bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til induktionsladeapparater

At oplade mobile enheder trådløst, var indtil for nogle år siden fremtidsmusik. Men i mellemtiden har industriteknologien bragt os et stykke nærmere denne mulighed. Ved hjælp af induktionsopladere kan smartphones og mobiltelefoner ikke oplades helt uden brug af ladekabel. Hvordan det fungerer, hører du i vores rådgiver.

  • Hvad er en induktionsoplader og hvordan fungerer den?

  • Fordele og ulemper ved trådløse chargere

  • Egnet til hvilke smartphones, en induktionsoplader

  • Hvad betyder Qi-certificeringen?

  • Vores Praxistipp: Oplader fra strømnettet

  • Vær opmærksom på, hvad der skal følges ved køb af en induktionsoplader

 

Hvad er en induktionsoplader og hvordan fungerer den?

Induktionsoplader

Konventionelle opladere til mobiltelefoner og smartphones består af små switch-mode-strømforsyninger, hvorfra en USB-type A-tilslutning oftest giver ladespændingen til den mobile enhed. Til opladning forbindes den mobile enhed med et passende ladekabel.

Induktionsteknologien har åbnet vejen for opladning af en smartphone uden at skulle tilslutte den til et kabel. zu müssen. Ladeprocessen foregår næsten "wireless". Metoden har været anvendt i et stykke tid til at oplade elektriske tandbørster. Da en induktionsoplader er konstrueret uden åbninger til ladestik, er den velegnet til brug i fugtige rum.

Opladerne, der også er nævnt Wireless Charger, udnytter den fysiske effekt af magnetisk induktion til at frembringe en spænding i den mobile enhed, der skal oplades. Til dette formål er opladeren udstyret med en spole, som udsender et magnetfelt med vekselspænding. Vekselspændings-strømforsyningen genererer en switch-mode-strømforsyning, hvis udgangsspænding stimulerer opladerens spole via et driver- eller controller-modul. Arbejdsfrekvensen på ladespole ligger mellem ca. 100 til 200 kilohjtz. Dermed er små mekaniske dimensioner på de anvendte spoler mulige.

I mobilenheden, der kan oplades, er der monteret en kompakt modtagerspole, som arbejder med tilnærmelse til den induktive opladerstation ligesom på sekundærtrinnet på en transformator. Den inducerede spænding tilføres akkumulatoren til den mobile enhed, der oplades, via en spændingsregulering.

Induktionsoplader

Ud over induktionsinduktionen oplader og spoler i induktionsopladeren og i lademodtageren også ført ekstra kommunikation for at give en optimal ladespænding og ladestrøm og for at signalere ladetilstanden på mobilenheden. Dermed styrer en modtager i opladeren de nødvendige parametre. Det sørger for, at opladningen afsluttes, når batteriet er fuldt opladet, og en LED-visning kan vise den aktuelle ladetilstand. Denne kommunikationskanal kan sammenlignes med RFID-teknologien (radiofrekvensidentifikation).

Udtrykket "trådløs" er en smule vildledende i forbindelse med denne opladning, da der allerede anvendes ledninger, og det er ikke få. Det betyder derimod "trådløst", at der ikke er brug for kabler for at forbinde den mobile enhed med opladeren.

For at standardisere konfigurationen af enheden har Wireless Power Consortium (WPC) siden 2008 skabt en standard for denne Wireless Charger. Konsortiet består i øjeblikket af over 600 virksomheder fra hele verden. Den fælles standard hedder »Qi«, hvilket i Kina står for »livsenergi«. Denne Qi-standard udvides netop sådan, at ladeeffekten fremover også vil være kompatibel med bærbare computere og lignende store enheder. To andre standarder er endnu ikke blevet udbredt.

 

Fordele og ulemper ved trådløse chargere

Induktionsoplader

Induktions-opladningen har den fordel, at den smartphone, der skal læsses, kun skal lægges på. Det er ikke nødvendigt at stikke et kabel i, hvilket skåner stik og bøsninger og minimerer kabelrod. Desuden sørger den nuværende standardisering for, at induktionsoplader og smartphone ikke skal stamme fra den samme producent. Det betyder samtidig, at der kun er brug for én oplader til flere mobile enheder i en husholdning eller på kontoret - forudsat at de er kompatible med induktions-opladningen.

Det er en ulempe, at mobile enheder ved opladning skal forblive i tæt kontakt med ladestationen, så man under opladningen måske ikke kan foretage opkald. Desuden har energioverførslen via induktion en lavere virkningsgrad end opladning med kabel: Det tager længere tid at oplade en mobiltelefon via induktionsoplader end med en kabelbaseret oplader. Hvis Wireless Charger erstatter en traditionel oplader, bliver den næsten tilbage (som en eventuel miljøbelastning). Derudover kan switch-mode-strømforsyninger med den nævnte arbejdsfrekvens forstyrre radio-modtagelsen på lang aksel, hvilket i praksis ikke burde have været så meget i vægt.

 

Hvilke smartphones er en induktionsoplader egnet til?

Forudsætningen for trådløs opladning af en mobil er, at induktionsteknologien er monteret i den pågældende enhed. Ved køb af et Wireless Chargers fra tredjepart får man en liste med kompatible enheder. Det viser sig ikke kun nyttigt ved køb af en oplader, men også en mobilenhed: For eksempel hvis man vil have en ny smartphone at skulle udskifte opladeren induktiv uden at skulle udskifte den.

For alligevel trådløst at kunne oplade mobiltelefoner uden egen induktive ladeteknik med en induktionsoplader, er der mulighed for at anvende såkaldte induktions-cases. Der er tale om mobilcovers, der har en induktiv ladeteknik. Du er udstyret med et stik, der sættes i opladningstilslutningen på mobiltelefonen. På denne måde kan man udnytte industriteknologien på en lille "omvej".

Induktionsoplader
 

Hvad betyder Qi-certificeringen?

Det kinesiske ord Qi (i det følgende benævnt »chi«) står for livskraft eller energi. Inden for ladeteknik beskriver Qi verdens førende trådløse ladestandard fra Wireless Power Consortium (WPC).

Førende mærker som Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Google, LG, Sony, Nokia og mange andre producenter har tilsluttet sig WPC. På denne måde kan der, ligesom ved WiFi, NFC eller Bluetooth, også bruges en ensartet standard ved trådløs opladning.

Den store fordel ved Qi

Qi-oplader

Med Qi skal smartphone og opladerskål ikke være fra samme producent.

Alle Qi-certificerede telefoner og opladere er kompatible med hinanden på tværs af producenternes mærker. Det giver den fordel, at du også undervejs kan oplade din Qi-certificerede smartphone uden AC-adapter og ladekabel.

Især fordi Qi-certificerede opladere i stigende grad anvendes i restauranter, offentlige rum eller hoteller og udbydes til brug. Et ladekabel, som er glemt derhjemme, er dermed ikke længere et reelt problem.

Sikkerheden er i højsædet

Ved Qi-certificeringen stilles der meget høje kvalitets- og sikkerhedskrav. Testene udføres af uafhængige testlaboratorier med anvendelse af validerede måleinstrumenter. Kun på den måde er det sikret, at opladningen forløber pålideligt og sikkert.

Væsentlige egenskaber er for eksempel pålidelig registrering af fremmede objektiver (FOD) og en effektiv spændingsbegrænsning i den mobile enhed. En yderligere Qi-specifikation beskriver den magnetiske afskærmning af batteriet for at minimere opvarmningen under opladning.

Qi-logo

Qi-logo fra Wireless Power Consortium (WPC).

Qi-certificerede opladere hos Conrad Electronic

Kombinationen af ikke-indbyrdes passende induktions-opladerkomponenter kan meget hurtigt føre til massive problemer. Defekte batterier eller uoprettelige smartphones er den uundgåelige konsekvens. Hvis de fremmede subjektive genkendelse ikke fungerer korrekt i opladeren, kan metalgenstande i umiddelbar nærhed blive så Varme, at de ved berøring kan forårsage smertefulde forbrændinger. Derfor er alle Qi-certificerede. Alle induktionsapparater, der tilbydes direkte fra Conrad Electronic se.

 

Vores Praxistipp: Oplader fra strømnettet

En switch-mode-strømforsyning på lavspændingsnettet trækker strøm, selv når der ikke finder opladning sted. Derfor skal du for miljøets skyld tage induktionsopladerskålen af, når den ikke er i brug. Det gælder også for kabelforbundne opladere.

 

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en induktionsoplader?

Induktionsoplader

En induktionsoplader skal have en skridsikker grundflade til din smartphone. Anbefales en gummibelagt eller lignende belagt overflade, eventuelt i kombination med holdeklemmer eller -magneter. Det er vigtigt, at din smartphone eller mobiltelefon ikke glider i opladeretuiet, men at den tværtimod er væltesikker i alle retninger.

Wireless Charger, som er udstyret med et LED-display, giver den fordel, at ladetilstanden altid kan aflæses. Derudover kan du med et enkelt blik se, om den mobile enhed er placeret korrekt på den induktive ladestation.

Kompatible induktionsopladere fra tredjepart oplader som regel hurtigere og mere pålideligt, da de i modsætning til ladestationer i mange mobiludbydere er udstyret med flere spoler. Det er også mere praktisk i hverdagen: En af spolerne "vasker" normalt smartphonen, og derfor behøver den ikke at placeres alt for nøjagtigt på ladestationen.

Da man ikke er bundet til stikstørrelser eller -standarder ved opladning giver induktionsopladere masser af fleksibilitet og fleksibilitet. Enheder med induktionsladefunktion kan for eksempel integreres i møbler, lampefødder eller armaturer til biler. De første modeller fås allerede til (næsten) usynlig indbygning.