandslaget, som skaber elektrisk kontakt med de aksiale forbindelsesledninger til konventionel push-through installation (THT). Kulstoflaget er beskyttet af en belægning af lak eller syntetisk harpiks mod indtrængen af fugt, mekanisk skade og snavs.

Carbon film resistors er relativt billige og tilbydes normalt med en tolerance på +/- 5% af den nominelle værdi. De er velegnet til de fleste generelle anvendelser, hvis meget små tolerancer ikke er vigtige, og størrelsen og temperaturkoefficienten ikke spiller en vigtig rolle.

Hvilke typer og design er der?

Modstande af kulfilm fås i forskellige størrelser og derfor med forskellige, maksimalt tilladte effekttab. Tilsvarende er tykkelsen af de aksiale forbindelsesledninger forskellige. Foruden det faktiske keramiske legeme, spreder de også varmetab og holder således modstanden inden for det tilladte temperaturområde. Modstandsværdierne for carbonfilmmodstande klassificeres i såkaldte E-serie. F.eks. Afrundes E 12-serien med en faktor på 1.2115, modstandsværdierne for eksempel starter ved 1 ohm startende fra 1.0, 1.2, 1.5, 1.8, 2.2, 2.7, 3.3 ohm og så videre. Ved at kombinere forskellige modstandsværdier i serie eller parallel forbindelse, kan alle nødvendige værdier realiseres.

Køb kriterier for kulstoffilmmodstande - hvad er vigtigt?

Ud over den vigtigste faktor i form af tilladt strømtab, simpelthen kaldet magt, spiller tolerancen for modstandsværdien en rolle. De fleste carbonfilmmodstande har en tolerance på +/- 5%, hvilket er angivet med en guldfarvet ring på huset.

Det maksimalt tilladte effekttab skal være tilstrækkeligt under alle forventede driftsforhold. Her skal der tages hensyn til enhver afvigelse, der kan være nødvendig, dvs. en reduktion i bæreevnen ved driftstemperaturer over den specificerede nominelle værdi. Opmærksomhed kræver også den tilladte driftsspænding, når den bruges uden for lav- og lavspændingsapplikationer. Den elektriske spænding må aldrig overskrides for at undgå skader på elektroniske komponenter og for at garantere elektrisk sikkerhed. Hvis man skal overholde driftspunkter i elektroniske kredsløb, spiller temperaturkoefficienten også en rolle. Alle specifikationer findes i produktdetaljerne eller de tilhørende datablad.

Vores praktiske tip: Opmærksomhed ved behandling

Carbonfilmmodstander er relativt robuste komponenter. Når du behandler, skal du dog sørge for, at forbindelsesledningerne ikke er bøjet for tæt på basislegemet for at undgå at beskadige modstanden. For at gøre dette lettere er der enkle bøjeanordninger, der også straks bøjes forbindelsesledningerne til den passende ristestørrelse. Beskadigelse af beskyttelsesbelægningen skal også undgås for at forhindre, at modstandslaget flager af og for at sikre permanent beskyttelse mod miljøpåvirkninger.

  

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om kulstoffilmmodstande

Hvordan kan du genkende modstandsværdien?

Hver modstand har en farvekodning i form af ringe. Derudover er der en anden farverring, let adskilt fra gruppen af tre, hvilket indikerer tolerancen for kulstoflagets modstand. Den nemmeste måde er at bruge et "resistensur" i form af en lille justerbar disk til sammenbrud, som også findes i vores butik.   

Hvordan genkender du modstandens modstandsevne (ydelse)?

I modsætning til modstandsværdien og tolerancen kan den maksimale lastkapacitet eller den elektriske effekt ikke læses direkte. Når modstanden mod kulstoflaget er fjernet fra emballagen, giver kun størrelsen information om bæreevnen. Dimensionerne kan variere lidt fra individ til individ, men er tilstrækkeligt langt fra hinanden til at identifikation normalt er mulig uden problemer. De omtrentlige dimensioner af de sædvanlige fem tjenester er vist her:

  • 1/10 watt = 3,2 x 1,7 mm
  • 1/4 watt = 6,8 x 2,5 mm
  • 1/2 watt = 9,2 x 3 mm
  • 1 watt = 12,8 x 4,7 mm
  • 2 watt = 16,8 x 5,7 mm

Konklusion: Hvordan man køber den rigtige modstand

Vælg den passende modstandsværdi eller alternativt den nærmeste værdi og den passende effekt. Ud over de mekaniske dimensioner på baselementet er tykkelsen af forbindelsesledningerne vigtig. En modstand med mere styrke passer muligvis ikke ind i øjnene på et eksisterende kredsløbskort, hvis trådtykkelsen er for stor. Hvis en defekt carbonfilmmodstand skal udskiftes, skal den nye modstand have de samme værdier med hensyn til modstand, tolerance, effekt og driftsspænding eller må ikke være værre i denne henseende. Temperaturkoefficienten for følsomme kredsløb må ikke være værre end den originale komponent. Hvis du er i tvivl, skal du bruge en modstand i høj kvalitet i stedet.

Carbon film resistors er også tilgængelige som en række modstande, der indeholder de mest almindelige typer, klassificeret i en såkaldt E-serie. Sortimenter af denne type er en praktisk løsning, hvis reparationer ofte skal udføres, eller testkredsløb skal indstilles.