bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til keramikkondensatorer 

  • Was keramikkondensatorer?

  • Hvilke typer og typer af keramikkondensatorer findes der?

  • Kriterier for køb af keramikkondensatorer – hvad er det så vigtigt?

  • Facit: Sådan finder du den rigtige keramikkondensator

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om keramikkondensatorer

Was keramikkondensatorer?

Was keramikkondensatorer

Keramikkondensatorer er elektriske kondensatorer, hvor dielektrikeren er af keramisk materiale. Samtidig fungerer det keramiske dielektrikum som bæremateriale til de metalliske elektroder. Keramikkondensatorer er uepolt, har altså ingen angivne anode og katode, som det er tilfældet ved elektrolyt- eller tantalkondensatorer. Dermed er de også egnet til drift af vekselspændinger, og de kan ikke poleres på grund af deres konstruktion. Keramikkondensatorer er de mest anvendte kondensatorer på elektronikområdet. De kan anvendes som koblingskondensatorer, anvendes til at holde uønskede jævnspændingsdele væk og anvendes i frekvensspor og oscillatorkredsløb. Andre anvendelsesområder er filterkobling og radiostøjdæmpning.

 

Hvilke typer og typer af keramikkondensatorer findes der?

Keramikkondensatorer udbydes i dag overvejende i to typer af konstruktioner, som multi-layer-chipkondensator (MLCC) i SMD-kabinet eller Axial eller radialt med konventionel THT-bestykning. Keramiske skivekondensatorer er radialtråd og som regel enigondensatorer, som er designet til højere spændinger. Et specielt design udgør koaksiale keramik-gennemførelseskondensatorer. De er beregnet til flangemontering i elektrisk ledende afskærmningskabinetter og fører en af deres to elektroder isoleret udad, mens den ydre elektrode loddes ind i husmuren eller skrues fast med den.

I henhold til deres forskellige egenskaber inddeles keramiske kondensatorer i to klasser:

Kapacitetsværdierne for klasse 1-keramikkondensatorer er relativt uafhængige af feltstyrken. Forskellige driftsspændinger øver næsten ingen indflydelse på deres kapacitet, og deres temperaturstabilitet er god. De er derfor egnede til kredsløb, der skal opfylde høje krav til frekvensstabilitet, og hvor der ønskes lave dielektriske tab. Det er en ulempe, at disse typer hovedsagelig kan fås med kapacitetsbegrænsninger i opadgående retning og med samme kapacitet med større byggevolumen end Keramikkondensatorer i klasse 2.

Kategori 2-keramikkondensatorer har en betydeligt højere dieleffektkonstant på grund af materialet. Dermed har de betydeligt større kapacitet ved samme komponentstørrelse i forhold til klasse 1-keramikkondensatorer. Forskellige spændinger og især temperaturudsving har imidlertid en stor indflydelse på kapacitetsværdierne. Desuden har de tendens til at være mekanisk krævende, som for eksempel rystelser eller vibrationer, til at mikrofonhonorere. 

 

Kriterier for køb af keramikkondensatorer – hvad er det så vigtigt?

Alt efter anvendelsesområde er der fordele og ulemper ved de forskellige typer med hensyn til faktorer som fugtigheds- og langtidsstabilitet, gennemslagsstyrke, linearitet ved spændingsændringer og temperaturstabilitet. Klasse-1-keramikkondensatorer er velegnede til applikationer, hvor der stilles høje krav til lave dielektriske tab og stabile kapacitetsværdier efterspørges. Anvendes i elektriske vibrationskredse, muliggør klasse-1-keramikkondensatorer længe høje frekvensnøjagtigheder også ved svingende omgivelsesbetingelser. Dens lave følsomhed over for piezoelektriske effekter forhindrer problematiske interferenspåvirkninger, som det blandt andet gælder om at undgå i audiofunktioner.

Hvis det drejer sig om høj kapacitet ved lille størrelse, er klasse 2-keramikkondensatorer det første valg. Selv om tolerancerne er betydeligt større end for klasse 1-keramiske kondensatorer, er der kun behov for en minimumskapacitet, f.eks. ved udglatning og sigtning af vekselspændingsdele eller i visse filterkredsløb, spiller dette næppe nogen rolle, hvis kapaciteten fortolkes så generøst. 

 

Facit: Sådan finder du den rigtige keramikkondensator

Ved udskiftning af defekte keramikkondensatorer skal man være opmærksom på, at toleranceangivelsen ud over samme kapacitet og mærkespænding er identisk eller bedre end ved defekt originaldel. Man skal naturligvis også være opmærksom på konstruktionen: Passer rastermålet for de trådede typer samt loddepads og dermed position og størrelse ved SMD-keramikkondensatorer?

Ved nyudviklinger af kredsløb og enheder bør der altid lægges vægt på de respektive værdier i databladet for at opnå en høj pålidelighed og funktionssikkerhed. Anvendelse i krævende omgivelsesbetingelser kræver desuden, at der tages hensyn til det tilladte temperaturområde. Til audio-kredsløb, i målekredsløb og andre førsteklasses applikationer bør der kun anvendes klasse-1-keramikkondensatorer for at undgå interferens med piezoelektriske effekter og kapacitetsudsving.

Af sikkerhedsgrunde skal det også sikres, at komponenterne er forsynet med det påkrævede godkendelsesmærke og opfylder den gældende standard. Keramikkondensatorer, som tilbydes i Conrad-butikken, opfylder høje kvalitetskrav og udmærker sig ved pålidelighed og lang levetid. 

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om keramikkondensatorer

På keramik-kondensatorer med flere lag er der hverken en farvekodning eller et påtrykt tryk. Hvordan kan Ich se, hvilken type kondensat der er tale om?

På grund af de ofte meget små udformninger er disse keramikkondensatorer normalt ikke mærket, og påskriften ville under alle omstændigheder ikke være læsbar. Efter udtagning fra den mærkede emballage er det ikke længere muligt at identificere den, og der skal altid tages hensyn til dette ved opbevaring og forarbejdning.


Was the was was been was been was been was been the samen and been of the

Keramikkondensatorer er elektriske ladeshukommelser. Afhængigt af kapacitet og spænding kan opladede keramiske kondensatorer i længere perioder lagre betydelige energimængder og i givet fald livstruende høje spændinger. Derfor skal man også her altid være opmærksom på de generelle sikkerhedsregler inden for elektroteknik. Men også relativt lave spændinger er ikke altid ufarlige; ved bestykning af elektroniske kredsløb kan dette beskadige andre komponenter. Opladede keramikkondensatorer skal derfor altid aflæsses med en passende modstand, før de håndteres. Kortslutninger skal undgås, da de lave, indvendige modstande på keramikkondensatorer, kan medføre kraftige strømme og beskadigelser.


Kan man for Keramikkondensatorer vælge en lavere nominel spændingsværdi, hvis den faktiske driftsspænding kun kortvarigt overstiger denne?

Nej, det er ikke tilladt. Selv kortvarige overskridelser af den nominelle spænding kan medføre beskadigelse eller ødelæggelse. Under alle omstændigheder forkortes levetiden, pålideligheden og der kan ske en uacceptabel opvarmning.