bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til omdrejningstalsregulator

I maskiner fremstilles der ofte kraft ved hjælp af roterende motorer. For at indstille omdrejningstallet og i givet fald påvirke omdrejningstallet anvendes såkaldte omdrejningstalsregulatorer. De anvendes til at styre eller overvåge enheder, hvis funktionalitet er et præcist eller konstant omdrejningstal betydeligt. Was omdrejningstalsregulatorer, og hvad der skal tages hensyn til ved købet, finder du i vores vejledning.

  • Was omdrejningstalsregulator?

  • Typer af omdrejningstalsindstillingsanordninger

  • Købekriterier for omdrejningstalsregulator - hvad kommer det an på?

  • Vores praktiske tip: Vær opmærksom på taktfrekvensen

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om omdrejningstalsstillere

 

Was omdrejningstalsregulator?

Omdrejningstalsregulator hører ligesom omdrejningstalsregulatoren til området for fremdriftsteknik og kommer til brug for at indstille omdrejningstallet på roterende tekniske komponenter. De er en del af et regulerbart fremdriftssystem som motorer eller gearmotorer, som f.eks. kan findes i ventilatorer, blæsere, ventilatorer eller pumper. I den daglige sprogbrug skelnes der ikke meget mellem omdrejningstalsproducenter og omdrejningstalregulatorer, men teknisk set kan der skelnes mellem dem:

Omdrejningstalsregulator angiver en omdrejningshastighed, men kontrollerer ikke , om den også opnås. For omdrejningstalregulatorer kommer derimod tilbagekoblingens øjeblik til. De angiver en hastighed og sørger samtidig for, at den nås og fastholdes. Omdrejningstalsregulator, som for eksempel monteres i el-motorer, er ofte udstyret med sensorer, der permanent registrerer omdrejningstallet. Hvis den faktiske værdi afviger fra den foruddefinerede nominelle værdi, foretages der en regulering af omdrejningstal, hvor begge værdier harmoniseres. På denne måde kan der sikres et konstant omdrejningstal ved forskelligt kraftig belastning. Det er f.eks. en fordel ved elektriske boremaskiner, som skal levere en lige så stærk ydelse, når vægens beskaffenhed ændrer sig. Omdrejningstalsregulatoren kan også til tider ændre omdrejningstallet til et bestemt styresignal. Et eksempel på en anvendelse er fjernbetjeningen til modelbiler.

 

Typer af omdrejningstalsindstillingsanordninger

Omdrejningstalsregulator fås til forskellige motortyper. For styring af en vekselstrøm- eller AC-motor (AC = alternativ current) kan du få adgang til AC-omdrejningstalsproducenter. DC-omdrejningstalsregulator er derimod egnet til brug i DC- eller DC-motorer (DC = Direct Current). Begge typer finder du i vores online shop.

Omdrejningstalsregulator fungerer efter forskellige principper. De kan for eksempel drives inden for et bestemt volt-område ved hjælp af transformatorer, frekvensomformere, sensorer eller en indgangs-styring. Elektroniske hastighedsregulatorer, der kan regulere omdrejningstallet i vekselstrømsmotorer trinløst, er ofte baseret på den såkaldte fasestyring- eller faseafsnitsregulering, hvor strømflowet styres af en Triac. I dette princip går mindre effekt tabt, end det er tilfældet ved kredsløb, hvis spændinger reguleres via en modstand.

Omdrejningstalsregulator, der fungerer på denne måde, kan trinløst regulere alle enkeltfasede motorer, der anvendes i små enheder, for eksempel induktions-, spaltepol- og universalmotorer. De bør fortrinsvis anvendes som kapacitetsregulator, dvs. der, hvor effekten også styres med omdrejningstallet. Det er f.eks. tilfældet ved blæsere eller ventilatorer, der giver mindre luftgennemstrømning ved et mindre omdrejningstal: Ved lavere ventilation bruges mindre effekt, was der i sidste ende sparer strøm.

 

Købekriterier for omdrejningstalsregulator – hvad kommer det an på?

En hastighedsregulator skal først og fremmest være egnet til den pågældende anvendelse. Producenterne angiver ofte konkret, hvilke apparattyper en regulator er kompatibel med. Det er vigtigt, at de orienterer Dem efter.

Afhængigt af om du vil styre en jævnstrømsmotor eller en vekselstrømsmotor, får du adgang til en AC- eller DC-omdrejningstalsregulator. I den forbindelse spiller den såkaldte ankerstrøm (udtrykt i ampere) en vigtig rolle. Den er målet for det elektriske drejningsmoment i motoren og stiger proportionalt med motorens mekaniske belastning. Tilstrømningen indtager positionen for hovedstørrelsen, da hastigheden er afhængig af den pågældende størrelse.

I princippet skal der også tages hensyn til en omdrejningstalssters strømkapacitet, især når den er i konstant drift. Sørg for, at værdien angiver den maksimalt tilladte strøm og ikke refererer til en strøm, som hastighedsregulatoren kun kan tolerere én gang eller i kort tid. Det anbefales at beregne en vis »buffer«, dvs. vælge en hastighedsvælger, der er lidt mere modstandsdygtig end nødvendigt. Dette skyldes, at driftsbetingelserne ikke altid kan forudsiges sikkert.

Der bør også tages hensyn til konstruktion og montagemuligheder (overflade eller planmontering). Der findes hastighedsregulatorer i form af åbne eller halvåbne moduler og sådanne, som er monteret komplet i kabinetter, som for det meste består af plast og af og til er udstyret med en kontakt. Hvis der er monteret følsom elektronik i kabinettet (for eksempel en transformer), skal der sørges for en passende beskyttelsesklasse. Førsteklasses egenskaber er designet med beskyttelsesklasse IP 54 og fjerner støv og fugt fra elektronikken.

 

Nogle omdrejningstalsregulatorer er desuden udstyret med en tilslutning til tilbehør eller en tilslutning til flere forbrugere.  Nyttigt tilbehør kan for eksempel være en luftspjæld eller en lysenhed. Når flere forbrugere er tilsluttet, bør der beregnes en vis mindsteelast.

 

Vores praktiske tip: Vær opmærksom på taktfrekvensen

Taktfrekvensen (angivet i Hz eller kHz) kan være et vigtigt salgskriterium. Stærkt forenklet udtrykt angiver den arbejdshastigheden for en omdrejningsregulator. En høj taktfrekvens ledsages ofte af en støjsvag arbejdende motor. Hvis den er lavere, kan en brummen være synlig. Hvor stor en omdrejningsstllers taktfrekvens skulle være, afhænger bl.a. af motoren selv.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om omdrejningstalsstillere

Kan en dæmper til lavvolt-lamper erstatte en omdrejningstalsregulator til regulering af en vekselstrømsmotor?

Nej Lysdæmper til lavvolt-lamper med induktive transformatorer er ganske vist opbygget som omdrejningstæller, men har en højere minimal udgangsspænding. Det skyldes, at der stadig skal være en vis restlysstyrke i tilfælde af total mørklunshed, så der ikke ved et uheld opstår det indtryk, at belysningen er slukket. Ved omdrejningstalsstere er en for høj minimal udgangsspænding ikke hensigtsmæssig, da den ville forhindre, at motoren kommer ind i det nedre omdrejningstalområde. Brug af en dæmper kan føre til for tidlig slitage og i værste fald til kortslutning i motoren.

Er trinløst indstillelig omdrejningstalsregulator at foretrække?

Ikke nødvendigvis. Trinløst indstillelige regulatorer giver mere fleksibilitet, ved lave omdrejningstal giver de dog en driftsstøj, som nogle eller andre kan opfatte som forstyrrende. Ved transformator-regulatorer er det ikke tilfældet. De arbejder særligt stille og kan for eksempel anvendes i blæsere, der befinder sig i soveværelser, biblioteker eller andre rum, hvor man ikke ønsker forstyrrende støj.